Perkhidmatan teksi air sebagai medium pengangkutan awam baru di negeri Melaka dijangka akan mula beroperasi di Sungai Melaka selewat-lewatnya pada tahun hadapan. Fuh, dah macam kemudahan yang ada di Bangkok, Thailand je.

Sebelum ini, perkhidmatan teksi air di Melaka pernah beroperasi seketika tetapi telah ditamatkan. Bakal teksi air baru ini dikatakan mampu menampung 12 penumpang pada satu-satu masa dan beberapa stesen mengambil serta menurunkan penumpang akan diwujudkan di sepanjang laluan terlibat namun jumlahnya masih belum diputuskan. Ia bergantung pada sambutan penumpang dan akan ditambah dari semasa ke semasa mengikut keperluan.

Melaka Bakal Ada Perkhidmatan Teksi Air Di Sungai Melaka Tahun Depan. Macam Kat Bangkok La!

Dengan kewujudan perkhidmatan teksi air ini, beberapa produk pelancongan baru juga akan turut dibangunkan sebagai tarikan pelancong ke Melaka antaranya melawat pulau dan night cruise di kawasan pantai.

IKLAN

Pengoperasian perkhidmatan teksi air yang akan meliputi laluan dari Melaka Sentral hingga ke muara Sungai Melaka melibatkan jarak kira-kira 9.6 kilometer itu bagaimanapun bergantung pada status Projek Pembangunan Sungai Melaka Fasa Kedua. Antara isu berkaitan projek berkenaan dengan pelaksanaan perkhidmatan teksi air ialah infrastruktur asas membabitkan kedalaman sungai dan penambahbaikan tebing di sepanjang laluan Sungai Melaka.

Melaka Bakal Ada Perkhidmatan Teksi Air Di Sungai Melaka Tahun Depan. Macam Kat Bangkok La!

IKLAN

Kemudahan teksi air mampu menjimatkan perjalanan dan mengelak kesesakan terutama di Bandar Hilir terutama pada waktu puncak iaitu cuti persekolahan, cuti umum dan hujung minggu. Makin meriah negeri Melaka lepas ni!

Promosi Untuk FRONTLINER!!

IKLAN

Ketika ini juga khas buat frontliner, ada promosi menarik buat kalian jika bercuti di Melaka.’Oktober 2020 Frontliners dan Keluarga Anda Dihargai’. Diskaun harga tiket sebanyak 50 peratus menaiki Melaka River Cruise diberikan kepada petugas barisan hadapan dan lima ahli keluarga mereka sepanjang Oktober. Promosi itu melibatkan tiket masuk bagi dewasa iaitu RM12.50 (harga asal RM25) dan kanak-kanak RM7.50 (harga asal RM15). Potongan 50 peratus juga diberikan untuk sewaan bot melibatkan 25 penumpang pada harga selepas diskaun iaitu RM500 bagi bot MRC dan Kapal Mendam Berahi (RM750) manakala bot Mawar yang mampu menampung 14 penumpang (RM600).

Melaka Bakal Ada Perkhidmatan Teksi Air Di Sungai Melaka Tahun Depan. Macam Kat Bangkok La!

image via google | Sumber: Bernama

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI