Tidak dinafikan rasamya ramai yang tidak sabar untuk travel setelah hampir dua tahun tidak boleh ke mana-mana disebabkan pandémik Covid-19.

Namun itu tidak melunturkan semangat untuk memasang impian dan menabung terlebih dahulu sebelum pintu sempadan dibuka kepada pelancong.

Salah satunya adalag perkongsian dari Cikgu Loh dari grup Backpacker Buddies Malaysia yang menceritaan keindahan Lofoten Island, Norway yang dikatakan paling cantik di dunia.

Keindahan Lofoten Island, Norway

Dalam banyak-banyak tempat yang saya cerita berkenaan Travel di Norway, Pulau Lofoten antara tempat paling cantik di dunia. Saya katakan ianya umpama syurga dunia. Sungguh tau!

Anda kalau sampai sini, memang mulut anda ternganga sepanjang masa. Haha. Tak taulah nk gambarkan kecantikannya macam mana. SubhanALLAH, tak sangka ada tempat secantik ini yang ALLAH ciptakan di muka bumi ini

Tapi nak sampai sini aduhh, pecah habis semua tabung ayam, tabung gajah yang ada. Selain kos yang super mahal, nak sampai kat sini juga berliku dan banyak cara serta jarak yang sangat jauh daripada bandar utama Norway yakni Oslo.

IKLAN

Macam mana nak sampai ke Lofoten Island ni dari Oslo, Norway?

Apapun dari Oslo, anda perlu stop di Bodo dahulu sebelum ke Lofoten:

Dari oslo ke bodo, anda boleh menggunakan train/flight/drive kereta (sumpah view mmg sgt cantik kalau drive tpi jauh) nak cepat naik flight kos murah sedikit

Setibanya di Bodo, boleh naik:
– Feri- Naik car ferry dari Bodo ke Moskenes, Lofoten Island (3-4 Jam) atau passenger ferry dari Bodo-Svolvaer (4 Jam)
– Flight- dari Bodo airport boleh pilih sama ada terus ke Svolvaer Airport atau Leknes Airport atau Harstad/Narvik Airport, Lofoten Island.

IKLAN

Cara saya, saya lebih prefer naik car ferry dari Bodo ke Moskenes, Lofoten Island sebab susah skit nak sewa kereta besar di airport-airport di atas ni sebab saya bawa peserta kan.

Bestnya, saya selalu guna MPV 9 seater untuk bawa peserta, senang nak berhenti mana-mana. Dia punya view pula dari laut tak payah cakap, memang nature betul. Huhu. Cantiknyaaaa.

Lagi best sebenarnya Moskenes ni dekat sangat dengan Reine. Reine nilah lokasi top hot gambar di lofoten island seperti di gambar-gambar yang korang tengok ni

IKLAN

Jadi dalam banyak cara untuk sampai ke lofoten island, saya lebih prefer cara ni kerana ianya lebih mudah, nature dan view dia memang mabeles.

Simpan duit dan jangan lupa datang ke Lofoten Island bila ALLAH rezekikan kita semua nanti. Sorrylah asyik meracun je, huhu dah demam travel kan?

Siapa nak join saya ke sini Lofoten Island, Norway Kelak?
Follow Facebook Cikgu Loh untuk info travel sebelum border bukak