Wilayah Yunnan merupakan kota yang mempunyai iklim terbaik di seluruh China. Keindahan Yunnan mungkin jarang sekali diperkatakan. Namun sebenarnya destinasi ini menawarkan pelbagai tarikan untuk pelancong nikmati seperti kepelbagaian bentuk muka bumi, makanan tempatan, keunikkan budaya, serta keajaiban alam.

Kunming merupakan ibu negara Yunnan digelar sebagai ‘The City Of The Eternal Spring’. Terletak pada ketinggian 1,900 meter dari paras laut, Kunming juga sentiasa dipenuhi dengan pelbagai jenis bunga-bungaan.

Lijing pula merupakan sebuah bandar lama yang menjadi rumah kepada kaum Naxi. Dipenuhi dengan bangunan lama, dan jalan berbatu, ia menjadikan salah satu lokasi yang seakan dalam filem Kung Fu. Jade Dragon Snow Mountain yang menjadi latar belakang Lijiang.

Seorang pengguna sosial media berkongsi itinerari trip perjalanannya selamat 6 hari secara ‘backpack’ ke salah satu wilayah China ini iaitu ke Kunming dan Lijing. Trip perjalanannya boleh dianggap lengkap dengan segala info dan tip yang berguna.


Hi Assalamualaikum ..saya nak share kos dan itinerary ke wilayah Yunnan, China baru-baru ni …tempat cantik mesti lah di kongsi ..nak tanya apa2 silakan ..kalau saya tahu saya jawab ..

COSTING

FLIGHT
KUL – KMG – KUL = RM429
Total Cost = RM429
▶️ boleh dapat RM350 return ..

TRAINS
Kunming – Lijiang = RM150 (soft sleeper)
Lijiang – Kunming = RM100 (hard sleeper)
Total Cost = RM250
▶️ book dekat trip.com ..

VISA
Total Cost = RM140
▶️ boleh contact @ThePassportProject ..

ACCOMODATIONS

LIJIANG
▶️International Youth Hostel – (mixed dorm)
2nights = 83yuan

KUNMING
▶️Kunming Upland International Youth Hostel – (female dorm)
1night = 50yuan

Total Cost = 133yuan

MAIN ATTRACTIONS
?Blue Moon Valley , Big Show & Snow Jade Dragon Mountain =530yuan ( include winter jacket, oxygen, mineral, transport return )

 

Blue Moon Valley berlatarbelakangkan Snow Jade Dragon Mountain

?Black Dragon Pool – 50yuan

?Jiu Xiang Scenic Area
➖60yuan -entrance fee
➖30yuan -cable car

Total Cost = 670yuan

Direction to Jiu Xiang :

Upland Hostel ➡️ East Bus Station ➡️ Yi Liang Bus Station ➡️ Jiu Xiang Cave

TRANSPORT
Total Cost = 141yuan

MUSLIM RESTAURANT
?Weisha Halal Beef Muslim Restaurant, Lijiang
?Lanzhou Best Noodles, Lijiang
?banyak je kedai makan muslim .. d.w ..

So, overall cost saya :

Flight RM429 + Trains RM250 + Visa RM140 + Hostel 133yuan + Main Attraction 670yuan + Transport 141yuan = RM819 + 944yuan “RM570”= RM1389

ALL IN RM1389 (tak masuk makan dan souvenir)

LAIN-LAIN

?make sure tiket bas dari airport ke kunming railway station 919C .. (beli di pondok sebelah kiri lepas keluar arrival ..13yuan) ..jangan 919C1 pulak ..macam kami ni haa .. tak berapa perasan no 1 tu ..dah jadi drama pulak ? ..daripada 5.50pm bas gerak ..dekat 1jam 20minit kami ibarat bersiar2 di bandar tanpa ketahui yang kami dah salah bas ..wah seronok ..?dengan ada 2jam je lagi ..?jadi nak pendekkan cerita 7.10pm naik taxi ..dalam 15-20minit sampai railway station ..bergantung pada kesesakan ..

?Old Town Lijiang memang lawa,besar dan meriah ..

?ada banyak gerai buahan dekat Old Town ..cari yang paling murah 4.5yuan/250g ..

? fridge magnet semua sama je harga .. 1pcs 15yuan ..dekat airport 38yuan ..

?kalau nak beli oxygen ..dekat hostel 30yuan ..dekat bandar dia mostly jumpa 25yuan yang saiz besar..kecil 20yuan ..tapi ada yang 15yuan ..lokasi dy tepi jalan besar ..haa pepandai lah .. ini beli in case kalau nak redah sendiri ke BMV&SJDM ..

?Tiket ada 1keping je kalau pakej dah all in dengan cable car ke glacier park ..diguna untuk nak masuk ke BMV&SJDM&big show ..

?lunch kt BMV&SJDM nanti bawaklah kembara meals senang ..tapi kami makan nasi goreng telur ..guide orderkan ..

? ada “big show” pukul 1 tengahari ..tak pasti setiap hari ke ade ..rasa weekend je .. ada peluang pergi je tengok ..best ..

Persembahan dia memang terbaik ..ada peluang pergi tengok okay .

? dekat train/stesen bas, semua ada scan beg, body check, cctv merata ..

? Untuk Jiu Xiang Cave .. boleh pergi sendiri tanpa guide ..lebih save .. staff hostel yang banyak membantu bagi direction macam mana nak sampai ke cave tu .. staff boleh speaking

? Kat Jiu Xiang Cave ni ..

Jiu Xiang Scenic Area ,Kunming, China


➖tak ada fridge magnet
➖tak sesak dengan manusia (mungkin bukan weekend)
➖ada kedai makan muslim ..
➖pakai kasut, ringankan beg ..
➖kat dalam ada servis angkut orang untuk keluar ..start dari checkpoint ni ..laluan dia boleh tahan memenatkan .. naik tangga setingginye
➖ada budak2/orang tua better guna servis tu ..

? Masa naik cable car ada 2kali gambar ..alert lah ye ..masa pertama kami tak tengok camera ..tak perasan ..kali kedua tengok .. gambar dua keping 30yuan ..

?sila bawa wet tissue, lip balm (penting sangat) ,losyen, mask, glove, minyak panas /minyak kapak kalau sakit nanti ..dan pakaian yang sesuai mengikut cuaca ..

?download wechat untuk komunikasi dan topup akaun wechat tu ..boleh scan je dekat sana masa bayar .. (saya tak aplikasikan part ni, cume tahu je)


YUNNAN ITINERARY
?Kunming Lijiang

28/3/2019 – KHAMIS
1.00pm – flight AA ke Changsui Kunming Airport
5.00pm – sampai Changsui Airport ..
5.30pm – keluar arrival ..
7.30pm – sampai pastu jalan kaki sikit untuk masuk ..scan beg dulu baru pergi kaunter 1 untuk dapatkan tiket ..
❗️nak masuk tu pergi kaunter hujung yang ada staff .. (pergi balik sama, yang ada staff) ..bagi passport dengan tiket ..pastu scan beg lagi ..ok sesai situ?
9.00pm – train gerak ke Lijiang 9jam

29/3/2019 – JUMAAT
6.00am – sampai Lijiang ..
➡️ keluar stesen keretapi ..ada bas ..tunjuk alamat hostel ..2yuan ..
7.00am- check in hostel ..
8.00am – jalan2 sekitar Lijiang Old Town ..

Old Town Lijiang, Yunnan


2.00pm – lunch dan balik hostel
5.00pm – jalan lagi ke bandar Lijiang
8.00pm – dinner dan balik hostel

30/3/2019 – SABTU
7.30am – tunggu guide di Bank Of China
8.00am – guide sampai
9.00am – sampai ke tempat ambil oxygen, jaket , mineral lepastu guide uruskan tiket ..
-pagi cover Blue Moon Valley
1.00pm – ada “big show”
-petang Snow Jade Dragon Mountain
6.00pm – selesai aktiviti
6.30pm – dinner dan rehat je

31/3/2019 – AHAD
8.30am -check out awal2 ..tumpang beg ..
9.00am – cover Black Dragon Pool ..

Black Dragon Pool, Kunming

1.00pm – lunch dan balik hostel ..stay kejap
3.30pm – naik bas no 18 ke stesen keretapi ..2yuan
9.00pm – naik train ke Kunming

1/4/2019 – ISNIN
6.00am – sampai Kunming Railway Station
6.20am – naik bas no 2 harga 2yuan pastu kami turun jalan kaki cari hostel
7.00am – sampai hostel
8.20am – ambil taxi 11yuan utk seorang ke East Bus Station (kami bertiga)
9.00am – sampai East Bus Station
9.15am – naik bas 25yuan ke Yi Liang Bus Station
10.20am – sampai Yi Liang
10.40am – naik bas 10yuan ke Jiu Xiang Cave
12.00pm – sampai Jiu Xiang Cave
2.30pm – lunch
3.00pm – tunggu bas no 21 harga 25yuan
3.30pm – gerak ke Li yiang
4.40pm – sampai Li Yiang Bus Station
4.50pm – naik bas 25yuan ke East Bus Station
6.00pm – sampai East Bus Station ..naik taxi 9yuan utk seorang hostel (kami bertiga)
8.30pm – dinner dan ke green lake

Black Dragon Pool, Kunming

10.30pm – balik hostel

2/4/2018 -SELASA
8.30am – check out ..letak beg ..jalan2 sekitar bandar kunming dan ke carrefour
1.00pm – gerak ke airport
5.00pm – flight Kunming ke KL

Alhamdulillah ..selesai trip pertama tahun ini .. terima kasih sudi baca sehingga habis. Tunggu apa lagi. cepat save dan tag travel partner korang.

Nak apa-apa info atau gambar detail lagi ..cari di fb saya atau ig story @najjjlynda yang serius nak tahu je .. untuk video lagi cantik dan sharp ..boleh tengok di IGtV ..next saya share iti untuk rujukan korang ..

Sumber: FB Nur Nazlinda