Manfaat percutian datang dalam bentuk yang pelbagai. Ada yang merasakan percutiaan membantu diri keluar dari ‘masalah dunia’, ada juga yang kata ia sebagai cara untuk dekatkan diri dengan Tuhan. Jika anda mempunyai pasangan hidup, dengan bercuti juga sebenarnya dapat mengeratkan lebih hubungan anda yang mungkin sudah seakan ‘bosan’.

Baca perkongsian ini daripada Puan Diyana Tahir, Pakar Hubungan & Keintiman
Saya percaya dalam pada kesibukan bekerja dan menjalankan tanggunjawab dalam rumahtangga sangat memenatkan. Sehingga ada yang merasakan hubungan mereka dengan pasangan semakin suram dan hambar. Ada juga yang rasa kehidupan yang dijalankan ini hanya sekadar menjalankan tanggungjawab. Komunikasi dengan pasangan juga dah tak sama seperti selalu bahkan tiada lagi seri dalam kehidupan rumahtangga. Ramai yang rasa percutian atau honeymoon ni sesuai untuk pasangan yang baru mendirikan mahligai rumahtangga sahaja. Sedangkan percutian atau honeymoon ini seharusnya dijadikan satu aktiviti wajib bagi setiap pasangan suami isteri, tak kira yang dah lama berkahwin atau pun baru berkahwin. Kerana dengan percutian ini sebenarnya membantu untuk meningkatkan kualiti kebahagiaan kita dengan pasangan di samping dapat menyuburkan semula rasa cinta yang kian layu. Tak percaya? Cubalah!!!!

Bercuti tak semestinya jauh di luar negara atau pergi ke tempat yang melibatkan perbelanjaan yang tinggi. Bercuti di tempat yang berhampiran sahaja asalkan ke tempat baru atau tempat yang pernah dikunjungi yang meninggalkan memori yang indah. Sangat berbeza apabila anda bersama pasangan berada di rumah dan ketika bercuti bersama. Sebenarnya ketika bercuti bersama pasangan ni banyak aktiviti yang boleh kita lakukan bersama jom saya share tipsnya.

1. CIPTA MASA BERKUALITI BERSAMA
Jika anda yang benar-benar nak hubungan dengan suami menjadi ‘loving-doving’ dan ada deep connection jadi inilah peluangnya. Anda boleh ambil kesempatan berbual hati ke hati dengan pasangan,berterus terang dan hati terbuka. Ini adalah praktis yang saya panggil ‘sesi counter feedback’. Inilah satu cara emperbetulkan kesilapan saya dahulu. Saya terlalu ambil mudah kualiti perhatian pada suami. Bila berkahwin ramai isteri harap suami akan sentiasa faham dengan kesibukan kita. Ramai isteri ingat sama-sama mencari rezeki jadi pasangan seharusnya lebih memahami. Tapi hakikatnya, pasangan tak semudah ABC untuk faham apa yang kita fikir. Dia manusia biasa juga yang perlukan perhatian walau dah anak berderet pun.

Point saya di sini ialah, kena sedar. Ambil tahu apa keperluan dan kemahuan suami serta apa yang si dia harapkan dari kita. Jangan terlalu cepat untuk berteka-teki dan mengharap pasangan untuk memahami kita. Jadi ketika bercuti itu cuba untuk ambil peluang dan ruang untuk melakukan cara ini. Saya percaya komunikasi anda dengan pasangan selepas ini akan lebih ikhlas dan terbuka. Yang paling penting ialah bercuti tanpa anak-anak. Hanya kita dan pasangan berdua saja.

2. MENGINGATI DAN MENCIPTA SEMULA MOMENT PENGANTIN BARU
Saya percaya, kalau di rumah kita jarang-jarang ada masa untuk bersama. Perhatian yang diberikan pun sudah tidak sama seperti awal kahwin dulu disebabkan kesibukan bekerja dan tanggungjawab yang dipikul lebih-lebih lagi ketika dah pun ada anak-anak. Sebagai isteri, mungkin perhatian yang diberikan kepada anak-anak sehingga lupa untuk memberikan sepenuhnya perhatian pada suami. Jadi ketika anda sedang bercuti bersama pasangan sebenarnya anda dapat peluang memberi dan menerima sepenuh perhatian pasangan. Nikmati juga saat-saat ini untuk memerhati dan meluangkan masa dan perhatian anda sepenuhnya kepada hal-hal yang berlaku sepanjang tempoh pengembaraan anda.

