Gunung, lembah dan tasik yang ada di Pakistan boleh dikatakan sebagai syurga dunia. Bandar yang wujud di tengah pergunungan pasti akan mengujakan setiap orang yang menjejak kaki ke sana.

Berkesempatan bercuti ke Pakistan pada June yang lalu membuatkan Norzaini Rohaizan Zainudin ingin berkongsi tentang keindahan negara Pakistan yang mungkin ramai tidak mengetahuinya.

Trip selama 12 hari itu tidak sehari pun membosankan percutian solonya ke negara keenam yang mempunyai penduduk teramai di dunia.

Ikuti perkongsiannya:

Cantiknya Pakistan 10-21 June 2022

Alhamdulillah dapat juga ke negara Pakistan. Lama aku berniat nak ke Pakistan. Aku suka kan pemandangan gunung-gunung, view yang luas tanpa bangunan pencakar langit, kampung-kampung yang sangat sederhana. Syahdu ya perasaan dapat tengok tempat macam tu.. happy dan syukur. Dulu aku sanggup ya pergi hiking ke Annapurna base camp (ABC) di Nepal sebab kan nak tengok view tu depan mata. Walaupon bukanlah seorang yang fit, tapi gigih aku training 4 bulan untuk ke sana. Tapi ke Pakistan ini sangat last minit.

Terima kasih kawan-kawan yang aku dah dm tanya-tanya pasal Pakistan. Sangat membantu dan juga membuatkan aku percepatkan trip aku hehe..sis sejenis tak sabar!!

Ok meh aku nak share sikit pasal Pakistan. Siapa yang suka kan view, scenery, landscape.. silalah ke Pakistan. MasyaAllah cantik ya. Lawaaaaaaa sangat!!!… Sepanjang 12 hari di Pakistan, tiada satu hari pon yang membosankan aku.

Ni itinerary pendek je:

IKLAN

Day 1: Arrive Lahore

Day 2: Lahore to Naran (ko akan nampak landscape berubah dari kesibukan kota ke kawasan pergunungan..ishhh sis love )

Day 3: Naran to Skardu (sampai Skardu sila tutup mulut, sebab korang akan tergamam dan ternganga dengan keindahan alam ciptaan tuhan )

Day 4 & 5: Explore Skardu (air terjun, gurun, gunung semua ada)

Day 6: Skardu to Hunza

Day 7: Explore Hunza (petik cherry, Khunjerab border China-Pakistan, Attabad Lake)

IKLAN

Day 8: Hunza to Fairy Meadows (sini merasa la korang naik jeep di jalan yang dikenali sebagai “the most dangerous jeep road”, sila tawakal dan berdoa banyak-banyak. Insyaallah selamat)

Day 9: Explore Fairy Meadows (negeri atas awan..disini korang disajikan dengan view Nanga Parbat yang kadang-kadang malu nak munculkan dirinya)

Day 10: Fairy Meadows to Naran

Day 11: Naran to Lahore

Day 12: Explore Lahore and fly back to Kl at night

IKLAN

Apa yang korang akan bawa balik? Kenangan terindah la wehh.. sangat indah sampai aku belum boleh move on lagi dari Pakistan #posttravelsyndrome

Aku nak tulis secara details akan jadi panjang sangat. Aku ada buat travel video ala-ala daily vlog dekat youtube. So kalau korang nak tengok view and tempat-tempat yang aku pergi, korang boleh search YouTube channel aku “ZainiRohaizan”. Ada 6 episod semuanya. Or korang boleh tekan link bawah ni jelah. Kalau bermanfaat korang sedekah la sikit subscribe, komen, like. TQ in advance

https://youtube.com/playlist…

Trip aku memang awesome sangat. Walaupon aku masa tu solo je. Aku join dengan satu family ni, dorang best giler sporting habis. And with the best guide ever (bodek sikit haha) lagilah awesome and smooth je. My trip jadi sangat best, santai, harmoni, happy dan juga berilmu. Gituuu..

Oklah, enjoy gambar-gambar aku di sana. Ada soalan boleh tanya je. Insyaallah aku jawab. Feel free to share this post. TQ

Thanks to my most awesome amazing guide who make sure our trip smooth and beautiful Osama Shahid Bangash