Memang seronok pergi bercuti sebab kita bebas untuk buat apa sahaja aktiviti seharian tanpa kekangan. Kita sendiri yang akan decide apa yang kita nak buat hari itu – nak pakai pakaian apa, nak makan di mana, nak buat apa, nak naik kenderaan apa dan bermacam-macam lagi.

Walau sebebas mana pun sewaktu travel, kena sentiasa beringat dan berwaspada. Sentiasa beringat dan berwaspada terutama apabila kita travel ke luar negara sebab di sana tak ada saudara-mara dan sahabat-handai yang boleh datang membantu sewaktu kita kesusahan.

Banyak kes yang dah berlaku seperti kena curi dengan penyeluk saku, kena rompak, kena rogol malah ada yang dibunuh. Ish, cukup kejam tapi bukan itu yang nak kita fokuskan sekarang.

IKLAN

Fokus sekarang adalah apa do and don’t yang perlu kita ikut sewaktu travel, supaya anda dapat menikmati percutian sehingga ke tahap maksima.

DO:

1. Pilih Tempat Yang Selamat Untuk Bertemu Orang Tempatan

Sebab apa? Sebab mereka lebih arif tentang keadaan dan selok-belok di tempat mereka. Tempat selamat macam mana? Tak akan nak set appointment di balai polis pula? Bukan begitu. Pilih tempat yang menjadi tumpuan orang ramai seperti kedai buku, kampus universiti, restoran, atau berhampiran rumah ibadat. Orang-orang di sana lebih ramah. Selain daripada itu, jika anda kerap makan di satu kedai, anda akan dianggap menjadi pelanggan tetap dan itu membolehkan anda dikenali oleh yang lain yang dapat membantu kalau keadaan memerlukan.

2. Pakai Pakaian Yang Tidak Menjolok Mata

Fuh bab ini kalau nak dihuraikan memang panjang lebar. Maklumlah ada sesetengah yang bila dah sampai ke luar negara ni, pakaian tu macam tak cukup kain. Tapi tak nak komen lebih part tu, pokoknya, jaga aurat dan jangan pakaian yang mengghairahkan. Bahaya sebab kita tak tahu macam mana behavior sebenar masyarakat di lokasi percutian kita itu. Jangan tarik perhatian orang ramai kepada diri kita.

3. Trick Bijak: Pakai Cincin Kahwin

Trick ini juga untuk mengelakkan perhatian terhadap diri anda, terutamanya daripada si kasanova. euww..

4. Bawa Bersama Gambar Anak Kecil Di Dalam Wallet

IKLAN

Kalau anda anda masih bujang atau tiada anak kecil, boleh sahaja palsukan mana-mana gambar yang ada. Ambil gambar anak saudara atau anak rakan-rakan anda. Tip ini berguna di saat genting. Manusia kebiasaanya mudah bersimpati terhadap orang yang mempunyai anak kecil.

5. Masuk Ke Dalam Kedai Sekiranya Ingin Bertanya Arah

Biasakan diri anda untuk masuk ke dalam kedai atau stesen pam minyak jika ingin bertanya arah ke sesuatu lokasi. Jangan amalkan bertanya di tepi jalan sahaja atau buka peta di tempat terbuka. Anda akan jadi sasaran mudah kerana orang tahu anda tersesat dan bukan warga tempatan di situ.

6. Berjalan Dengan Penuh Yakin

Nak travel lebih-lebih lagi solo kena yakin. Jangan nampakkan diri anda itu baru di situ. Berjalan dengan bersahaja dan yakin lebih-lebih lagi di waktu malam atau di jalan yang sunyi. Jika anda memerlukan bantuan, masuk ke mana-mana hotel atau restoran yang kelihatan cantik dan kemas. Kalau jumpa hotel lima bintang lagi bagus.

7. Simpan Nombor Telefon Pihak Berkuasa Tempatan Di Dalam Smartphone Anda

Kalau anda mempunyai bajet lebih sewaktu travel solo, boleh roaming di negara yang dituju. Just in case for emergency. Atau, kalau ada bajet lebih lagi, boleh sewa telefon satelit. Tapi mahal la.

DON’T

1. Jangan Pandang Remeh Adat Dan Budaya Tempatan

Ambil tahu apa adat dan budaya tempatan terutamanya berkaitan wanita. Perhatikan apa yang wanita tempatan lakukan daripada segi berpakaian dan pergaulan. Ada tak tempat-tempat yang dielakkan oleh mereka? Perhatikan ke mana tempat yang mereka pergi dan mana tempat yang mereka elakkan.

2. Jangan Pakai Barang Kemas

Sewaktu kita travel secara solo ini adalah lebih baik jika kita elakkan daripada memakai apa-apa barang kemas. Simpan semuanya di kampung halaman. Jika tidak, simpan di dalam bagasi di tempat yang tersorok dan tidak mudah dijumpai oleh sesiapa kecuali kita sendiri.

3. Jangan Beratkan Backpack

Amalkan packing beg yang minimalis. Jangan bawa barang yang terlalu berat sehingga menyukarkan pergerakan kita untuk ke mana-mana.

4. Jangan Tinggalkan Beg Tangan Anda Di Lantai

Perkara ini biasa dilakukan di restoran. Jangan letakkan beg anda di bawah atau gantungkan di belakang kerusi. Tindakan ini mengundang bahaya kerana barang anda mudah untuk dicuri. Letakkan di atas riba anda sepanjang masa. Kalau boleh letakkan satu tali yang terikat di badan anda seperti beg selempang. Jangan letakkan cash, kad kredit atau passport di dalam beg, tapi letakkan di dalam kocek anda.

5. Jangan Berjalan Sendirian Di Tempat Gelap

Benda basic. Jangan suka jadi ninja. Pilih hotel di kawasan yang meriah dan cerah di waktu malam.

6. Elakkan Penggunaan Teksi Yang Sebarangan

Minta pihak hotel panggilkan teksi untuk anda. Sebab teksi yang dipilih oleh pihak hotel lebih dipercayai berbanding teksi yang kita panggil merata-rata. Ataupun sekarang dah ada banyak apps untuk hail teksi. Gunakan apps tersebut dan dapatkan review teksi sebelum anda memanggil mereka.

7. Jangan Tinggalkan Hotel Anda Tanpa Business Card Mereka

Bukan apa, senang nanti nak cari jalan balik kalau sesat. Minta staf hotel tu tuliskan juga nama, alamat dan nombor telefon hotel dalam bahasa tempatan.