saloma

Replika reka bentuk pembinaan laluan pejalan kaki bertingkat ‘Saloma Link’ merupakan rancangan pembangunan kemudahan infrastruktur oleh pihak Perbadanan Pembangunan Kampong Bharu bagi memudahkan para pelancong asing dan tempatan untuk berkunjung ke Kampong Bharu dari KLCC.

Cantiknya Saloma Link Waktu Malam. Jimat Masa Untuk Laluan KLCC Ke Kg.Bharu Cantiknya Saloma Link Waktu Malam. Jimat Masa Untuk Laluan KLCC Ke Kg.Bharu Cantiknya Saloma Link Waktu Malam. Jimat Masa Untuk Laluan KLCC Ke Kg.Bharu

IKLAN

Sekarang ini menjadi tarikan baru di ibu negara, jambatan pejalan kaki Saloma Link yang menghubungkan Kampung Baru dan kawasan berdekatan Menara Berkembar Petronas (KLCC) telah dibuka kepada umum pada penghujung tahun lalu.

IKLAN
  • Saloma Link dibina berhampiran Stesen LRT Kampung Baru merentasi Lebuh Raya Bertingkat Ampang-Kuala Lumpur (AKLEH), menghubungkannya dengan Jalan Saloma yang terletak di sisi bangunan Menara Public Bank berhadapan Jalan Ampang, tidak jauh dari KLCC.
  • Jambatan sepanjang 370 meter melibatkan kos RM31 juta dengan mengetengahkan seni bina berkonsepkan sirih junjung. Pembinaan jambatan itu bukan sahaja akan menggalakkan orang ramai terutamanya pelancong untuk datang ke Kampung Baru malah akan menjadi simbol ikonik baharu ibu negara.
  • Pada bahagian bumbung, akan bertukar warna dan kelihatan sangat menarik pada waktu malam.
  • Penggunaan jambatan itu juga dapat memendekkan masa perjalanan di samping menjamin keselamatan pejalan kaki. Biasanya perjalanan berjalan kaki dari Kampung Baru ke KLCC mengambil masa lebih 30 minit dan perlu melalui jalan raya dengan trafik yang sibuk. Jika guna jambatan ini, pengguna hanya akan mengambil masa kira-kira tujuh minit dari Jalan Saloma ke Jalan Raja Muda Musa 3.
  • Tip menarik, di sini ada kawasan ‘hotspot’ pengguna juga berpeluang mengambil gambar berlatarkan KLCC di dua kawasan bergambar yang disediakan di jambatan itu.

Cantiknya Saloma Link Waktu Malam. Jimat Masa Untuk Laluan KLCC Ke Kg.Bharu Cantiknya Saloma Link Waktu Malam. Jimat Masa Untuk Laluan KLCC Ke Kg.Bharu Cantiknya Saloma Link Waktu Malam. Jimat Masa Untuk Laluan KLCC Ke Kg.Bharu Cantiknya Saloma Link Waktu Malam. Jimat Masa Untuk Laluan KLCC Ke Kg.Bharu Cantiknya Saloma Link Waktu Malam. Jimat Masa Untuk Laluan KLCC Ke Kg.Bharu Cantiknya Saloma Link Waktu Malam. Jimat Masa Untuk Laluan KLCC Ke Kg.Bharu

IKLAN

Sumber Foto: Instagram alexandro d-ng
Sumber: Bernama

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI