Untitled design

Artikel ini adalah perkongsian oleh Wan Nordini Hasnor Wan Ismail, foto oleh Wan Nor Ayuni dan Mohamad Arif Iskandar

KeTA, atau nama penuhnya Kenali Tumbuhan Alam adalah satu program eksplorasi dan edukasi alam yang berkonsepkan perkongsian ilmu secara santai. Ianya diasaskan oleh sekumpulan sahabat pecinta alam, yang berpendapat bahawa perlunya aktiviti sebegini bagi mendidik masyarakat untuk lebih menghargai khazanah flora negara.

Sekumpulan sahabat ini terdiri daripada mereka yang mempunyai pengalaman dan ilmu yang bukan sedikit dalam hal-ehwal hutan. Ada yang arif mengenai pohon-pohon balak, ada yang berpengetahuan mengenai taburan bunga orkid liar tempatan dan periuk kera dan ada yang ilmunya dalam tumbuhan herba. Gabungan mereka yang ahli dalam bidangnya ini menjadikan KeTA sebuah program yang sesuai bagi setiap golongan warganegara yang inginkan kelainan bagi aktiviti liburan pada hujung minggu.

Ekspedisi KeTA Hutan Simpan Bukit Lagong, Bukan Sekadar Masuk Hutan!
7.

Program KeTA yang pertama melibatkan 10 peserta telah diadakan di Air Terjun Setinggi, Serendah pada bulan Julai yang lepas dan baru-baru ini, penulis dan sahabat berpeluang untuk turut serta dalam program KeTA yang kedua. Kali ini, ianya diadakan di Hutan Simpan Bukit Lagong yang terletak di belakang UiTM Sg Buloh.

Seramai 11 peserta terlibat, yang melibatkan pelbagai peringkat usia termasuk tiga kanak-kanak yang berusia lapan hingga 11 tahun. Fasilitator yang terlibat pula adalah Man Black, Ang Izham, Arif Iskandar, dan Nik Amri. Setiap peserta dibekalkan dengan senaskhah “learning booklet”.

Kami berkumpul pada awal pagi di hadapan Masjid Ibnu Sina, Sg Buloh. Di hadapan masjid tersebut adanya deretan gerai yang menjual pelbagai hidangan sarapan. Sebelum memulakan aktiviti berat, pengambilan sarapan adalah sesuatu yang tidak boleh dipandang enteng. Pihak urus setia sendiri berkali-kali mengingatkan kami, para peserta supaya mengisi perut terlebih dahulu. Setelah itu, bekalan makanan tengah hari dibahagi-bahagikan kepada setiap peserta untuk dibawa masuk ke dalam hutan.

Tepat pukul 9.15 pagi, kami diminta bergerak ke kaki bukit yang terletak berhampiran dengan kawasan perkuburan masyarakat Cina. Menerusi taklimat yang disampaikan, kami akan berjalan melalui trek hutan sepanjang 1.9 kilometer dengan kenaikan 165 meter dari aras laut. Terdapat beberapa hentian di sepanjang laluan untuk sesi mengenal tumbuhan hutan.

Ekspedisi KeTA Hutan Simpan Bukit Lagong, Bukan Sekadar Masuk Hutan!
6.

IKLAN

Bagi lapan hentian yang pertama, kami diperkenalkan dengan pelbagai spesis pokok kayu balak. Daripada sifat anatomi daun, batang, kegunaan, taburan geografi spesis dan jenis kayu balak yang dihasilkan. Baharulah kami ketahui bahawa pokok balak sebenarnya terbahagi kepada 3 kategori utama iaitu “hardwood”, “medium hardwood” dan “light hardwood”.

Kegunaan kayu balak ini adalah bergantung pada jenis kayunya. Sebab itu ada yang hanya sesuai dijadikan perabot dan ada pula yang khas digunakan dalam sektor pembinaan sahaja. Antara pokok-pokok balak yang kami ketemu adalah keruing, meranti, jelutong, mahang, merbau dan karas.

Ekspedisi KeTA Hutan Simpan Bukit Lagong, Bukan Sekadar Masuk Hutan!
2.

