Untuk semua umat Islam di dunia, kos untuk mengerjakan haji dan umrah mungkin meningkat selepas ini apabila Arab Saudi mengumumkan untuk menaikkan Cukai Nilai Tambah (VAT) sebanyak tiga kali ganda berkuat kuasa 1 Julai 2020 nanti.
Kos Haji & Umrah Lepas Ini Mungkin Meningkat. Arab Saudi Naikkan VAT 3 Kali Ganda

Arab Saudi akan meningkatkan Cukai Tokokan Nilai (VAT) kepada 15 peratus bermula Julai 2020 berbanding lima peratus sebelum ini sebagai sebahagian langkah menangani kesan kewangan dan ekonomi disebabkan wabak COVID-19, lapor agensi berita Arab Saudi (SPA).

Di samping itu, elaun sara hidup juga akan dihentikan mulai Jun. Selain itu, kerajaan juga akan mengurangkan perbelanjaan beberapa agensi kerajaan serta projek mega untuk tahun fiskal 2020. Menteri Kewangan merangkap Pemangku Menteri Ekonomi dan Perancangan, Mohammad Aljadaan berkata langkah-langkah itu penting untuk melindungi ekonomi negara dan menangani kesan kewangan yang belum pernah terjadi sebelum ini.
Kos Haji & Umrah Lepas Ini Mungkin Meningkat. Arab Saudi Naikkan VAT 3 Kali Ganda

Menerusi sumber Sinar Harian, Pengerusi Eksekutif Andalusia, Datuk Md Daud Che Ngah berkata, ini kerana sebarang perubahan harga yang ditawarkan syarikat agensi haji dan umrah kepada jemaah turut bergantung kepada dua situasi iaitu kenaikan harga ditetapkan Arab Saudi dan juga tambang tiket kapal terbang. Sehubungan itu menurutnya, sekiranya negara terlibat menaikkan VAT kerana mahu menampung pendapatan negara akibat harga minyak rendah, kemungkinan kenaikan caj haji dan umrah boleh berlaku.

IKLAN
IKLAN
IKLAN

"Harga semasa sekarang ini ialah harga yang ditetapkan Arab Saudi dahulu. Kita pegang yang itu, kita buat kira-kira mengikut apa yang ditetapkan. Sama seperti tahun 2018 selepas negara itu mengenakan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST), harga haji dan umrah naik. Kebiasaan setiap tahun pun memang ada kenaikan tapi tidak begitu ketara,"