Ramai orang yang memilih untuk travel dengan cara backpackers terutamanya apabila keluar negara kerana konsep tersebut lebih menjimatkan kos lebih-lebih lagi kepada mereka yang mempunyai bajet terhad tetapi ingin menikmati keseronokkan melancong sama seperti orang lain.

Antara negara yang sering dikunjungi oleh rakyat Malaysia untuk travel ala backpackers adalah Indonesia, Singapura, Thailand, Filipina, Australia, China, Korea, Kemboja dan Jepun.

Gunakan JR Pass Untuk Lebih Jimat Ketika Travel Ke Jepun

Jepun adalah salah satu negara maju di rantau Asia, malah ada yang mengatakan ianya negara paling maju di dunia. Walaupun begitu, budaya tradisional masyarakat Jepun masih lagi boleh diamati kerana ianya dijaga dan dipelihara dengan baik oleh masyarakat di sana.

Selain daripada budayanya yang menarik untuk dipelajari, penggunaan teknologi dalam kehidupan seharian masyarakat Jepun antara yang menarik untuk dicuba semasa travel di sana. Lebih-lebih lagi teknologi keretapi laju yang mencecah kelajuan 400 kilometer sejam. Keretapi laju atau bullet train itu lah yang menyebabkan Jepun terkenal di dunia.

Jadi, untuk anda yang ingin merasakan keseronokkan bercuti ke negara matahari terbit itu, ini antara saranan dan tip yang akan membuatkan anda dapat menikmati keseronokkan berganda bila bercuti ke sana.

IKLAN

Gunakan JR Pass Untuk Lebih Jimat Ketika Travel Ke Jepun

Travel semasa musim sejuk

Perbelanjaan travel ke Jepun sekiranya anda memilih untuk pergi sewaktu musim sejuk sekitar bulan Disember hingga Februari kerana tiket ketika musim itu lebih murah berbanding musim-musim yang lain. Ini kerana pada musim sejuk, jumlah pelancong kurang menyebabkan banyak potongan harga berlaku pada waktu tersebut. Untuk orang Malaysia macam kita ni, seronok la pergi musim sejuk. Boleh main salji. Apabila bercuti ke Jepun musim sejuk, anda boleh pergi ke Hokaido untuk bermain ski atau ke melihat keindahan Gunung Fuji diliputi salji putih.

Gunakan JR Pass Untuk Lebih Jimat Ketika Travel Ke Jepun

IKLAN

Pilih hotel backpackers atau kapsul hotel

Pemilihan hotel backpacers atau kapsul hotel adalah antara pilihan yang tepat untuk menjimatkan perbelanjaan penginapan anda semasa berada di sana. Anda jangan salah sangka sekiranya nama backpackers hotel atau kapsul hotel ni tak semacam hotel-hotel yang biasa. Kemudahan dan kelengkapan yang disediakan sama seperti kebanyakkan hotel yang anda pergi cuma kebiasaannya backpackers hotel atau kapsul hotel ini menggunakan konsep ruang dorm sebagai tempat tidur tetamu mereka. Hotel-hotel backpackers dan kapsul ini banyak terletak di kawasan bandar. Jadi pergerakan anda untuk pusing sekitar bandar di Jepun lebih mudah dan jimat tanpa menaiki kenderaan.

Gunakan JR Pass Untuk Lebih Jimat Ketika Travel Ke Jepun

Beli Japan Rail Pass

Majoriti pengangkutan awam yang ada di Jepun adalah keretapi. Oleh itu, dapatkan JR Pass anda sebelum terbang ke sana. Menggunakan JR Pass ini lebih murah sekiranya anda ingin travel ke seluruh Jepun menaiki keretapi laju atau bullet train. Lebih penting, pas yang anda beli memberikan jumlah perjalanan tanpa had. Jadi, berjalan la sepuasnya menaiki keretapi laju atau keretapi biasa yang ada di sana.

IKLAN

Gunakan JR Pass Untuk Lebih Jimat Ketika Travel Ke Jepun

Ganti nasi dengan onigiri

Dekat Jepun, anda memang tak akan jumpa nasi campur macam di Malaysia. Oleh itu, gantikan makanan ruji anda dengan sushi. Tapi, ramai orang Malaysia yang tak makan sushi kerana tak ikut selera tekak mereka. Jadi, pilihan yang ada adalah onigiri. Makanan kegemaran masyarakat Jepun yang menggabungkan nasi bersama dengan lapisan rumpai laut. Onigiri sesuai untuk anda nikmati ketika sarapan pagi kerana satu onigiri itu boleh membekalkan anda tenaga untuk berjalan sehingga waktu tengah hari. Onigiri di Jepun boleh didapati di kedai-kedai di tepi jalan atau di mesin layan diri. Tip untuk anda, cuba onigiri bersama kicap soya yang menjadi kelaziman orang Jepun dalam makanan mereka.

Gunakan JR Pass Untuk Lebih Jimat Ketika Travel Ke Jepun

Cuba makanan di gerai jalanan

Jepun adalah syurga kepada gerai jalanan. Makanan yang disediakan di gerai jalanan ini bersesuaian dengan travel ala backpackers anda yang memilih bajet terhad untuk makan. Banyak menu makanan lokal yang boleh anda cuba seperti takoyaki, yakitori dan okonomiyaki. Pilihan lokasi bagi mendapatkan makanan di gerai jalanan di Jepun adalah di bandar Tokyo.

Itu sahaja tip yang dapat dikongsikan kepada anda yang ingin travel ke Jepun ala backpackers. Semoga anda dapat menikmati percutian anda walaupun dengan bajet rendah. Kongsikan kepada pembaca Libur sekiranya anda ada beberapa tip yang ingin dikongsikan bersama sawaktu bercuti ke Jepun di ruangan komen ya!

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI