Ada berita baik untuk anda pengguna penerbangan dari Kanada. Sesiapa sahaja pengguna pengangkutan udara di Kanada bakal dan layak menerima pampasan jika mengalami kelewatan pe­nerbangan atau kehilangan bagasi maksimum sehingga RM6550. Menarik bukan?

Kalau Pesawat Lambat Atau Bagasi Hilang Di Kanada Dapat Pampasan RM6550

Ini adalah peraturan baru diumumkan oleh Menteri Pengangkutan, Marc Garneau. Langkah itu berikutan peningkatan jumlah aduan daripada penumpang disebabkan terkandas di landasan selama berjam-jam dalam pesawat, kerosakan dan kehilangan bagasi. Peraturan ini bertepatan kerana penumpang telah membuat bayaran yang sepatutnya untuk menaiki kapal terbang.

Kalau Pesawat Lambat Atau Bagasi Hilang Di Kanada Dapat Pampasan RM6550Kalau Pesawat Lambat Atau Bagasi Hilang Di Kanada Dapat Pampasan RM6550

IKLAN

Bermula 15 Julai 2019 ini, syarikat penerbangan juga perlu menurunkan semula penumpang kapal terbang ke terminal jika kapal terbang tidak berlepas segera dan berada di landasan selama hampir 3 jam. Selain itu syarikat penerbangan juga perlu membayar pampasan kepada penumpang jika terlebih menerima tempahan iaitu sehingga C$2,400 (RM7,480). Bayaran pampasan sehingga C$2,100 (RM6,550) dikenakan jika hilang bagasi penumpang.

Kalau Pesawat Lambat Atau Bagasi Hilang Di Kanada Dapat Pampasan RM6550

IKLAN

Pada 15 Disember 2019 pula, langkah-langkah tambahan memerlukan syarikat penerbangan membayar penumpang sehingga C$1,000 (RM3,120) untuk kelewatan dan pembatalan penerbangan selain menyediakan makanan, minuman, penginapan dan membuat tempahan semula penerbangan menggunakan syarikat pesaing, jika perlu.

Kalau Pesawat Lambat Atau Bagasi Hilang Di Kanada Dapat Pampasan RM6550

IKLAN

Syarikat juga perlu menempatkan kanak-kanak dekat ibu bapa tanpa caj tambahan dan me­netapkan standard baru untuk prosedur pengangkutan peralatan muzik. Undang-undang ini terpakai kepada penerbangan keluar masuk dan juga di dalam Kanada.

Bagus atau tidak?

Sumber: Dailymail | Kosmo

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI