Buat masa ramai pelancong mengambil kesempatan bercuti ke Turki. Selain prosedur ke sana tidak begitu ketat seperti negara lain, Turki juga sebuah negara yang mempunyai keindahan alam semula jadi yang menakjubkan.

Pastinya pengalaman menaiki belon di Cappadocia antara tarikan utama untuk bercuti ke Turki.

Untuk yang pertama kali ke sana, perkongsian Detektif Kembara memberitahu panduan serta lokasi boleh pergi untuk jang masa tertentu.

Sebenarnya Turki mempunyai keluasan yang sangat besar dan tidak cukup untuk beberapa minggu berada di sini.

Jadi disertakan panduan ini adalah untuk mereka yang mempunyai masa sendiri terutama untuk yang pertama kali menjejakkan kaki ke Turki.

Panduan Merancang Lokasi Perjalanan di Turki

Ada yang terkilan bila pergi ke Turki tapi tak sempat ke lokasi-lokasi lain yang menarik sebab yang kerap dikongsikan dan dipromosikan di Turki adalah Istanbul, Cappadocia dan Pamukkale.

Tidak mengapa sekiranya tak mempunyai kesempatan semasa kali pertama sebab memang disarankan datang lagi. Agak sedikit mencabar nak mengembara ke semua tempat menarik di sini terutamanya jika ada masa yang singkat sebab Turki ni luas.

Saiznya dua kali ganda Malaysia dan ada tempat yang jalannya motorway (highway), ada juga jalan kampung dan berbukit bukau.

Nota: Panduan trip ini lebih sesuai kepada yang mempunyai masa sendiri dan bukan touch and go. Kalau nak cover sebanyak mungkin seelok-eloknya 3-4 minggu roadtrip.

IKLAN

First Timer

1) Ada masa <7 hari
Istanbul-Bursa-Cappadocia-Pamukkale

2) Ada masa >7 hari
Istanbul-Ephesus-Bursa-Kusadasi-Izmir-Pamukkale-Konya-Cappadocia-Ankara

Non First Timer (Seeloknya dah lebih 2 kali ke Turki)

IKLAN

1) Ada masa 1-2 minggu
Istanbul-Safranbulo-Mount Nemrut-Sanliurfa-Adana-Antalya-Fethiye-Marmaris

2) Ada Masa > 2 minggu
Istanbul-Safranbulo-Ordu-Trabzon-Kars-Mount Nemrut-Sanliurfa-Adana-Antalya-Fethiye-Marmaris-Bodrum

Tips
1) Boleh guna lesen memandu Malaysia
2) Elakkan memandu di bandar seperti Istanbul dan Bursa
3) Kalau nampak teksi di belakang biarkan mereka potong
4) Jaga speed limit, polis dan speed camera ada di merata-rata
5) Sewa kereta dengan syarikat yang reliable seperti Europcar, Avis,Budget dan Cizgi
6) Dekat roundabout, perlahankan dan bagi laluan kepada kereta yang dah di roundabout tu
7) Semasa di traffic light kena bersedia bila lampu hijau, kalau lambat akan kena hon

Yang nak pergi tu jangan lupa daftar HES Code dahulu. Kena daftar 72 jam sebelum departure ya. HES ni kiranya macam tracking code untuk bantu pengawalan sekiranya ada berlaku jangkitan Covid-19 di tempat kita pergi. https://register.health.gov.tr/

IKLAN

Selamat mengembara guys!!!

Untuk info travel & trip-trip terkini boleh join: https://t.me/joinchat/FKciqEnjSNg3ZGZl

Ikuti kisah pengembaraan & info travel
Follow Detektif Kembara

Artikel Lain:

Bajet Tak Sampai RM300. Wanita Puas Hati 2Hari 2Malam Explore Keindahan Dabong Naik Train Dari Mentakab!

Repeat Datang Semporna Sabah Sebab Best. Lelaki Kongsi Itinerary 5H4M, Layan Staycation Sini!

21 Lokasi Menarik Seluruh Malaysia Geng OOTD Patut Cuba. Serius, View Semua Cantik!