Zaman sekarang, internet tu seperti nyawa nombor dua bagi penduduk terutamanya yang duduk di bandar besar. Bangun sahaja daripada tidur, benda pertama yang dilakukan adalah mencari telefon bimbit dan terus membuka aplikasi atau info yang berkaitan. Bagi yang bercadang untuk melancong atau ke luar negara, perkara pertama yang sering difikirkan adalah untuk mendapatkan capaian internet yang bagus adalah penting.

Bukan sekadar untuk muat naik gambar ketika melancong di laman sosial sahaja, tetapi mempunyai kelajuan internet yang baik penting untuk mengetahui masa penerbangan, lokasi penginapan, kadar penukaran matawang dan info berkaitan lokasi pelancongan.

Tahun 2019 rangkaian 5G mula dilancarkan di beberapa negara seperti Korea Selatan dan Amerika Syarikat. Selari dengan pengenalan rangkaian selular generasi baharu, kajian daripada portal OpenSignal telah mengeluarkan senarai kelajuan muat turun dan muat naik menerusi capaian Internet selular di 87 negara utama dunia.

Kadar Kelajuan Internet Di Malaysia Antara Paling Perlahan Di Dunia

IKLAN

Malaysia berada ditangga ke-42 dalam senarai kelajuan muat turun berbanding tangga ke-54 pada Oktober tahun lalu. Kelajuan muat turun purata di Malaysia ialah 11.5 Mbps berbanding 10.21 Mbps sebelum ini. Dari segi kelajuan muat turun pula, Malaysia di tangga ke-56 dengan kelajuan purata 4.6 Mbps.

Kadar Kelajuan Internet Di Malaysia Antara Paling Perlahan Di Dunia

IKLAN

Korea Selatan masih kekal di tangga teratas dengan kelajuan muat turun purata 52.4 Mbps diikuti oleh Norway (48.2 Mbps), Kanada (42.5 Mbps), Belanda (42.4 Mbps) dan Singapura (39.3 Mbps). Korea Selatan ialah negara pertama di dunia yang mampu memberikan kelajuan purata internat selular melangkaui 50 Mbps.

Kadar Kelajuan Internet Di Malaysia Antara Paling Perlahan Di Dunia

IKLAN

Kadar Kelajuan Internet Di Malaysia Antara Paling Perlahan Di Dunia

Untuk rantau Asia Tenggara, Myanmar (16.0 Mbps) ialah negara kedua terpantas diikuti oleh Vietnam (14.1 Mbps), Malaysia (11.5 Mbps), Filipina (7.0 Mbps), Indonesia (6.9 Mbps), Thailand (5.7 Mbps) dan Kemboja (5.6 Mbps).

Sumber: OpenSignal amanz

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI