Bulan lalu, viral foto dan kisah seorang lelaki warga asing yang memegang potongan kotak yang tertulis “I can’t go home and have no money. I need a food (Saya tidak boleh pulang dan tiada duit (saya lapar) di hadapan sebuah restoran segera di Temerloh, Pahang.

Pelancong Rusia tersebut dikatakan terperangkap dengan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di Pahang selepas memasuki negara ini. Ramai rakyat Malaysia yang bersimpati malah pohak polis telah berusaha menguruskan penghantaran lelaki itu kepada pihak kedutaan Rusia di Kuala Lumpur sebelum dihantar pulang ke negara asal.

BACA: https://www.libur.com.my/backpackers-mat-salleh-dari-rusia-ditemui-kelaparan-di-termerloh/

IKLAN

Bagaimanapun, semalam kisahnya kembali diperkata selepas kelibatnya ‘meminta sumbangan’ dilihat di sekitar Nilai, Negeri Sembilan.

Rupanya ‘pelancong Rusia’ tersebut dikatakan cuba mengambil kesempatan atas sikap murah hati rakyat Malaysia untuk meneruskan ‘percutiaan percuma’ menggunakan modus operandi seolah beliau terperangkap dengan situasi PKPB ketika ini.

Perkara itu didedahkan sendiri oleh seorang wanita warga Rusia yang pernah berurusan dengan lelaki tersebut sewaktu dia datang untuk menginap di rumah tumpangannya di Kuala Lumpur sebelum ini.

Antara komen oleh wargamaya:

Klook.com