Bila dah banyak jelajah campsite, setiap satunya pasti ada tarikan tersendiri. Paling best bila campsite yang dilawati ada view paling epik untuk dijadikan kenangan. Bonus kalau ada kemudahan ekstra yang tiada kat campsite lain, selain layanan pemilik campsite yang cukup mesra dan baik.

Kali keempat ‘pacak’ khemah di Caribbean Campsite yang terletak di Yan, Kedah, Noorsuzaimi Noordin berkongsi pengalaman terbaru camping di sini. Menurutnya campsite ini turut menjadi tumpuan camper dari luar negara kerana lokasinya yang cukup cantik dan lain daripada biasa.

Berhampiran dengan jeti nelayan, camper boleh beli seafood murah dan jadikan bahan masakan, mesti syok kan layan view sunset sambil nikmati seafood segar!

Jom ikuti perkongsiannya:

CARIBBEAN CAMPSITE, YAN, KEDAH

Mencari ‘Jack Sparrow’ yang menghilangkan diri.

Campsite milik ‘Jack Sparrow’ Kedah ni sentiasa penuh. Kadang weekdays pun boleh penuh.

Sebab apa campsite di Pantai Ruat ni jadi rebutan? sebab boleh pijak pasir gebu dan layan sunset dengan view 3 pulau epik di Yan, Kedah. Kami sendiri pun dah kali keempat camping sini. Foreigner pun kerap datang. Setakat yang tahu dari Germany, USA, Slovakia, England dan lain-lain lagi.

Dengan CO campsite
Camper dari luar negara

Berkali-kali tanya, dapatlah tarikh weekday (khamis), 21 – 22 Julai 2022 (dpt 1malam je sebab esoknya full booking, tapi weekdays pun hambik kau penuh jugak). Milik Abang Zaki (Jack Sparrow) dan Kak Anna, memang peramah, sentiass tanya ok ke tak, nak tambah lampu tak, ada nak minta apa-apa tak.

Campsite ni unik sebab view hadapan nya adalah laut, boleh nampak 3 pulau epic di Yan, iaitu Pulau Bidan, Pulau Telur dan Pulau Songsong (korang google sejarah pulau ni). View sunset dia superb (tapi tarikh sy pi cuaca tak berapa elok).

IKLAN

View belakang nya pulak view Gunung Jerai, waktu pagi sunrise, syahduuuu..

Ada pantai tapi tak boleh mandi sbb berlumpur. Jadi, untuk anak-anak kena bawa sesuatu untuk hiburan, contoh chess, jigsaw puzzle, bola dan sebagainya.

Bersebelahan campsite pula ada jeti nelayan, boleh beli seafood harga murah.

Beli seafood kat jeti nelayan

view 3 pulau

Booking cepat campsite ni 010-7988816 (Anna). Harga tapak RM30 – RM50 (ikut size tent), tak kira per head, tak kira parking. Semua tapak view laut tau. Katanya campsite nak tutup sekejap (tapi tak tahu bila) untuk tambak pasir bagi gebu lagi dan tambah toilet.

Special kat sini, CO akan bagi free ais, berlambak ais dalam tong merah, korang pergi cedok ja berapa banyak yang nak. Kalau ada rezeki, CO bagi air buah kelapa muda fresh. Layannn.. yang nk oo ot (ootd) pakai baju pantai siap topi gulung-gulung ala-ala nak ke Hawaii.

IKLAN
free flow ais

Sedikit ringkasan review :

Toilet bersih ada 3 pintu. Shower tak ada, jenis cangkung aja.
BBQ Pit dpt sekali meja plastic.
Sinki ada 2.
Parking berdekatan khemah.
Plugpoint dekat.
Surau jenis dangau tertutup.
Tapak campsite bersih.
Keselamatan – campsite berpagar.
Coverage telco semua ok.
Campercar / Campervan / Motohome sesuai.

Suasana waktu malam
Dengan jiran-jiran camping

Google maps campsite : https://goo.gl/maps/h71hdo2Xu9Ynryar8

Jom tengok campsite review yg wife saya buat di Atikah Pazil Channel
https://youtu.be/3RaIN3eGtrw

Like FB page kami: The Kamizz

IKLAN

 

Overall :

Penat
exersais
berpeluh
serik

 

Jumpa lagi next camping….

 

TRAVEL. EAT. OUTDOOR.

 

#thekamiz
#campsite
#campsitereview
#kedah