Perth adalah salah satu daripada bandar-bandar besar yang terletak jauh dan terasing daripada bandar-bandar yang lain di muka bumi namun, bandaraya besar itu tetap menjadi lokasi yang terkenal di selatan Australia. Kekayaan hasil bumi dan kemakmuran yang ada di bandaraya itu menjadikan ia satu bandar penting sekalipun terletak asing dan jauh dengan bandar yang lain.

Kecantikkan alam semulajadi yang ada di Perth ini menjadi magnet yang menarik orang ramai untuk datang berkunjung saban tahun. Sebagai contoh, keindahan Sungai Swan atau Swan River, disamping jajaran pantainya yang memutih bak mutiara dan laut membiru – menjadikan Perth antara lokasi yang tercantik untuk pelbagai aktiviti dan pelancongan.

Banyak aktiviti yang boleh anda alami di sini seperti berlayar merentas arus ombak di pantainya dan berenang bersama aneka spesis hidupan marin, memancing atau bersiar-siar menaiki bot – semua ini adalah antara aktiviti popular yang harus anda cuba saat berkunjung ke Perth dan apabila anda berada di pusat bandar, pemandangan indah di Kings Park pasti akan memukau anda dengan pemandangan panorama ‘lukisan alam’ yang menjadi halwa mata.

Melihat kepada keindahan itu, Siti Raudhah yang pulang dari Perth sekitar awal tahun ini terpanggil untuk berkongsikan keindahan bandaraya Perth kepada anda melalui info, tip dan itinerari pengembaraan dan percutian beliau selama 6 hari 5 malam di bumi bertuah tersebut.

Bersama beliau menjelajah bumi Perth adalah tiga lagi sahabat dan masing-masing diantara mereka mengeluarkan kos sebanyak lebih kurang RM1990 untuk sepanjang berada di sana. Bagi Libur, itu adalah anggaran kos yang terbaik untuk anda melancong ke sana – tidak terlalu mewah dan tidak terlalu berjimat cermat hingga menggangu tujuan asal anda untuk keluar melancong iaitu melihat keindahan alam ciptaan tuhan dan merasai pengalaman berada di bumi asing.

Jadi jangan buang masa lagi, jom kita bedah apakah info, tip dan itinerari yang dikongsikan Siti Raudhah kepada kita. Semoga Bermanfaat untuk semua.


21-26 Mar 2019 | Trip 4 orang | Autumn Season | Currency 1AUD = RM2.91 | Road trip by car

Detail budget/pax:

1)Flight ticket Air Asia RM662
2) Baggage RM108
3) Visa RM20
4) Accommodation RM526
5) Car Rental RM236
6) Fuel RM78
7) Simkad Optus RM29
8) Entrance Fee RM105
9) Sandboard RM14
10) Parking RM21
11) Meals RM171
12) Prepack food RM20

Info dan Tips Flight, Baggage & Visa

✈️ Flight

Kos plg sng nak jimat. Book 6 bulan awal time AA free seat promo Sep18. Walaupon bukan free seat tp still murah. Time book tu kalendar cuti sekolah belum keluar so murah lagi..lps kalendar keluar amboi sgt harga melambung sbb rupanya date ktorg beli tu cuti sekolah.Beli hari ahad (priority utk AA member) gigih bgn 3 pagi sbb time camni booking ngan payment akan smooth.

? Baggage

Beli siap2 time book tiket lg jimat dari beli kemudian

? Visa

Better buat visa dulu baru beli tiket sbb byk dgr skrg visa x lps. mcm ktorg slambe je beli tiket dulu baru buat visa. Alhamdulillah sume approved. Email kat eta.australia@yahoo.com. dah approved baru byr RM20. Klu info visa ngan passport ada beza sbb bin ke binti, ktorg tanye staf AA aritu, dia ckp x de mslh pon. Sbb visa ktorg pon x de binti.

? Accommodation

Trip kali ni mmg saje nak feeling2 stay umah omputeh. Mmg cari Airbnb kat city yg ada 2 bathroom sng cket x berebut 4 org pagi2..Jimat masa pon ye ?
* Albany – Stay 1 night @ Park Avenue Holiday Units 2 bedroom – AUD160 (book thru booking.com)
* Perth City – Stay 4 nights @ Airbnb area Nollamara AUD567 – https://abnb.me/fPV1EzBLmW. Highly recommended! Cantik superb umah Erin (Aussie).
Untuk yang pertama kali nak guna Airbnb, korang boley sign up/register pakai link ni https://abnb.me/e/jHai6JWLmW so korg ley dapat instant discount utk first booking korg nanti. Sign up sendiri x dpt any discount ye.
Airbnb ni sebelum book, bace abes2 house rules, additional price sume sbb ada yg charge utk extra people, cleaning fee cari yg x mahal sgt.
Mlm ke 5 tu actually klu nak jimat ley je tdo kat airport sbb flight pon awal 6.50pagi cuma ktorg saje nak lepak2 umah sambil lyn netflix ngan packing2.
Airbnb ni complete sume ada, TV besar sgt2, dishwasher, washer, dryer.Ktorg basuh baju siap2 b4 blk sbb ada dryer.hehe.. beras, telur, roti plain ada. Actually Erin da tanye awal2 nak roti ngan susu apa as welcome meal, ktorg ckpla ktorg Muslim so klu ada teh pon cukup da.end up mmg dia belikan roti ada halal. Bgs hospitality dia. Pakai sabun taharah (beli siap2 kat Msia) untuk basuh2 pinggan.

Canal rocks. Tmpt ni x berhantu ye mcm aksi membr blkg tu..

? Car Rental

* Book @ Aries Car Rental thru website, whatsapp number +61415359777 (Owner Malaysian & staff pon ramai Malaysian) – Staf nama Nick Hazlan terbaik! Sabar melayan kerenah ktorg asyik tukar2 plan & sgt friendly:-)
* Kia Cerato Sedan 5 seaters for 5 days total AUD325 (include airport transfer from and to, insurance). 5 days rate lg murah compare to 4 days. Msian driving license accepted.
* Nama driver ngan pemilik credit card kene nama yg sama. 
* Time booking akan deduct 1 day rental. Sampai sana baru byr full kat office dia. Ada bond AUD200 lock kat credit card (akan cancel klu pulang kete tanpa pape kerosakan)
* Klu pilih untuk anta kete awal pagi b4 flight blk tu, last shuttle by Aries kol 3pagi so kene anta kete kat Kewdale Office sebelum kol 3 ye.Uber rate vs airport transfer by Aries x jauh beza so ktorg pilih untuk anta kete pagi2 je so malam sebelum tu x perlu fikir cane nak blk Airbnb dgn brg byk2 sbb last day mmg last minute shoping:-)

View kat moore river.. Lawa tmpt ni..

Fuel

* Total AUD107 utk mileage almost 2000km for 5 days. Isi minyak hari Isnin murah. Siap ada petrol station PUMA.

? Simkad Optus

* Beli kat airport terus – AUD10 boley guna untuk 5 hari, 1GB sehari. Ktorg x sewa GPS from car rental so mmg pakai waze je. Jgn lupa bwk powerbank sbb byk pakai bateri waze2 ni.

?️ Entrance Fee

* Caversham Wildlife Park – AUD29/pax, make sure alert ngan aktiviti, showtime (Bergambar ngan Koala, Farm Show, Meet The Wombat)
* The Pinnacles Desert – AUD13/car
* Busselton Jetty pass – AUD4/pax

Koala cute.. Tp x dpt pelok sndiri. Geram..b4 pgg, kene cuci tgn ngan sanitizer dulu ye kat tepi tu.

? Sandboard kat Lancelin

* Sewa 2 sandboard @ Lucky7 Shop AUD10/each, deposit AUD50 each (refundable)
* Sewa max 2 jam

? Parking

The Gap and Natural Bridge Albany – AUD13/car
Watertown (1 hour) – AUD4 
Fremantle (3 hours) – AUD6.60
Rainbow Sea Container (1 hour) – AUD1.60
Moore River (1 hour) – AUD2
DFO Airport (1.5 hours) – AUD3
Kene alert ngan parking sign cth 1P means boley park max sejam je.

? Meals

Istanbul Kebabs & Turkish Bakery – AUD11/pax
Kailis Fish & Chips (2 set) – AUD32/4 – AUD8/pax
Charcoal Chicken Dianella (2 set) – AUD38.80/4 – AUD9.70/pax – Tutup Ahad
Lobster Shack – AUD38/2 – RM19/pax
D’Ankasa – AUD11/pax

Ni lucky7 shop utk sewa sandboard aud10 each.

? Speed Limit

Driving sana kene bersabar byk sbb speed limit dia berubah2 terutama kat city. So kene alert slalu sbb saman mahal.

? GST

GST kat aus ni 10%, byk tu..nak claim blk, syarat dia total pembelian > AUD300 from same ABN (Australian Business Number) ada tulis dlm resit. Boley combine resit.

