Bila sebut mood bercuti, citarasa setiap dari kita berbeza-beza. Ada sukakan suasana pantai,  kota metropolitan,  meneroka bukit dan gunung, berenang di sungai  serta pelbagai lagi aktiviti pilihan. Pendek kata hanya kita yang tahu apa yang inginkan ketika bercuti.

Bagi korang yang tengah ada mood nak bercuti tu, nie ada satu pilihan tempat bercuti boleh cuba iaitu Pulau Bruit, pulau terbesar di Sarawak dan kedua di Malaysia.

Dikongsi dari fb Helmi Baharum yang banyak meneroka keindahan alam semulajadi negara kita, dirinya berkongsi kenangan pusing-pusing Pulau Bruit dan Pekan Daro yang terletak di Sibu, Sarawak serta kawasan sekitarnya. Memang tenang menyaksikan matahari terbenam di sebalik sawah pagi yang menghijau. Pendek kata berbaloi pusing-pusing di sini.

Jom baca perkongsiannya.

Pulau Bruit: Pulau Terbesar Di Sarawak / Kedua Di Malaysia (+sisipan extra : Pekan Kecil Daro – Locality Terdekat Pulau Bruit.

Trip Daerah Daro & Matu,Sarawak:30-31 Jan 2022.Sibu 29 dan 31 Jan 2022
Trip dijayakan bersama-sama dengan duta Sarawak, Nurul Izah Ismail

𝐁𝐑𝐔𝐈𝐓

Jangankan warga Malaysia, malah penduduk Sibu atau Sarawak sendiri pun tidak ramai yang tahu kewujudan pulau yang satu ini, apa lagi untuk mengetahui keunikannya antaranya adalah:-

Memiliki tanah subur dengan pelbagai aktiviti pertanian terutamanya sawah padi, jagung dan sawit.

Industri utama adalah perikanan dan pengeluaran sarang burung walit.

Melanau beragama islam adalah majoriti penduduknya

Terdiri daripada 13 buah kampung yang kebanyakannya bertumpu di pantai barat.

Meneroka Bruit, Pulau Terbesar Di Sarawak. Lelaki Kongsi Pengalaman Pusing 13 Kampung Dalam Masa SehariMeneroka Bruit, Pulau Terbesar Di Sarawak. Lelaki Kongsi Pengalaman Pusing 13 Kampung Dalam Masa Sehari2 laluan feri penumpang utama yang menghubungkan pekan Daro melalui Jeti Muara Lassa dan dengan tanah besar Sarawak dari Tg Manis (bandar terdekat) melalui Jeti Batang Paloh yang disubsidi dengan yuran RM1 sahaja per kenderaan. Kedua-dua laluan ini sedang dimajukan dengan pembinaan jalan raya/jambatan.

Pernah mengalami masalah jalan raya berturap yang tidak sempurna terutamanya di Jalan ladang (10KM) dan juga masalah bekalan air mentah.

Meneroka Bruit, Pulau Terbesar Di Sarawak. Lelaki Kongsi Pengalaman Pusing 13 Kampung Dalam Masa SehariMeneroka Bruit, Pulau Terbesar Di Sarawak. Lelaki Kongsi Pengalaman Pusing 13 Kampung Dalam Masa SehariMeneroka Bruit, Pulau Terbesar Di Sarawak. Lelaki Kongsi Pengalaman Pusing 13 Kampung Dalam Masa Sehari

IKLAN

Meneroka Bruit, Pulau Terbesar Di Sarawak. Lelaki Kongsi Pengalaman Pusing 13 Kampung Dalam Masa Sehari

𝐊𝐎𝐒

Hotel-RM100 Homestay 2 bilik Kampung Betanak dengan fasiliti serba lengkap: rumah kampung yang besar dengan basic amenities seperti dapur,toileteris, dan mesin basuh.

Boleh contact Lintah Samudra Swiftlet untuk tempahan. Lintah Samudra Swiftlet

Flight-RM121 Airasia pergi-balik KK-Sibu-KK

Sewa Kereta -Axia RM68/25 jam (selepas share of 2).

Petrol-RM21.50 (selepas share of 2).

Perbelanjaan makan/minum-RM16.50.

Maxim dan Grab airport-RM5.5 (selepas share of 2 di Sibu)

IKLAN

Feri RM4.Iaitu laluan pergi balik tanah besar -Pulau Bruit dan laluan pergi balik Daro-Pulau Bruit.

Meneroka Bruit, Pulau Terbesar Di Sarawak. Lelaki Kongsi Pengalaman Pusing 13 Kampung Dalam Masa Sehari

 

Meneroka Bruit, Pulau Terbesar Di Sarawak. Lelaki Kongsi Pengalaman Pusing 13 Kampung Dalam Masa Sehari

Meneroka Bruit, Pulau Terbesar Di Sarawak. Lelaki Kongsi Pengalaman Pusing 13 Kampung Dalam Masa Sehari𝐓𝐄𝐌𝐏𝐀𝐓 𝐌𝐄𝐍𝐀𝐑𝐈𝐊:

Berkenaan dengan tempat-tempat menarik di Pulau Bruit sebetulnya tiada yang spesifik, kita boleh mencari perspektif dan interested points masing-masing nak cari apa di pulau ini, antaranya adalah:

1.𝐌𝐔𝐀𝐑𝐀 𝐃𝐀𝐍 𝐒𝐄𝐋𝐀𝐓 𝐒𝐔𝐍𝐆𝐀𝐈

Menikmati pelayaran feri melalui Hulu Seredeng, Muara Lassa (20 minit) dan Batang Paloh (10 minit). Serta pemandangan indah di Jeti2 kecil seperti di Kampung Saai.

2.𝐒𝐔𝐀𝐒𝐀𝐍𝐀 𝟏𝟑 𝐏𝐄𝐑𝐊𝐀𝐌𝐏𝐔𝐍𝐆𝐀𝐍

IKLAN

Antara kampung yang sempat saya kunjungi adalah Kampung Betanak. Kampung Penibong, kampung Tekajong (paling utara),Kampung Penipah, Kampung Saai, Kampung Semop (paling selatan). Kampung Salah Kecil dan melalui beberapa perkampung lain lagi.

3.𝐏𝐄𝐌𝐀𝐍𝐃𝐀𝐍𝐆𝐀𝐍 𝐒𝐀𝐖𝐀𝐇 𝐏𝐀𝐃𝐈

Pemandangan di sini lebih menarik apabila tiba masa matahari terbenam memberikan suasana yang lebih mendamaikan.

4.𝐊𝐔𝐋𝐈𝐍𝐀𝐑𝐈 𝐌𝐀𝐊𝐀𝐍𝐀𝐍

Di sini terkenal dengan makanan laut nya terutama sekali ketam merah kecil dan udang (lupa nama orang sini panggil).

5.+𝐏𝐄𝐊𝐀𝐍 𝐃𝐀𝐑𝐎

Pekan Daro merupakan pulau yang sangat hampir dengan Pulau Bruit dan menjadi sandaran untuk penduduk mendapatkan bekalan bahan yang lebih pelbagai selain dari bandar besar lain (Sibu/ Sarikei) yang lebih jauh.

Medan Selera Baru Daro

Tugu Ikan Terubuk Daro

Daro Wharf

Masjid Tunku Abdul Rahman Daerah Daro

Menikmati makanan terkenal di Daro: saya sempat mencuba umai untuk pertama kali dan juga pipus yang mirip dengan otak-otak di Johor.

Trip di Bruit/Daro tamat.

 

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI