Hari Pelancongan Sedunia, yang disambut setiap tahun pada 27 September, adalah hari sambutan peringkat global dengan visi memupuk kesedaran masyarakat dunia mengenai nilai sosial, budaya, politik, ekonomi pelancongan dan sumbangan yang dapat dilaksanakan oleh sektor ini dalam mencapai Matlamat Pembangunan Lestari.

Untuk tahun 2021, Hari Pelancongan Sedunia mengambil tema ‘Pelancongan untuk Pertumbuhan Inklusif’ yang menekankan kesepaduan komuniti industri dalam membangunkan pertumbuhan industri pelancongan khususnya selepas ianya amat terkesan oleh penularan wabak Covid-19.

Dalam menyokong inisiatif Pertubuhan Pelancongan Dunia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNTWO), pihak Tourism Selangor sedang giat menggerakkan Kempen Sambutan Hari Pelancongan Sedunia 2021 yang bermula dari 20 September hingga 8 Oktober 2021 di landasan digital dan laman media sosial rasmi Tourism Selangor; Facebook, Instagram, Twitter, aplikasi TikTok dan saluran YouTube.

Kempen Tourism Selangor Sempena Sambutan Hari Pelancongan Sedunia 2021 Diiktiraf UNWTO
Tourism Selangor WTD 2021 Livestreaming

Pelbagai pengisian Kempen telah dirancang seperti penganjuran sesi Live-Talk edisi khas, Webinar, Pusing Selangor Dulu Virtual Tour, Focus Tourism Talk, Program CSR dan juga Tiktok Live. Apa yang lebih membanggakan, perancangan dan pengisian Kempen tersebut juga telah disenaraikan di laman sesawang rasmi UNWTO.

Pihak Tourism Selangor pada Isnin telah melancarkan Kempen Tourism Selangor sempena Hari Pelancongan Sedunia Tourism Selangor 2021 menerusi sesi Live-Talk edisi khas Hari Pelancongan Sedunia, yang disiarkan secara langsung menerusi laman Facebook rasmi Tourism Selangor, bersama tetamu undangan, Professor Amran Hamzah, Profesor Perancangan Pelancongan di Universiti Teknologi Malaysia.

IKLAN
Kempen Tourism Selangor Sempena Sambutan Hari Pelancongan Sedunia 2021 Diiktiraf UNWTO
Tuan Azrul Shah Mohamad Pengurus Besar Tourism Selangor

Beliau dalam sesi yang sama berkata, “Sambutan Hari Pelancongan Sedunia 2021 sangat penting semasa fasa pemulihan industri pelancongan selepas pandemik Covid-19. Sambutan ini akan meningkatkan kesedaran di kalangan masyarakat antarabangsa mengenai kepentingan industri pelancongan terhadap sektor sosial, budaya, politik dan ekonomi”.

Tambah beliau, “Pihak Tourism Selangor juga memainkan peranan penting dalam menghubungkan serta bekerjasama dengan syarikat digitalisasi dan teknologi dalam mendorong aktiviti promosi moden selain daripada menyokong dan memberi bantuan kepada penggiat industri pelancongan”.

IKLAN
Kempen Tourism Selangor Sempena Sambutan Hari Pelancongan Sedunia 2021 Diiktiraf UNWTO
Y.B Mr Hee Loy Sian, Selangor State’s Executive Council Member of Tourism and Environment

Manakala, Y.B. Tuan Hee Loy Sian, EXCO Pelancongan dan Alam Sekitar Negeri Selangor, dalam ucapan perasmian Kempen Tourism Selangor Hari Pelancongan Sedunia 2021 berkata, “Sekalung tahniah diucapkan kepada pihak Tourism Selangor kerana menyokong agenda UNWTO sempena sambutan Hari Pelancongan Sedunia 2021.

Saya berharap penggiat industri pelancongan Negeri Selangor akan terus gigih dan berinovasi dalam menyesuaikan diri dengan norma baharu demi kepentingan industri. Saya berharap orang ramai akan terus menyokong industri pelancongan di Negeri Selangor, terutamanya dalam menangani impak wabak Covid-19”.

IKLAN
Kempen Tourism Selangor Sempena Sambutan Hari Pelancongan Sedunia 2021 Diiktiraf UNWTO
UNWTO Website

Dalam kenyataan lain, Tuan Azrul Shah Mohamad, Ketua Pegawai Eksekutif, Tourism Selangor berkata, “Pihak Tourism Selangor meraikan sambutan Hari Pelancongan Sedunia menerusi landasan media sosial dan digital dengan perkongsian dan penghasilan bahan promosi, siri artikel, video interaktif dan beberapa pengisian Kempen yang dijalankan dalam usaha bagi meningkatkan kesedaran mengenai peranan sektor industri pelancongan, khusuanya dalam pemulihan dan pertumbuhan ekonomi Negara”.

Sebagai orang awam, anda juga tidak terkecuali dalam bersama-sama meraikan hari istimewa ini bersama pihak industri. Anda boleh pamerkan sokongan terhadap sambutan Hari Pelancongan Sedunia 2021 dengan berkongsi gambar percutian anda yang lepas khususnya di Negeri Selangor di laman media sosial anda. Anda juga boleh memuat naik gambar-gambar pelancongan anda di sekitar Negeri ini dengan menyertakan tanda pagar atau hashtag #PusingSelangorDulu di mana-mana akaun sosial media termasuk Instagram, Twitter dan Facebook.

Selain itu, anda boleh kongsikan hantaran yang dimuat-naik oleh pihak Tourism Selangor sempena sambutan Hari Pelancongan Sedunia 2021 seperti seleksi poster, infografik, video dan penghasilan kreatif. Anda juga boleh merancang perjalanan percutian anda ke Negeri Selangor pada suatu masa kelak, dan jangan lupa untuk menyokong pengusaha Industri kecil Sederhana (IKS) atau peniaga kecil semasa kunjungan anda ke Negeri ini nanti. Anda boleh membeli barangan tempatan seperti produk kraf tangan, makan di kedai makan milik pemilik tempatan dan juga mengupah pemandu pelancong tempatan untuk perjalanan anda.

Untuk terus mendapatkan inspirasi dan maklumat berkaitan tempat-tempat pelancongan menarik di sekitar Negeri Selangor, layari laman sesawang rasmi Tourism Selangor, www.selangor.travel atau ikuti perkembangan industri pelancongan Negeri Selangor melalui akaun rasmi media sosial Tourism Selangor di laman Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn dan juga saluran Youtube.