Selain terkenal dengan keenakan makanan yang pelbagai, kaya dengan seni dan kebudayaan, negeri Kelantan atau turut dikenali sebagai negeri Cik Siti Wan Kembang ini juga mempunyai banyak tempat menarik untuk dilawati.

Kalau ke Kelantan dan nak explore tempat-tempat yang rare ada kat negeri ini, cuba terjah 5 lokasi ini. View memang superb boleh bergambar dan explore apa yang ada di kawasan sekitarnya:

  1. Kompleks Gua Ikan, Dabong, Kelantan

God’s Light. Fenomena pantulan cahaya matahari di celahan gua seakan cerita dongeng.

2. Pantai Mek Mas

Korang boleh cuba luncur pasir di sini, tak perlu nak ke Timur Tengah dah. Kawasan ni juga pernah viral kerana fenomena laut terbelah suatu masa dulu. Cumanya kawasan pantai laut terbelah tu dah ditutup atas faktor keselamatan.

3. Air Terjun Jelawang, Dabong

Di celahan hutan tebal yang masih ‘dara’ ada air terjun 7 tingkat yang tertinggi di Asia Tenggara!

IKLAN

4. Masjid Razaleigh, Gua Musang

Masjid Berkonsepkan Mekah, estetik dan sangat sesuai OOTD. Pastikan jaga halal gap ya.

5. Lata Kashmir, Jeli

IKLAN

Keadaan anak sungai yang jernih mengalir di celahan padang rumput yang menghijau. Tempat yang mnegasyikkan untuk berkelah seisi famili. Bolehlah berangan ‘Bajrangi Baijan’ di sini.

Kelantan ni banyak juga tempat menarik. Tak cerita lagi seni dan kebudayaan di Kelantan. Jom meriahkan Festival Kesenian Rakyat Kelate 2022. Macam-macam ada! Antaranya talk show, persembahan Makyung, dikir barat, pelbagai permainan tradisional, battle of the band, Mr Abe Klate dan macam-macam. Paling penting, semua patuh syariah!

Dah alang-alang ada kat Kelantan, jangan lupa singgah Festival Kesenian Rakyat Kelate 2022. Details seperti di bawah:

𝐅𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 𝐊𝐞𝐬𝐞𝐧𝐢𝐚𝐧 𝐑𝐚𝐤𝐲𝐚𝐭 𝐊𝐞𝐥𝐚𝐭𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟐

IKLAN

𝐏𝐚𝐧𝐭𝐚𝐢 𝐆𝐞𝐭𝐢𝐧𝐠, 𝐓𝐮𝐦𝐩𝐚𝐭, 𝐊𝐞𝐥𝐚𝐧𝐭𝐚𝐧

𝟏𝟔-𝟏𝟖 𝐉𝐮𝐧 𝟐𝟎𝟐𝟐

𝟗.𝟎𝟎 𝐩𝐚𝐠𝐢 – 𝟏𝟏.𝟑𝟎 𝐦𝐚𝐥𝐚𝐦

Sumber: FB Tourisn Malaysia

gambar: @wn_amn Kaki Travel @IrinaCentauri Vocab Kelantan

Nak selesa time hiking, Kasut ni memang best!