Tahukah pembaca, bahawa pokok merbau telah diiktiraf sebagai pokok kebangsaan Malaysia? Selama ini kita hanya mendengar mengenai bunga kebangsaan sahaja. Pokok merbau atau nama saintifiknya Intsia palembanica sering digunakan untuk membuat rumah dan kapal disebabkan sifat batangnya yang seakan-akan tidak telap air.

Ekspedisi KeTA Hutan Simpan Bukit Lagong, Bukan Sekadar Masuk Hutan!
3.

IKLAN

Di hentian seterusnya, kami turut diperkenalkan dengan pohon bertam. Bagi penulis yang bermastautin di Pulau Pinang, nama Bertam sudah tidak asing kerana ianya nama tempat di kawasan Kepala Batas. Rupa-rupanya, nama tempat itu berasal dari sejenis pohon yang fizikalnya menyerupai pohon rumbia atau nipah. Begitu juga dengan nama Jelutong dan Merbau. Ada tempatnya di Pulau Pinang ini. Menarik bukan perkaitan antara alam dan nama asal sesuatu kawasan?

Pohon bertam mempunyai pelepah yang berduri. Ianya sering dijadikan pilihan oleh segelintir golongan pemancing untuk dijadikan sebagai batang pancing (durinya dikikis dan dibuang terlebih dahulu). Manakala daunnya pula dijadikan atap oleh masyarakat orang Asli. Buah bertam kelihatan seakan-akan buah salak tetapi dimaklumkan yang ianya tidak boleh dimakan.

Ekspedisi KeTA Hutan Simpan Bukit Lagong, Bukan Sekadar Masuk Hutan!
9.

Ekspedisi KeTA Hutan Simpan Bukit Lagong, Bukan Sekadar Masuk Hutan!
11.

IKLAN

Ekspedisi KeTA Hutan Simpan Bukit Lagong, Bukan Sekadar Masuk Hutan!
10.

Selain itu, kami juga berpeluang menemui setangkai buah berangan liar di lantai hutan. Ianya dalam bentuk gugusan dan bersaiz lebih kecil berbanding buah berangan yang sering kita makan.

Di hentian ke-11, kami diperkenalkan dengan tunggul pokok sarsi. Fasilitator menakik dan menarik keluar kepingan kayunya dan meminta kami mencium bau daripada kepingan kayu tersebut. Wangi! Bau air sarsi! Inilah rupanya asal usul minuman berkarbonat yang terkenal itu. Kini, sudah ada pihak-pihak yang menjual kepingan kayu sarsi asal ini. Ianya merupakan satu alternatif minuman yang lebih sihat dan pastinya bagi memenuhi “cravings” sekali-sekala.

Tepat jam 12 tengah hari, kami tiba di Hepi Camp, yang terletak di tepi sungai. Kami berhenti rehat di sini dan menikmati makan tengah hari. Anak-anak tidak melepaskan peluang untuk menikmati kesejukan air sungai. Ada juga di antara kami yang menikmati juadah di atas batu sambil kaki terendam di dalam air. Situasi mendaki sepanjang pagi tentunya lega sedikit. Untuk makluman, sungai inilah yang dipanggil sungai buloh. Mungkinkah asalnya nama tempat bagi Sungai Buloh? Menarik sekali!

Sejujurnya, program santai begini yang diadakan pada habitat asal, adalah sangat menepati konsep “nature’s blended learning”. Sambil-sambil beriadah, ada pengetahuan baharu yang diperolehi. Biarpun anak-anak kecil yang terlibat mungkin kelihatan tidak dapat fokus dan bermain-main sesama sendiri, namun sebenarnya mereka ini mempunyai daya pendengaran yang tinggi dan memori yang kuat. Mereka masih dapat mengingati beberapa fakta dengan jelas walaupun setelah berhari-hari berlalu.

Terima kasih pihak penganjur dan syabas atas perlaksanaan program yang bermanfaat.

Ekspedisi KeTA Hutan Simpan Bukit Lagong, Bukan Sekadar Masuk Hutan!
1.

Penulis: Wan Nordini Hasnor Wan Ismail
Pensyarah Kanan, Fakulti Farmasi,
UiTM Caw Pulau Pinang (Kampus Bertam)
Foto: Wan Nor Ayuni dan Mohamad Arif Iskandar

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI