Danau Toba merupakan salah satu destinasi di Indonesia yang memiliki keindahan alam menakjubkan. Dari hamparan tasik biru yang mempesonakan sehinggalah kehijauan panorama yang indah memukau, daya tarikan di Danau Toba tidak pernah menjemukan.

Danau Toba merupakan tasik gunung berapi yang besar meliputi kawasan seluas 1,707 kilometer persegi. Sejarah pembentukannya adalah daripada kesan letupan gunung berapi gergasi dan terdahsyat yang dipercayai berlaku sekitar 70,000 tahun yang lalu. Beberapa kajian menyatakan letupan terbesar itu juga menyebabkan berlaku perubahan iklim dunia. Di tengah-tengah tasik itu terdapat sebuah pulau yang didiami oleh masyarakat Batak iaitu Pulau Samosir.

Menarik kan kalau dapat teroka Danau Toba? Jom baca perkongsian percutian 3 gadis ini ke Danau Toba.


31 July 2019 – 4 Aug 2019

AA tix (KL-Silangit-KL): RM342 (3 orang)
Pakej tour (Milala Wisata) (supir & tour): RM540 (4D3N)

Day 1:
? Sampai di Silangit Airport

? Ke Sipoholon Hotspring. Tapi tak mandi la sebab panas terik masa tu ?. Jangan terkejut kalau sampai sampai tu nampak macam betul ke idok tempatnya. Percayalah, Sipoholon ni memang belakang rumah orang.

Sipoholon Hotspring, North Sumatera

? Lepas Sipoholong Hotspring, kami terus ke Parapat. Perjalanan lebih kurang 3 jam.

? Check in Sapadia Hotel and Cottage, Parapat

Day 2:
? Lepas sarapan, gerak ke Jeti Pekan Tomok untuk ke Pulau Samosir, Danau Toba. Lebih kurang 30minit perjalanan.

? Bersama kereta, kami menuju ke Sigale gale/Musem Batak. Kat sini ada la kisah kaum Batak dulu dulu pasal sigale gale ni. Ada juga makam Raja Sidabutar, dipercayai antara orang pertama di Pulau Samosir dan juga pemerintah disitu. Lepas dah lawat makamnya, adalah tabung yang disediakan untuk sumbangan. Tak wajib pun letak. Tapi kalau nak letak, tak boleh letak duit syiling. Diorang pun tak nak dah duit syiling negara sendiri. Dalam kawasan museum ni juga ada tempat jual souvenir. Ada yang terima ringgit juga. Bila nak beli barang tu sebutlah ‘Horas’ tiga kali. Kata lain ‘Horas’ ni kaum disini guna untuk ‘Selamat datang’ & ‘Selamat Jalan’. Sini jugak kalau korang nak cari kain tenun memang banyak. Pastu ada satu kain yang kalau gesel gesel bau tu. Aku tak sure la kalau ada kat tempat lain juga ?

Sigale-gale, Samosir, North Sumatera

? Dah selesai bergambor bagai, gerak pula ke Air Terjun Efrata. Comel je air terjunnya. Tapi percayalah, airnya jatuh sangat la kuat dengan angin sekali. Walaupun bergambor je kat situ, basah jugak la baju seluar.

? Gerak la kami ke Bukit Holbung. Nama lainnya Bukit Cinta @ Teletubbies Hill. Ada beberapa level. Tapi kami ke level 2 ke 3 tah. Sebab hujan tiba tiba. Angin memang kuat sangat masa kami sampai. Tapi nyaman la. Sini boleh camping juga. Naik bukit ni bertangga sikit, lepas tu jalan la macam biasa. Dapat la tengok view Danau Toba dan kampung kampung kat bawah tu.

? Bergeraklah kami ke Berastagi. Perjalanan lebih kurang 3-4jam juga. Jalannya mashaAllah. Kena bertabah dengan lambungan dan jalan jalan sempit hahaha. Tapi sepanjang perjalanan tu dapat la tengok kebun kebun diorang. Kobis, jagung, ada yang tanam carrot. Sejuk je.

Air Terjun Efrata, Samosir, North Sumater

Bukit Holbung, Samosir, North Sumatera

Air Terjun Sipiso Piso, Karo, North Sumatera

Day 3:

 Bangun jam 3 pagi untuk siap siap ke Gunung Sibayak. Ada beberapa entrance jugak. Tapi yang kami pergi ni start dari Desa semangat gunung. Macam dah halfway boleh naik kereta. Sampai pos register, dah start berjalan dulu dalam 30 minit. Nak ke puncak mengikut kekuatan mental aku yang lemah naik gunung ni rasa adalah la 1-1.5jam juga. Kalau nak naik, pakai lah baju yang besesuaian. Sejuknya boleh tahan. Angin kuat juga. Head lamp jangan dilupa. Siapa tak tahan bau sulfur, bawak la mask yg monoxide ke dioxide tu. Kalau ada rezeki, dapat la tengok sunrise. Kami tak de rezeki haritu nak tengok sunrise sebab kabus tebal sangat. Huhuhu. Sampai semula dikaki gunung dalam jam 8.30 pagi gitu. Balik lah ke hotel

Gunung Sibayak, Berastagi, North Sumatera
Gunung Sibayak, Berastagi, North Sumatera

Bukit Gundaling, Berastagi, North Sumatera

? Siap siap kemas barang, kami ke flea market kat Berastagi tu. Flea market sihat. Buah semua. Avocado dia ya Allah ?. Nasib baik tak boleh bawak balik. Kecik je marketnya. Tapi kat tepi tepi market tu adalah orang offer kalau nak jalan jalan naik kuda. Keliling bandar. 10k rupiah kalau tak silap. Ada juga jual jagung bakar kat situ. Besar besar jagungnya. Manis pulak tu. Fuh.

? Gerak lah kami ke Simarjarunjung Hill. Sepanjang jalan ke tempat ni, akan nampak banyak tempat spot ambil gambar. Nampak lah Danau Toba kat bawah tu. MashaAllah. Cantik sangat. Sampai kat destinasi, kami order Teh Halia kat cafe situ. Fuh. Memang kentut kentut dan sendawa la pastu ?. Semua tempat nak ambil gambar yang naik basikal la, bird nest tu la kena bayar kalau nak ambil gambar.

? Selesai, gerak la kami ke Parapat semula. Berehat.

Day 4:


? Bergerak ke Balige. Kami ada book stay kat Tiara Bunga Hotel di Balige. Tapi kalau korang nak pergi sini, mintak supir hantar ke Ompu Herti Hotel kat Balige dulu. Jangan di waze ke google maps ke Tiara Bunga tu. Tak sampai la citenya. Sebab kami g google maps ??. Sampai kat kebun mana tah. Kesian pak supir hahahahaha. Adoi. Pengalaman yang kurang bijak. Jadi, kalau nak ke Tiara Bunga Hotel tu, kena ambil bot dari Ompu Herti hotel tu. Siap bayar untuk bilik, dia akan mintak tunggu kat cafe dia. Tunggu bot. Naik bot dia bagi welcome drink sekali.

Kira hari keempat ni melepak je la. Bilik yang aku booked tu pulak memang mengadap lake view. Fuh fuh. Bila malam bunyi bunyi air tu. Lena sungguh tidur. Kalau korang nak jumat, bawak terus jajan jajan untuk makan malam. Kalau tak, order je la makan kat restaurant hotel ni. Free karoke lagi hahaha ?

Day 5:
? Bangun pagi, terus g sarapan. Kat sini baru la aku nampak ada satu lagi kumpulan gadis gadis dari Malaysia. Tapi kecewa. Senyuman kami dibalas dengan muka yang acah acah hotss. Hahaha. Lantak kau la dik. Balik balik pada sarapan kat hotel ni, makanannya simple je. Ada satu food ni, namanya mie gomak. Aku tak makan mie nya, aku ambil kuahnya. Siapa suka rasa rasa kunyit halia tu mesti suka makan mie ni. Sedap juga. Sebab flight balik jam 11.25am, kami ambil bot ke jeti jam 9am. Mulalah perjalanan pulang ke Kuala Lumpur.

Hotel Tiara Bunga, Balige, North Sumatera

Kami ambil supir ke Silangit Airport. Harga dalam 250k rupiah. Tapi kat situ ada je grab. Tapi kami rasa macam risky sikit masa tu sebab tak sure berapa lama perjalanan walaupun orang hotel kata dalam 30min. Sampailah di airport Silangit.

The rest kami simpan sebagai memori. Itulah hiburan terakhir perjalanan kami.

Sumber: FB Nur Illyna