Trend travel secara solo semakin mendapat perhatian dalam kalangan wanita di Malaysia. Bagi anda yang baru pertama kali ingin travel solo, anda boleh bermula dengan melancong ke destinasi yang dekat atau negara Asia. Mengembara solo bagi lelaki memang tidak asing lagi, namun untuk wanita, ianya mendapat reaksi dan persepsi yang negatif kerana dianggap berbahaya. Kebimbangan besar bagi pelancong perempuan solo adalah keselamatan.

Yang penting adalah anda perlu buat research terlebih dahulu dan betul-betul faham tentang tempat yang akan anda lawatI, sekurang-kurangnya semua benda telah tersedia.

 1. Perancangan Awal

Apabila nak melancong solo, pelan terlebih dahulu. Lakukan beberapa perancangan awal, itu salah satu tip terbaik untuk pelancong solo. Anda tidak memerlukan pelan terperinci tetapi anda harus tahu, untuk malam pertama sekurang-kurangnya, di mana anda akan tinggal. Tempah tempat tinggal anda sebelum anda pergi.

 1. Pack Barangan Yang Perlu Sahaja
Khas Untuk Wanita! Ini 15 Tips Kalau Nak Travel Solo
photo; huffpost.com

Packing barang yang ala kadar sahaja supaya anda boleh menguruskan barang anda sendiri dengan mudah. Satu beg sahaja sudah memadai kerana ia sepatutnya cukup jika anda keluar selama satu minggu atau tiga.

 1. Sampai Ke Destinasi Waktu Siang
Khas Untuk Wanita! Ini 15 Tips Kalau Nak Travel Solo
Photo: Google

Rancanglah  untuk tiba ke destinasi  pada hari siang supaya anda tidak cuba mencari jalan anda melalui bandar yang tidak dikenali dalam gelap, terutamanya semasa perjalanan bersendirian.

 1. Berhubung dengan pelancong lain.

Bilik-bilik umum dan ruang istirahat asrama adalah tempat yang bagus untuk bertemu rakan-rakan jangka pendek serta mengambil tip yang sangat baik untuk perjalanan sahaja.

IKLAN
 1. Bertemu dengan penduduk setempat

Temui penduduk tempatan semasa perjalanan solo. Berhubunglah dengan penduduk tempatan. Banyak bandar-bandar mempunyai pemandu pelancong tempatan percuma tetapi anda juga boleh berhubung dengan orang tempatan melalui laman-laman web.

 1. Perhatikan dunia di sekeliling anda

Luangkan masa untuk memerhatikan bagaimana orang berinteraksi, dan bagaimana keadaan berfungsi. Semasa duduk di kafe, berjalan kaki, di bangku taman, atau hanya menghabiskan waktu senggang, anda boleh belajar bagaimana menggunakan transit awam, sama ada untuk membayar bil anda di meja atau di kaunter, bagaimana untuk membuat tip atau bagaimana untuk memanggil teksi dan banyak lagi .

 1. Bersikap Terbuka

Ketahui cara bercakap dengan orang yang tidak dikenali. Senyum dan mulakan perbualan. Bertanyalah  soalan terbuka dan soalan susulan.

 1. Relaks dan Chill

Pergi ke konsert dan teater jika berkunjung ke lokasi yang terkenal dengan semua ni. Semua boleh dilakukan secara solo.

 1. Makan dan berkenalan dengan orang tempatan

Waktu makan juga boleh dijadikan waktu untuk bersahabat.  Pergi ke restoran dengan meja seperti kaunter denga kerusi single yang memerlukan anda duduk bersebelahan dengan orang lain. Mintalah pendapat mereka tentang makanan tempatan yang sedap di situ sebagai memulakan perbualan.

IKLAN
 1. Simpan barang-barang penting di satu tempat

Sentiasa jaga item penting anda di tempat yang sama dan semaklah dengan mudah. Pasport, dompet, kamera dan telefon. Ini adalah barang yang perlu diperiksa selalu kerana ia sangat penting.

 1. Ambil foto anda sendiri
Khas Untuk Wanita! Ini 15 Tips Kalau Nak Travel Solo
Photo: iafrica.com

 

Ambil foto anda semasa perjalanan solo. Rakan-rakan anda akan lebih berminat dengan foto anda apabila anda balik nanti.

IKLAN
 1. Guna Simkad Tempatan

Pertimbangkan membeli kad SIM untuk telefon anda di setiap negara semasa anda melancong. Ini akan menjimatkan banyak wang.

 1. Gunakan Skype        

Muat Skype ke telefon anda supaya anda boleh berhubung dengan rakan dan keluarga secara percuma apabila anda mempunyai akses ke Internet.

 1. Ambil kesempatan daripada aplikasi lain yang berguna

Semasa belajar bagaimana untuk bergerak bersendirian, anda akan mendapati berguna untuk memuat turun aplikasi yang berguna ke telefon anda seperti GPS, penterjemah, penukar mata wang dan beberapa panduan perjalanan.

 1. Percaya pada naluri anda
Khas Untuk Wanita! Ini 15 Tips Kalau Nak Travel Solo
Photo: Google

Berhati-hati dengan persekitaran anda dan dengarkan naluri anda. Jika sesuatu tidak kelihatan betul, tinggalkan. Elakkan juga lorong gelap. Tempat awam sentiasa lebih selamat daripada tempat persendirian.

 

 

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI