Hujung minggu ini, bawa keluarga luangkan masa mengunjungi Santuari Ikan Sungai Chiling. Lokasi ini menjadi lokasi wajib pelancong dari dalam dan luar negara untuk melakukan aktiviti rekreasi.

Terletak kira-kira 13 kilometer dari Kuala Kubu Bharu, Selangor atau 70km dari Kuala Lumpur, ia juga antara lokasi cukup menenangkan kerana di kelilingi alam semula jadi yang masih kekal terpelihara. Bagaimanapun, ia hanya dibuka kepada pengunjung pada setiap Jumaat, Sabtu dan Ahad bermula jam 8 pagi hingga 6 petang.

Kawasan ini diurus baik Jabatan Perikanan Negeri Selangor. Ikan Tengas banyak hidup kat sini. Hutan ini juga hutan simpan. Jadi tidak dibenarkan aktiviti memancing atau menangkap ikan. Pengunjung hanya boleh memberi makan, berenang bersama atau membelai ikan tersebut sahaja.

Selain tengas jinak, Air Terjun Sungai Chiling tarikan utama. Ia antara air terjun tercantik di Selangor. Yang boleh akses, tinggi 80m. Ada tiga tingkat air terjun, namun dua lagi ditutup kepada orang ramai. Sebelum ini pernah terjadi kemalangan di tingkat dua air terjun. Arus di sana lebih deras dan untuk mendaki sangat curam. Kalau nak pergi juga? Ia adalah atas risiko sendiri.

Dari pintu gerbang Sungai Chiling, berjalan sekitar 10 hingga 15 minit untuk ke pondok renjer, kaunter tiket dan kawasan khemah.

Bayar masuk seorang RM1. Perlu check in barang yang dibawa masuk seperti botol air, keropok, dll. Deposit RM10 dikenakan. Kalau barang bawa masuk takde masa check out, maka RM10 tidak dipulangkan. Sampah mesti bawa keluar sendiri. Sini, boleh beli makanan ikan RM2. Beli banyak sebab seronok beri ikan makan. Atau bawa roti bagi ikan.

Kawasan khemah sesuai bagi keluarga dan anak kecil berkelah. Dari jarak ini pengunjung sudah boleh nampak banyak ikan tengas. Tepi sungai sahaja. Jinak pula tu. Tunggu diberi makan sahaja seperti kucing.

Kalau ingin ke air terjun pula, pengujung perlu melalui denai di tepi sungai. Laluannya sangat santai. Tidak susah. Jika dilihat pada rekod jam GPS, rekod berjalan hanya sekitar 2.3 km dan masa lebih kurang 52 minit untuk sampai. Kena redah sungai sebanyak lima kali. Sepanjang sungai dapat lihat banyak tengas. Banyak spot untuk mandi. Cuma tak sesuai berkelah besar-besaran. Tiada sebarang ruang lapang.

Berkenaan air terjun, ada batu besar sesuai letak barang dan hampar tikar. Batu ni kena panjat. View memang cantik sangat. Di sini ada kolam kecil dalam juga. Lebih kurang 5 meter lebar. Dalam mungkin 1.5m ke 2m. Ada batu yang boleh panjat dan terjun dalam kolam dalam. Arus kuat, kena hati-hati. Sejuk dan seronok.

Jangan lupa bawa googles sebab nak clear view selam sambil bagi tengas makan. Depan mata tengas berenang. Trip santai nii memang seronok. Kawasan bersih hanya sekali – sekala nampak sampah. Yang smoking tu, bawa la ashtray sendiri.

TIPS

  • Pergi awal kalau nak ke air terjun tu, bila dah ramai, crowded. Tapi tak semua orang mandi di kolam dalam. Pastikan tahu berenang sebab dalam air kolam tu.
  • Pakai kasut, sandle hiking okla
  • Jangan tinggal barang bernilai dalam kereta, ada kes pecah cermin kereta
  • Jangan redah sungai semasa hujan atau selepas sahaja hujan, elak kepala air
  • Renjer mungkin melarang masuk kalau musim hujan
  • Tak boleh memancing
  • Bawa keluar SAMPAH. Bertanggungjawab sikit

Sumber: Mohd Zulfadli Ahmad Mazaki