? Day 1 – Albany

Perjalanan dar KL ke Perth 5 jam 30 minit. Dalam flight, ktorg dah makan kenyang2 pagi tu dah mcm sahur dah (mknn dlm flight x ley bwk turun ye). Sampai Perth Airport jam 5.35 pagi, time beratur nak check passport, ada anjing hidu beg dulu. Lps check passport, kami berempat kene interview sampai 3 kali, ingat muka dah trusted abes dah. yg 1st tu, tanye nak pegi mana means specific places la tp membr sorg ni punya la nervous agaknye smpai jwb ‘we want to see beautiful places’. Muka officer tu dah blur2..Adoi apakah??..sah2 la pegi sana nk tgk tmpt cantik2..hihi.so klu risau x ingat tmpt mane, tnjuk jela itinerari korg. dia tanye bwk mknn apa..ktorg dah declare siap2 dlm arrival form. Maybe random check je, x sume org kena. Dtg tmpt org, kite follow je rules dia sbb diorg pon just nak pastikan kite mmg betul2 dtg bercuti.

Solat kat Surau airport tp surau dia campur laki perempuan ye.

Beratur beli Simkad Optus AUD10. Dah activate sume, kol Aries Car Rental utk pickup.

Shuttle akan bwk kite pegi kat office dia (Kewdale branch) dlm 7 minit dari airport. Pick up kete ada bond AUD200 lock kat credit card. Tanye abes2 ye apa insurance cover. Ktorg dpt kete baru lg x smpai 1000km mileage pon. Ada reason nape book kia cerato, sbb ktorg dari airport mmg terus ke Albany 5 jam driving so mmg cari yg bonet besar ley muat 4 luggage 24″. siap pergi kia showroom la nk tgk saiz bonet b4 book kete. gigih kan?? kene plan betul2 sbb byk gak dgr kes pecah kete kat Perth so x nak letak beg2 kat seat dpn.

Albany
Bertolak ke Albany dlm 400++km. Perjalanan 5 jam ikut highway. Albany ni mcm countryside cket so tenang je. Yang best kete ni klu kite termasuk lane sblh kete akan vibrate utk alertkan kite dah tersasar.jakun jap time tu.

The Gap and Natural Bridge
Tempat ni la yg buatkan ktorg sanggup nak ke Albany walaupon jauh. Cantek gler tmpt ni. Parking AUD13/car

Wind Farm
Berbaloi sgt2 dtg sini sbb view ngan bunyi deruan ombak tu menenangkan. Parking free.

Check in hotel @ Park Avenue Holiday Units & Solat Jamak

Dinner kat Istanbul Kebabs & Turkish Bakery. Terubat rindu makan gozleme ngan pide.Sedap.

Lps mkn, biasela mlm masih muda kan tp kat Aus ni mmg kedai byk tutup awal so pandai2 cari apa yg bukak so ktorg singgah ‘Target’ department store cuci mata tgk blouse etc. Pastu balik tido sbb esoknye plan nak gerak awal kol 6.30 pagi.

? Day 2 – Denmark – Yallingup – Busselton – Watertown

Breakfast kat hotel. Ktorg ada bwk nasi goreng frozen just panaskan dlm microwave. Skrg nmpk ada new rules lagi psl mknn boley bwk ke x so check latest ye.
Check out.

Denmark
Singgah Greens Pool tapi x pegi Elephant Rock walaupon sblh2 sbb hujan time tu. Mat saleh yg mandi2 situ pon sume pakat blk dah. Free parking

Yallingup
Canal Rocks. Lawa batu2 dia..Free parking. Lunch kat sini je bwk bekal dari hotel.

Busselton
Busselton Jetty.Jetty kayu ni kedua terpanjang kat dunia tau. Jetty pass AUD4/pax (bwh 17thn free). Kalau nak naik train tu dlm AUD13.50. Ktorg amik jetty pass je..jalan la lg syok tp x smpai hujung jeti pon..

? Spend time kat sini lama gak sbb view sume lawa2. Solat jamak kat sini je. Mostly tmpt mmg x de surau, pandai2 cari tmpt sesuai nak solat. Free parking

Perth
Bertolak ke city ptg sbb x nak on the road waktu malam. Bahaya drive mlm2 kat highway sbb takut langgar kangaroo etc.klu da smpai city x pe.
Singgah Watertown sbb Jumaat je tutup lmbt kol 9mlm. Parking AUD4 utk sejam.
Dinner Chicken Charcoal.. Fuhh sape dtg Perth x mkn ni 1 kerugian yg besar. sedap sgt2 lamb dia!

Check in Airbnb area Nollamara
Owner keje mlm tu so dia dah bg instruction siap2 cane nk masuk rumah (tmpt letak kunci pon canggih, secured abes). Ada garage yeay!! teringin nak park kete dlm garage..hihi. Interior dlm rumah x yah ckpla mmg lawaaa.. wangi plak tu bau candle. Actually ley muat 5 org rumah ni sbb ada 3 bedroom (2 queen 1 single bed) so boley jimat lg klu pergi berlima.

? Day 3 – Caversham – Fremantle – Rainbow Sea Container – DFO Airport

Caversham Wildlife Park (Opening hour 9a.m-5.30p.m)
Beli tiket kat kaunter. Masuk2 je terus bergambar ngan koala. Tp kat sini x boley peluk koala sendiri,dpt bergambar sblh koala je. nak peluk pegi Brisbane baru puas hati. Then bg kangaroo makan pastu x sangka dpt jumpa Quokka siyes comel sgt tp x byk la..klu nak lg best kene g Rottness Island tp ktorg x sempat sbb Rottness kene spend masa lama cket. Entrance fee AUD29/pax, free parking

Fremantle ( Bukak Jumaat, Sabtu, Ahad je)
Parking kat Fremantle ni ada byk area, korg ley google nak zone biru, kuning, or pink.sume lain2 rate. ktorg park kat zon biru AUD2.20/hour. Spend 3 jam sini so total AUD6.60
Lunch @ Kailis Fish and Chips. Dah sume org pegi mkn ni kite pon nak rasa jugak. Ok la bg ktorg biase2 aje. Klu nak order, jgn order yg mussels tu sbb staff situ sendiri ckp ada letak wine. So ktorg just order normal fish&chips (1 grilled, 1 fried). 1 portion tu boley share 2 org sbb byk gak. Option lg 1 utk mkn boley pegi Cicerellos dekat2 situ jugak.
Beli souvenir @ Megabes. Kedai ni murah. Staf pon da pandai ckp melayu da sbb ramai sgt msian pegi sana.

Rainbow Sea Container
Tmpt ni tak jauh dari Fremantle market tadi dlm 10 minit driving.Tepi jalan je rupanya tp parking bkn tepi jalan ye..ada parking kat another side mengadap Swan River. Spend time kat sini kejap je ambik2 gmbr. Parking fee AUD1.60/hour
Solat Jamak pon kat area parking sbb ada washroom sng nak ambik wuduk. Ktorg ni jenis solat je mana2 yg yakin bersih.Make sure ada kompas dlm hp ngan sejadah travel siap2.

DFO Airport (Opening hour 10a.m – 6p.m)
Shopping time! byk sale time ni. Lg best dari Watertown. Baru bukak bulan Okt 2018. Kat aus ni, ada GST 10% ye. So kalau korg beli brg simpan sume resit sbb nanti boley claim blk kat Airport. Tapi ada syarat. Baca kat tips. Parking first hour free, lebih baru bayar.

Charcoal Chicken Dianella (Opening hour 10.30a.m – 9p.m, Ahad tutup)
Dinner ni lagi sbb sdp sgt2..kali ni order take away sbb nk mkn kat Airbnb je..Ktorg order set lamb ngan chicken (AUD38.80 share 4 pax)

? Day 4 – Lancelin – Pinnacles – Moore River – Lobster Shack – Bell Tower

Breakfast siap2 kat umah. Mkn megi je..huhu..

Lancelin Sand Dunes
Bertolak seawal 6.15 pagi sbb x nak panas meluncur kat Lancelin. Perjalanan dlm 1 jam 30 minit. 
Sewa sandboard kat Lucky7 shop sebelum smpai Lancelin.Sewa AUD10 each, deposit AUD50 each (refundable). Ktorg ada singgah kedai lain sebelum tu tp mahal AUD20 so cari Lucky7 shop ni murah. Max 2 jam boley guna. Ktorg sewa 2 sandboard sbb x nak tnggu lama nak meluncur tu klu gilir2 4 org kan..
Meluncur pasir besttt..1st time pengalaman tp kene bertabahlah ngan angin kuat, so pasir pon berterbangan. make sure bwk sunglasses. pakai sunblock siap2 sbb nmpk mcm x panas tp burn jugak lps tu.
Lepas pulangkan sandboard, singgah public washroom area situ utk bersihkan pasir2.

The Pinnacles Desert
Perjalanan dalam sejam. Bergambar la smpai lebam nak lompat ke apa. cuma batu2 situ tak boley pegang or duduk2. byk spot utk bergambar sbb luas sgt desert ni. Entrance AUD13/car

Lobster Shack
Perut da lapar. Singgah lunch kat sini. Ktorg duduk luar sbb view dia superb.Lobster dia isi maniss sedap sgt. Order 1/2 GRILLED GARLIC BBQ’d LOBSTER (AUD38) share 2 org.
Solat jamak kat sini jugak. Pandai2 cari port nk solat.

Moore River
Perjalanan dlm 1 jam 15 minit. Tempat ni pertembungan Moore River ngan Indian Ocean so sungai bertemu laut gitu.. cantek sgt2..tak rugi datang sini. Spend sejam je kat sini, cuaca best nyaman je. Parking actually ada yg free klu korg drive ke blkg sikit. tp ktorg ni smpai2 trus je park kat dpn so kene bayar AUD2/hour.

Bell Tower
Perjalanan dalam 1 jam 15 minit. Dah sampai city blk la kirenye ni. Since ktorg smpai dlm kol 6ptg, so park kete kat tepi jalan tu free je x yah byr sbb parking mostly smpai kol 5/6ptg je yg kene byr.

? Day 5 – Chemist Warehouse – DFO Airport – D’ Ankasa – Blue Boat House

Breakfast kat umah makan roti ngan tuna. Roti yg owner dah provide, tuna bwk sndiri. Nak mkn roti telur pon boley sbb telur mmg provided.

Chemist Warehouse Mirrabooka
Misi mencari perfume. Membr kat msia pon siap kirim. Perfume branded kat sini murah2 sgt. Kedai ni plg selesa nak membeli compare to chemist warehouse lain sbb ktorg ada pegi few outlets sbb kdg2 x sume yg kite nak ada.

Mirrabooka Square
Jangan confuse ngan kedai atas sbb nama je sama tp Mirrabooka Square ni tmpt lain cuma dekat gak la ngan kedai 1st. mcm mall tp kecik je. dlm ni ada Coles, Woolworth, Big W. Sape nak cari corelle boley la tp x byk choice sgt.

DFO Airport
Datang lagi..haha..sbb aritu singgah kejap sgt x sempat usha abes. Sejam stgh kat sini tp rase mcm x cukup. Biasela pompuan kan.. Membr yg mule2 mcm x nak beli last2 dia la plg byk hangus. Jgn lupa simpan resit sbb ktorg akan combine sume resit utk claim blk GST kat airport. Syarat2 bace kat tips ye mcm sebelum ni. Parking AUD3 utk sejam 30 mnt.

Wind farm

D’Ankasa
Lunch kat sini. Restoran ni kat Hay Street. Ktorg order goreng2, portion dia besar rupanya. sbb x abes, tapau separuh ley mkn utk dinner. Nasi goreng apa ek order x ingat tp AUD11.
Park kete kat Aries Car Rental CBD (Terrace Rd). Mmg sape yg sewa ngan Aries, ley park sini free. tp jauh nak menapak ke D’Ankasa sbb Hay St ni panjang rupanya..huhu..x pela exercise plus dpt parking free (sedapkan hati)

Blue Boat House
Rumah biru comel ni tepi jalan je..Mule2 ktorg nak park area Forrest Hall tp jalan jauh sikit. Solat jamak kat area Forrest Hall tu kejap. Then ada local people bgtau parking dekat. Betul2 bertentangan blue boat house dekat housing area. So ktorg trus park sana. Make sure x tinggal pape brg berharga dlm kete ye. Kene cross road nak ke blue boat house. time ni da ptg, ramai org beratur nak ambik gmbr, so kene sbr la ye menunggu..sbb msg2 nak pose mcm2?

Singgah Coles beli buah, kopi Moccona (membr ckp sdp sgt).

Dinner makan yg tapau lunch td je. Pastu packing esok nak balik!

? Day 6 – Last day

2.15 pagi drop 2 org membr ngan baggage kat Airport dulu. Lg 2 org drive ke Aries Car Rental Kewdale office (7 min dari airport) sbb staf Aries nak inspect kete tanpa beg2 sume. Lps setel sume urusan, bond pon dah cancel, staf Aries send ktorg ke Airport.

Check in bag. Solat subuh siap2 kat Airport. Lps check passport, akan nmpk 1 kaunter utk claim GST tp kaunter mmg x de org jaga. Kene self service isi form, letak sume resit, letak dlm envelope then masuk dlm box dia. Ktorg dpt claim lps sebulan, masuk dlm credit card.

6.50 pagi, fly blk!

12.20 tghari, Home sweet home.

Sorry la sbb posting pnjg. x reti nak pendekkan cite sbb takut x smpai info tu.? boley refer album utk gmbr lain n ada harga menu mknn skali.

Posting asal Siti Raudhah: