whats

Kebanyakan dari kita terutama geng bercuti akan mempunyai aplikasi WhatsApp bagi memudahkan hubungan antara satu sama lain.

Tidak kisahlah berhubung untuk planning dan apa aktiviti mahu dilakukan sepanjang percutian, aplikasi ini dapat membantu terutama ketika Covid-19 ini.

Namun dalam satu laporan jutaan telefon di seluruh dunia tidak akan boleh menggunakan aplikasi ini lagi bermula 1 Januari 2021 kerana memberhentikan perkhidmatan kepada berjuta-juta peranti lama.

Menurut laporan Metro UK, hanya sebilangan telefon boleh mengemaskini ke perisian yang lebih baru untuk memastikan WhatsApp mereka tetap beroperasi, tetapi sebahagian besar akan kehilangan aplikasi itu sama sekali.

Geng Bercuti Kena ‘Take Note’, Lepas Ini Aplikasi WhatsApp Akan Henti Operasi Peranti Lama Apple & Android Mula Januari 2021

WhatsApp sering menurunkan sokongan untuk peranti lama agar sentiasa dikemas kini. Mulai 31 Disember 2020, mana-mana perisian yang menggunakan iPhone yang lebih lama daripada iOS 9 tidak lagi dapat menggunakannya. Ini bermakna iPhone 4 dan versi yang lebih lama.

IKLAN

Bagi iPhone 4S, 5, 5S, 5C, 6 dan 6S semuanya boleh dikemas kini ke iOS 9 untuk memastikan WhatsApp terus beroperasi seperti biasa.

Sementara itu, mana-mana peranti Android yang menggunakan perisian lebih lama daripada Android 4.0.3 akan turut terjejas.

Sekiranya anda mempunyai telefon yang tidak dapat dikemas kini dan tidak mahu kehilangan mesej anda, pastikan anda membuat ‘backup’ sebelum malam Tahun Baru.
Anda boleh melakukan ini dengan membuka ruangan chat yang ingin anda simpan dan memilih Group Info.

Geng Bercuti Kena ‘Take Note’, Lepas Ini Aplikasi WhatsApp Akan Henti Operasi Peranti Lama Apple & Android Mula Januari 2021

IKLAN

Anda kemudian perlu memilih Export Chat untuk diberi pilihan bagi memuat turun chat dengan atau tanpa media.

Namun, jika telefon anda tidak dapat dikemas kini, nampaknya anda perlu mula mencari telefon pintar yang baru pada tahun 2021.

WhatsApp dilancarkan pada tahun 2009 dan kini merupakan aplikasi pesanan paling popular di dunia. Pada tahun 2014, aplikasi itu diperoleh oleh Facebook dengan harga $19 bilion (RM76.95 bilion).

Facebook kini dalam proses menggabungkan WhatsApp dengan Instagram dan Facebook Messenger sehingga pengguna dapat berinteraksi dengan lancar antara ketiga-tiga platform tersebut.

IKLAN

SUMBER: MIRROR UK

Artikel Berkaitan:

Bagi Yang Pertama Kali Ke Langkawi Tak Payah Pening Susun Jadual, Ini Senarai Lokasi Menarik Percutian 4 Hari 3 Malam

Ini Rupanya 6 Port Inap Desa Viral Mampu Penuhi Keperluan Percutian Ala Kampung. Confirm Repeat Lagi!

“Pulau Tinggi Mersing, Macam Bercuti Di ‘Private Island’! Paling Best Tak Ramai Orang!”

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI