kapalai (3)

Menyelami dunia selam skuba dan snorkel, mungkin ramai yang beranggapan bahawa ia lebih kepada aktiviti rekreasi atau santai untuk keseronokan semata. Sebenarnya apabila berada di dasar laut, banyak keindahan dan keunikan dapat dilihat sama ada membabitkan spesies ikan atau terumbu karang.

Pasti ramai yang akan bersetuju tentang kehebatan alam marin di Negara kita. Lokasi di kepulauan Malaysia sering menjadi tumpuan penyelam tempatan dan juga antarabangsa. Malah, kehebatan kesemua pulau di sini membuatkan ada di antara penggemar aktiviti ini sanggup menjelajah Negara kita dan merakamkan keindahan pesona marin perairan ini.

Antara lokasi yang menjadi pilihan adalah Pulau Kapalai yang terletak di Sabah. Lokasi ini merupakan titik kedua segitiga selaman terkenal seperti Sipadan dan Mabul. Kapalai terkenal dengan resot mewah bertaraf dunia yang dibina ditengah laut di atas beting pasir. Mulanya dibina untuk menjadikan tempat penginapan ke Sipadan, namun kemudiannya penyelam menemui keunikannya.
Bercuti Ke Kapalai Pun Best Macam Syurga Dunia

IKLAN

Kini Kalapai terkenal sebagai salah satu destinasi selam makro terkenal dunia dengan kehadiran ‘Blue Ringed Octopus’, ‘Mimic Octopus’, ‘Ghost Pipefish’, ‘Wasp Fish’,’ Stone Fish’ dan ikan Mandarin yang muncul disebalik batu karang dikala senja .

IKLAN

Antara kawasan penyelaman dan snorkel yang mesti dilawati termasuklah Jetty dimana terdapatnya lima kapal ranap (wreck) dan terumbu tiruan. Mid Reef pada kedalaman 25 meter sesuai buat penyelam berpengalaman kerana arus dasar laut yang agak kuat dan menjanjikan ‘Pygmy Seahorse’, Mandarin Alley, ‘Herlequin Ghost Pipe Fish’, ‘Frog fish’, dan ‘Stone Fish’.
Bercuti Ke Kapalai Pun Best Macam Syurga Dunia

IKLAN

Masa yang terbaik untuk ke Kapalai adalah pada bulan April Hingga September kerana ketika itu cuaca sentiasa cerah dan tidak hujan. Oleh itu, pastikan perancangan percutian anda untuk ke sini dibuat dengan bijak jika tidak mahu kecewa di kemudian hari. Tambahan lagi, keadaan boleh jadi bahaya jika ombak sangat besar!
Bercuti Ke Kapalai Pun Best Macam Syurga Dunia

Bercuti Ke Kapalai Pun Best Macam Syurga Dunia

Jom cuti-cuti Malaysia ke Kapalai

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI