Percutian hijau semakin mendapat perhatian ramai terutama rakyat Malaysia. Lokasi alam dapat memberi pendedahan percutiaan alam kepada keluarga tersayang.

Jangan risau jika anda inginkan segalanya serba lengkap dan selesa walaupun ketika bercuti dikelilingi ‘hutan’, kerana ada penginapan menarik di Batang Kali, Selangor sesuai untuk permintaan anda itu. Jika anda teringin untuk mencuba percutiaan sebegini dan lokasinya tidak jauh dari ibu kota, ini ada perkongsiaan info menarik daripada saudari Nurul Wawa

Family trip Rumah Hutan Bonda Rozita Ibrahim, Batang Kali

Eeeiiii mommy love sangat Rumah Hutan ni! One of my wishlist to stay here. Alhamdulillah thanks bapak and family in law kerana merealisasikan impian mommy. First sampai sini mommy dah impress dengan view dia. jauh dari bandar, I mean sangat nature tapi still ada internet coverage okay.

Kami gerak dari Bangi ke Batang Kali dalam masa sejam setengah. Sampai di Rumah Hutan dalam jam 2 petang. Check in jam 3. So kami decide nak lunch dulu di Warung Bonda. Tapi staff kata Warung Bonda tengah full. Boleh pergi ke cafe Rumah Sungai / Bonda Valley. Mommy pikir Rumah Hutan dengan Rumah Sungai dalam 1 kawasan. Rupanya tak. Rumah Hutan lain kawasan, Rumah Sungai / Bonda Valley di lain kawasan. So next time boleh try Rumah Sungai pula inshallah!

IKLAN

Jam 3 lebih kurang Tengah lunch, staff call kata rumah dah boleh check in. Then kami dengan excitednya terus ke Rumah Hutan. Settle register, kami semua kena naik tram okay. Sejenis 4 x 4. Driver kata kena tinggal kan kenderaan kita di ruang parking reservation then kena naik tram sebab agak jauh rumah nya. Best gilaaa naik tram! Dengan jalan berbukit rasa extreme sangat dah. Bhahaha.

Oh yaa. Mommy book rumah bonda ( jenis rumah yang available di Rumah Hutan ) Rumah bonda ni adalah rumah asal bonda Rozita. Rumah yang beliau pernah duduk dan tinggal yang mana sekarang beliau open to public. So public boleh sewa and stay rumah dia like homestay.

Sampai jee depan rumah, kami whole family terpukau okay. Lawa gilaaaa!!! Da lah view nature, rumah pulak original rumah melayu Allahu its worth it gais! 1 rumah ada 3 bilik tapi bawah rumah ada ruang lagi boleh tido. Besar gila rumah nya setiap ruang sangat lah saujana mata memandang orang kata haha. Korang jangan risau, kat Rumah Hutan ni ada 3 rumah yang macam homestay means korang tak payah bawa pape. Bonda dah sediakan peralatan asas memasak, beras, telur cawan pinggan rice cooker semua ada. Korang Tinggal bawa bahan nak masak jee. Yang best setiap rumah *except rumah bonda* dah disediakan bbq pit so u gais boleh sediakan bahan bbq sesiap.

Asalnya Rumah Bonda tak boleh buat bbq sebab takda ruang. Benda ni dah state kat website tapi mommy tak notice. Excited nak booking terus tak perasan. Kami semua dah plan nak bbq lagi lagi acara utama. Tapi rezeki, kami slow talk dengan staff rumah bonda, finally boleh!!! Masa sampai kat depan rumah, staff rumah bonda bagitahu mereka dah sediakan tapak untuk bbq. Alhamdulillah. Rumah Hutan Bonda mommy bagi 5 + 5 bintang yeayyyy!

  • Price per night : RM1700 capacity 15 persons.

  • Food : Sampai di Rumah Hutan / Rumah Sungai korang wajib cuba ikan lunak! Kata nya tak jumpa kat tempat lain. Kami lunch di Cafe Bonda Valley di Rumah Sungai ada ruang ber aircond so tak panas selesa je. Makanan pun sedap. Ikan lunak sedap mommy yang tak makan ikan sungai pun boleh makan yeee. Family in law kata rasa nya macam salmon. Mommy pulak kata macam sardin goreng. Setahu mommy ikan ni disalai dalam masa yang lama so tulang nya pun lembut macam sardin. Korang kena try kalau datang sini!
  • Malam pulak kami ber bbq. Bahan mentah kami sediakan dan bawa dari rumah sesiap. Siap boleh ber oden bagai haha. Best best!
  • Breakfast pula kami try di Warung Bonda dalam Rumah Hutan. Tak jauh dari rumah bonda. Tapi sebab ramai orang di warung, kami tapau makanan free breakfast kami dan bawa makan di rumah bonda. Tapau pun alahai comel jee dalam tipin macam orang dedolu heee.

  • Attraction place : Sungai!!! Ye gais sungai. Tapi bukan di Rumah Hutan. Sungai nya kat Rumah Sungai. Jauh sikit so kena naik tram. Tram untuk ke sungai kena booking and bayar RM20 pergi balik. Tram last adalah pada jam 7 petang. Selepas pada tu, takda tram yaa. Kata staff Rumah Hutan, penginap tak digalakkan keluar dari Rumah Hutan selepas jam 7 petang. Yelahh tengah hutan kan. Banyak binatang berbisa. So sepanjang malam tu kita kena duduk jee dalam rumah layan bunyi hutan sumpah kena repeat.
  • Lagi 1 attraction best adalah spa dan meditasi! Mommy boleh kata Rumah Hutan Bonda Rozita ni memang tempat paling best untuk berehat. Layan nature, manjakan diri huu. So mommy book spa sebagai reward yang bapak offer untuk mommy kerana melahirkan si FR twins hukhuk. After 1 year baru claim. *selingan*
  • Pakej Spa dan meditasi urutan kena booking awal taw! Kalau book masa checkin takut full kalau rezeki uolls ada kosong, alhamdulillah. Ada spa untuk wanita, meditasi urutan untuk lelaki , wanita, kanak kanak pun ada! Make sure book awal okay.
  • Mommy ambil pakej Dewi Kemangi Spa. Total 2 jam RM255. Apa kelebihan nya? Boleh tengok kat website rumahhutan.com okay! Siap ada free gift lagi taw!
  • Apa yang mommy tahu, segala apa yang ada dalam pakej ni, uolls takkan jumpa kat memana gais! Termasuk lah minyak urut nya muehehehe. Nak try, kena datang sini!

Untuk penginapan korang boleh booking di website bondavalley.com. Conclusion, Rumah Hutan Bonda Rozita sangat sangat berbaloi! Dengan view, dengan makanan, attraction semua best! Will repeat soon inshallah

Klook.com