Bercuti ke pulau peranginan memang menjadi impian setiap orang. Suasana yang mendamaikan sambil mendengar deruan ombak serta keindahan kawasan sekitar menjadi tarikan untuk bercuti ke sini.

Perkongsian sahabat Backpackers Buddies Malaysia (BBM), Eisha Jamil  yang memberi itinerari sepanjang percutian ke Pulau Redang, Terengganu.

Walaupun sering pergi ke sini, tetapi pulau ini tidak pernah membosankan baginya. Kali ini dia berkongsi day trip ke Pulau Redang disebabkan semua hotel hotel penuh ditempah pengunjung.

REDANG DAYTRIP

Harini nak share pasal redang daytrip .
Redang yang tak pernah bosan bagi aku la .

Kali ke berapa pergi pon tak tau la ni , tapi kali ni aku terpaksa ambik daytrip pakej memandangkan pakej stay pulau kebanyakan resort semua full . Pakej yang paling murah aku dah survey ini paling murah RM80 per person paling paling paling murah ni .

IKLAN

Pakej termasuk:
– Tambang bot pergi dan balik.
– Sewa peralatan snorkeling.
– Sewa jaket keselamatan
– 5 check point snorkeling
– Untuk set lunch : tambah rm15 seorang (aku tak ambik pon sebab aku dah plan nak makan dekat long beach redang)

IKLAN

Jadual perjalanan
– 9.00 pagi: Bertolak dari jeti Merang.
– 9.45 pagi: Sampai di Pulau Redang

Check point yang pertama di Turtle bay.( Pelancong akan snorkeling di sini..untuk berenang bersama penyu..bergambar..)

– 11.00 pagi: Bertolak ke Pulau Paku ( snorkeling di tengah laut..bnyak batu karang, dan ikan ikan yang cantik..para pelancong akan turun dari bot untuk snorkeling di sini)
– 1.00 petang: Bertolak ke Long Beach. (Long Beach adalah centre point bagi sesebuah pulau. Di sini juga terdapat 10 buah resort bertaraf 2-4 bintang. Di sini pelancong akan bersantai di tepi pantai, makan, dan mandi manda di tepi pantai.) dekat sini la aku makan
– 2.00 petang : Bertolak ke Pasir Akar ( snorkeling laut dalam)
– 3.00 petang : Bertolak ke Nyior Sepohon(menggantikan Marine Park tempat snorkeling yang terkenal di Pulau Redang..mempunyai batu karang yg cantik..ikan2 yg berwarna warni)
– 4.00 petang : Bertolak balik ke Jeti Merang.

IKLAN

Pantai Maldives (extra point)
– Sukanya, Best kan
– Bagi yang kurang bajet ke atau pakej tido pulau full boleh la ambik pakej day trip ni .

Artikel Berkaitan:

Gua Wonderweck, Di Afrika Selatan Dikenal Pasti Rumah Tertua Di Dunia Berusia 2 Juta Tahun

Bekas Lapangan Terbang Tentera US Di Tukar Jadi “Lautan Biru”, Dipenuhi 4.5 Juta Bunga Nemofila

Menikmati Staycaytion Hujung Minggu Di Chongkak Park & Resort