IKLAN

Jadi pada saya tak ada salahnya jika anda dan pasangan pergi bercuti dan honeymoon bersama untuk mengeratkan semula hubungan yang semakin suram dan hambar. Mungkin honeymoon pada kali pertama dengan pasangan anda dapat menyulam cinta dan mengenali hati budi pasangan. Sudah pasti honeymoon dengan pasangan yang sekerap ini dapat mengeratkan hubungan dan menyuburkan cinta dengan pasangan sekaligus banyak masa terluang bersama dan dapat mengimbau detik-detik percintaan awal berkahwin dulu.

3. REVIEW PERJALANAN PERKAHWINAN
Ambil peluang dan kesempatan untuk kita bersama mengenang suka duka kehidupan kita bersama dengan berkontemplasi apa yang kita sudah capai bersama ketika ini.? Apa lagi yang kita nak bina dalam perjalanan kita bersama dimasa hadapan bersama anak-anak dan cucu cicit satu hari nanti. Bagaimana kita boleh lebih menyayangi dan melayani dengan lebih baik.

4.JADI ROLE MODEL BUAT ANAK-ANAK
Ramai yang tidak menyedari sebenarnya kita sebagai seami isteri atau sebagai ibu bapa adalah asas utama dalam pembentukan hidup anak-anak sejak awal usia mereka. Membina hubungan yang lebih intim dan menjadi contoh buat anak-anak adalah perkara wajib kita lakukan supaya anakanak belajar erti kasih sayang sebenar dalam kehidupan mereka bermula dari rumah. Keluarga yang bahagia dan stabil akan melahirkan anak-anak yang lebih bijak,berani dan berdikari berbanding mereka yang bermasalah. Keluarga bermasalah akan membentuk anak-anak yang cenderung berperangai negatif serta memberontak. Nampak mudah bukan, tetapi kasih sayang yang sentiasa kita suburkan antara suami isteri melalui pelbagai cara termasuk percutian sebenarnya mampu menjadi asas pembentukkan rumahtangga yang harmoni.

5. REHAT & REJUVANATE
Semasa bercuti ni adalah peluang berehat daripada melakukan rutin harian dan pekerjaan. Semasa bercuti inilah kita berpeluang membina kelainan dalam hubungan bersama pasangan. Inilah masanya yang sangat mudah untuk melakukan aktiviti yang tak biasa dilakukan ketika di rumah. Terokalah dunia percutian anda dengan aktiviti seperti baru seperti sky diving, selam skuba dan sebagainya.

6. JAUH PERJALANAN LUAS PEMANDANGAN
Bila bersama-sama travel cara pandang kita akan berbeza. Kita dapat belajar budaya orang yang berbeza. Dari situ boleh belajar bahawa dalam perhubungan juga ada perbezaan sebab dua manusia yang berbeza. Jadi lebih matang dan lebih memahami bila ada konflik. Maksudnya kalau ada konflik pun itu hanyalah kerana perbezaan cara pandang bukan tak sayang. Kesedaran yang saya dapat adalah bila kita bercuti, banyak tempat kita dah discover itulah tanda kejayaan sebuah hubungan. Jika hubungan tak berjaya, kita takkan dapat rezeki untuk kemana-mana. Jadi travel itu adalah reward atas usaha suami isteri untuk mempertahankan perkahwinan, untuk buat perkahwinan kekal dan work together.

Saya ingin berkongsi sikit kisah saya suami isteri. Syukur kerana saya dan suami ada minat yang sama, iaitu kami suka untuk travel ke tempat-tempat yang cantik di luar negara. Baru-baru ni kami berkesempatan menjejakkan kaki ke Manhanttan, New York. Satu kota yang dikenali sebagai “ The city that never sleep’ kerana kesibukan bandarnya 24 jam sehari tanpa henti. Rasa teruja juga menerokai bumi Uncle Sam ni. Asalnya kami ke sana adalah untuk menuntut ilmu dengan guru untuk ‘bisnes’ tapi mestilah kami takkan lepaskan peluang untuk meluangkan honeymoon ala-ala Julia Roberts gitu kan. Kata orang sambil menyelam minum air. Sepanjang berada di Manhanttan, New York ada beberapa tempat yang sempat saya lawati dan dalam kategori wajib pergi sekiranya bercuti di sini antaranya:
1. Central Park
Central Park ini betul-betul terletak di tengah-tengah bandar Manhanttan, dan Central Park merupakan satu taman dalam kota dengan keluasannya yang tak terjangkau dek akal. Kalau nak tahu Central Park ini dah menjadi lokasi utama untuk pengambaran filem. Central Park ini bukan sekadar taman biasa kerana sepanjang keluasan taman ini ada pelbagai tempat menarik untuk dilawati. Indahnya menikmati alam sekitar menghijau yang tumbuhannya berbeza dengan negara kita. Apatah lagi bersama buah hati kan, nasib tak sempat sign jadi artis hollywood tau.

2. Brooklyn Bridge
Jika melancong ke New York sangatlah tidak lengkap jika anda tidak ke Brooklyn Bridge ini kerana tempatnya yang sangat cantik untuk bergambar dan menghayati kota New York ini.Untuk makluman Brooklyn Bridge ini mula dibina pada tahun 1869 dan siap sepenuhnya 14 tahun kemudian iaitu pada tahun 1883. Menarik kan dan sejak dibuka Brooklyn Bridge ini menjadi salah satu ikon New York. Ia juga diistiharkan sebagai National Historic Landmark pada 1964 dan National Historic Civil Engineering Landmark oleh Persatuan Kejuruteraan Awam Amerika pada tahun 1972.

3. Times Square
Seperti yang sedia maklum, New York adalah bandar yang paling sibuk dan tak pernah tidur jadi Times Square menjadi pusat utama pelancong datang ke sini. Kawasannya yang sangat luas dan sangat meriah pada waktu malam. Bayangkan disinilah salah satu tempat wajib sambutan tahun baru di New York. Satu bandar metropolitan yang sebenar. Walaupun saya lebih sukakan ketenangan dan keindahan semulajadi tapi apa salahnya sekali sekala menikmati pemandangan yang berbeza kan.

4. Empire State Building
ESB adalah puncak tertinggi di kota New York jadi tidak rugi jika datang kesini sebab dapat tengok pemandangan kota New York yang sangat cantik. Saya cadangkan datang waktu pagi jadi boleh melihat keindahan matahari terbit di sini. Sepanjang seminggu berada di kota New York ini banyak kesedaran yang membantu mengeratkan hubungan kasih sayang saya dan suami. Lebih istemewa untuk percutin kami kali ini, saya dan suami membuat keputusan untuk hire seorang photographer profesional agar gambar gambar kenangan terindah kami dirakam sempurna.


Bila selalu travel ke sana kemari, menjadi nikmat yang saya dan pasangan syukuri bersama- sama. Bila kita sering travel bersama-sama sebenarnya kita sedang ‘create sweet moment’ yang menjadikan hubungan tu kuat dan menjadikan momen-momen indah untuk diingati bila cabaran datang. Sebab dalam perkahwinan macam mana pun mesti ada cabaran. Jadi momen-momen indah ni yang menguatkan kita bila kita ada cabaran dalam perkahwinan. Yes, ada cabaran, tapi banyak jugak benda yang indah yang kita dah lalui. Jadi atas sebab itulah kita tetap terus bersama waaupun pelbagai dugaan menduga. Sebab momen- momen indah ini menjadikan perkahwinan kita special. Sebab manusia ni perlukan variety secara psikologi. Kalau kehidupan kita sama je 10 tahun pergi balik kerja, tiada momen indah, itu yang menyebabkan perhubungan jadi boring. Jangan pernah ada tanggapan orang lain boleh kerana orang lain lebih baik dari kita.

Apa salahnya jadikan diri kita yang terbaik untuk diri kita sendiri, untuk pasangan kita dan untuk semua orang yang kita sayang. Percayalah saya juga pernah diduga dengan rumah tangga yang gagal ditengah jalan. Saya juga pernah hampir bercerai dalam perkahwinan kedua saya, pernah mengalami kekecewaan dan kemurungan yang menyakitkan. Tapi jangan lupa bangkit, jangan pernah putus asa, kerana setiap kesakitan, setiap kegagalan itu adalah jalan-jalan yang Allah berikan untuk kita menjadi lebih dewasa dan lebih bijaksana dalam hidup kita.