TELUR PENYU

Ketika ini hanya Terengganu satu-satunya negeri di Malaysia yang masih membenarkan penjualan telur penyu.

Tradisi turun temurun pengambilan telur penyu sebagai sebahagian diet rakyat Terengganu telah menyebabkan bilangan penyu dari spesis lain seperti penyu agar, karah dan lipas yang mendarat untuk bertelur di pantai Terengganu juga semakin menurun. Kerajaan Terengganu akan mengkaji kemungkinan untuk mengharamkan penjualan telur penyu bagi semua spesis secara terbuka di Terengganu.

Henti Jual Telur Penyu Dalam Talian! Terengganu Kaji Haramkan Penjualan Telur Penyu Henti Jual Telur Penyu Dalam Talian! Terengganu Kaji Haramkan Penjualan Telur Penyu

IKLAN

Kerajaan negeri Terengganu akan melakukan pindaan Enakmen Penyu Terengganu 1951 (Pindaan 1987) bagi menghalang penjualan semua jenis telur penyu. Dalam Enakmen Pemuliharaan Penyu Terengganu 1951 (pindaan) 1987, hanya telur penyu belimbing sahaja yang diharamkan penjualannya manakala telur penyu spesis lain dibenarkan sebab itu banyak dilihat dijual sekitar pasar di negeri ini.

Kajian pindaan enakmen itu kemungkinan akan dilakukan bertujuan menyekat penjualan semua jenis telur penyu termasuk melalui dalam talian dan penjualan secara terbuka di beberapa pasar utama seluruh negeri Terengganu. Jualan secara dalam talian popular mendapati telur penyu dijual sekitar RM7 sebiji dan ia mendapat sambutan ramai, malah telur berkenaan didakwa diambil dari pantai Terengganu.

IKLAN

Taktik penjualan telur penyu secara dalam talian patut disekat dan dihentikan demi memastikan kelangsungan haiwan itu yang semakin pupus. Jualan secara dalam talian akan menyebabkan permintaan dan jualan meningkat serta tidak terkawal, yang memungkinkan penjual mencari telur penyu tanpa had sedangkan penyu perlu menghadapi survival sukar untuk terus hidup iaitu daripada 1,000 anak penyu, hanya seekor yang akan terus membesar. Populasi penyu tidak meningkat sebagaimana populasi manusia meningkat, jadi apabila kita ambil telur penyu sudah jadi tidak ‘sustainable’ (lestari).

IKLAN
Henti Jual Telur Penyu Dalam Talian! Terengganu Kaji Haramkan Penjualan Telur Penyu
Foto: Malaysia Kini

Henti Jual Telur Penyu Dalam Talian! Terengganu Kaji Haramkan Penjualan Telur Penyu

Sumber: Bernama | Malaysia Kini

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI