Wabak COVID-19 yang melanda di seluruh dunia sedikit sebanyak membawa hikmah tersendiri.

Kem Gajah Maesa di Chiang Mai yang terpaksa ditutup, sekali gus membebaskan gajah-gajah di situ daripada tugasan harian mereka. Kesemua 78 ekor gajah yang terdapat di kem itu tidak perlu lagi menjadi tunggangan pengunjung, malah pemilik kem itu memaklumkan mereka akan memberhentikan perkhidmatan tersebut, biarpun selepas wabak berakhir nanti.

Kebanyakkan Gajah Untuk Pelancong Tunggang Di Thailand Dibebaskan

IKLAN

Haiwan itu kini dibiarkan berkeliaran dengan bebas dalam kawasan kem dan pelawat selepas ini hanya boleh melihat gajah ini dari jauh. Kos operasi untuk Kem Gajah Maesa ini hampir 5 juta baht (RM759,577) setiap bulan, termasuk untuk membayar gaji 300 pekerja.

Kebanyakkan Gajah Untuk Pelancong Tunggang Di Thailand Dibebaskan Kebanyakkan Gajah Untuk Pelancong Tunggang Di Thailand Dibebaskan  Kebanyakkan Gajah Untuk Pelancong Tunggang Di Thailand Dibebaskan

IKLAN

“Sejak kami mula beroperasi pada tahun 1976, menunggang gajah adalah aktiviti kegemaran pelancong. Kami tidak merancang mengembalikan (tunggangan gajah) walaupun selepas kami beroperasi semula. Orang ramai masih boleh menyaksikan gajah tetapi kali ini fokus kami lebih kepada pembelajaran,” kata pengarah kem, Anchalee Kalampichit.

Penurunan jumlah pelancong memaksa penutupan ratusan taman gajah di Thailand. Difahamkan, di Chiang Mai sahaja mempunyai 93 buah kem dan taman gajah.

IKLAN

Menurut Presiden Persatuan Gajah Thailand, Theerapat Trungprakan pula, hal ini bukan satu situasi yang menyenangkan. Jika berterusan, kedudukan gajah-gajah ini akan kembali terancam. Melainkan jika kerajaan menawarkan sokongan kewangan untuk membantu taman dan kem terbabit, gajah-gajah ini akan dipaksa ke jalanan atau terbabit dalam operasi pembalakan haram.

Sumber: astroawani

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI