Perasan tak, bila ada isu mengenai kematian di luar negara dan pihak keluarga ingin memohon jenazah/mayat untuk dibawa  pulang, pasti mengalami masalah.

Antara masalah yang sering berlaku ketika memohon jenazah/mayat untuk dibawa pulang ialah kos penghantaran yang tinggi dan sebagainya.

Ramai ibu bapa tidak tahu apa yang perlu mereka lakukan jika terdapat kenalan atau saudara mara yang meninggal di luar negara sama ada ketika bekerja atau semasa bercuti.
‘Kalau Mati Kat Luar Negara, Jangan Bawa Balik…’ – Buyong
Mazlan Zonan atau lebih mesra dipanggil Buyong di kalangan kawan-kawan, merupakan seorang ‘backpackers’ tegar apabila beliau minat terhadap perkara baru dan suka bergaul dengan orang baru terutama di luar negara.

Beliau menjelaskan bahawa jika terdapat kenalan atau sahabat yang meninggal dunia di luar negara, disarankan agar tidak membawa balik sebaliknya di tanam di sana bagi memudahkan perjalanan si mati.

IKLAN

Mazlan yang merupakan seorang backpackers tegar sejak Disember 2013 apabila nekad berhenti kerja dan menjual semua harta kepada adik-beradik dan rakan-rakan bagi mengelakkan komitmen.

Beliau menjelaskan bahawa setiap orang yang ingin ke luar negara harus tahu apa yang perlu mereka lakukan jika terdapat kematian dan insurans yang perlu mereka ambil.

IKLAN

Mazlan turut menjelaskan bahawa sebelum ini beliau hampir kehilangan nyawanya sendiri apabila jatuh dari tingkat 1 di sebuah rumah banglo, dan pada ketika itu beliau sedang bekerja sebagai kontraktor di London.

Akibat kecedaran pingga yang di alami pada ketika itu, beliau terpaksa membatalkan seluruh perancangan untuk jelajah bumi eropah.

IKLAN

Jom kita baca sikit penjelasan dari beliau apa yang perlu korang buat jika terdapat kematian di luar negara dan apakah insuran yang perlu korang tahu.
‘Kalau Mati Kat Luar Negara, Jangan Bawa Balik…’ – Buyong

Insuran yang perlu korang tahu,

Sumber: Mazlan Zonan
Berita kematian di luar negara: Jenazah rakyat Malaysia lemas selamat tiba ke tanah air

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI