Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) mengeluarkan amaran cuaca buruk dan hujan lebat di beberapa kawasan Semenanjung sehingga 27 November 2020 ini. Elok rancang perjalanan anda ke beberapa lokasi yang dinyatakan dengan sebaik mungkin.

Met Malaysia dalam satu kenyataan hari ini di facebook rasminya memaklumkan:

IKLAN

MetMalaysia Keluar Amaran, Cuaca Buruk & Hujan Lebat Di Kebanyakan Negeri Semenanjung Malaysia Hingga Jumaat Ini MetMalaysia Keluar Amaran, Cuaca Buruk & Hujan Lebat Di Kebanyakan Negeri Semenanjung Malaysia Hingga Jumaat Ini

IKLAN
  • Cuaca buruk melibatkan kawasan Kota Bharu, Bachok, Machang, Pasir Puteh dan Kuala Krai di Kelantan, Kuantan di Pahang serta di seluruh negeri Terengganu susulan hujan lebat dijangka berlaku di tiga negeri itu.
  • Amaran cuaca berwaspada turut dikeluarkan di daerah Langkawi, Kubang Pasu, Kota Setar, Pokok Sena, Padang Terap, Pendang, Sik dan Baling di Kedah serta di seluruh Perlis bermula 26 hingga 27 Nov.
  • Selain itu, amaran cuaca waspada dan hujan lebat dijangka berlaku sehingga 27 November juga turut dikeluarkan di Hulu Perak, Kuala Kangsar, Kinta di Perak dan di Kelantan melibatkan kawasan di Tumpat, Pasir Mas, Jeli, Tanah Merah dan Gua Musang serta Pahang di Jerantut, Temerloh, Maran, Bera, Pekan dan Rompin.

Angin kencang timur laut berkelajuan 40 hingga 50 km/jam dengan ombak mencapai ketinggian 3.5 meter dijangka berlaku di perairan negeri Kelantan, Terengganu dan Pahang dalam tempoh itu. Kejadian ini boleh mendatangkan risiko limpahan air laut di pesisir pantai dan muara sungai kawasan terbabit.

IKLAN

Jangan lupa jaga diri dan keselamatan anda.

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI