Nampaknya harapan untuk travel semakin terbuka kala ini kerana sudah semakin banyak negara menerima kedatangan pelancong. Sekali pun syarat agak ketat dengan wajib sudah ada dua dos vaksin, ia tidak mendatangkan masalah buat kaki travel.

Dalam satu perkongsian oleh Cikgu Loh, bekas seorang guru yang suka travel ke seluruh dunia, dirinya berkongsi view ohsem negara Kanada yang amat mudah mendapat makanan halal serta muslim friendly. Cikgu Loh merupakan member dalam Backpackers Buddies Malaysia (BBM) dan sudah banyak jelajah ke negara orang. Jadi korang bolehlah masukkan dalam list ya bila ada peluang.

Baca perkongsian Cikgu Loh di fbnya.

Macam mana nak travel ke Canada?

Canada merupakan negara kedua paling terbesar di dunia selepas Russia. Dengan keluasan negara yang begitu besar dan masih banyak belum diterokai, negara ini menyimpan khazanah alam yang cukup mengagumkan.

IKLAN

Malah ramai juga menyimpan hasrat ke sini dan jangan terkejut kerana kos travel di sini tidak terlalu mahal.

Kos flight ke sini juga agak berpatutan dan lebih kurang kos flight ke eropah. Antara flight yang anda boleh pilih untuk datang ke Canada dari Malaysia ialah:

ANA (All Nippon Airways) (Transit Tokyo Narita)
Cathay Pacific (Transit Hong Kong)
Philipines Airlines (Transit Manila)
Eva Air (Transit Taiwan)
Air Canada (Agak Mahal)

IKLAN

Anda boleh pilih sama ada nak Fly ke bandar Vancouver, Toronto, Quebec, Montreal atau Ottawa.
IKLAN

Kalau tanya saya, sudah tentu saya pilih Vancouver, sebab nak ke British Columbia dan Alberta lebih dekat. Lagi best lagi di 2 kawasan inilah kawasan nature paling cantik yang terdapat di Canada seperti area kamploops- Jasper-Banff & Calgary.

Membuatkan Canada lagi best, sebab cara paling best explore di sini ialah dengan mod driving sendiri sama seperti pengalaman saya di Scandinavia & New Zealand. Anda dapat explore countryside dan rural areas

Makanan Halal pun sangatlah mudah didapati di Canada. Memang muslim friendly!
Jom planning travel ke Canada nanti

Klik Follow FB Cikgu Loh untuk info travel sebelum border buka nanti. Sumber : FB Cikgu Loh