Baru sahaja beberapa hari yang lepas, Timbalan Menteri Kesihatan Dr Lee Boon Chye mengeluarkan kenyataan, tidak membenarkan kawasan khas untuk merokok di premis makanan wujud.

Klik di sini: 'Tiada Ruang Khas Merokok Di Premis Makanan Dibenarkan'

IKLAN

Kelmarin, Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) pula memaklumkkan memperuntukkan RM1 juta bagi pembinaan kawasan merokok di tempat awam termasuk kawasan komersial dan medan selera milik 155 pihak berkuasa tempatan (PBT) di seluruh negara.
Peruntukan RM1Juta Untuk Wujudkan Kawasan Khas Untuk Perokok

Menerusi sumber Malaysia Kini , Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan YB Puan Hajah Zuraida Kamaruddin memaklumkan bagi pemilik restoran atau kedai makan (persendirian), mereka mempunyai garis panduan yang akan dikeluarkan KPKT berhubung perkara terbabit di mana mereka perlu memohon kebenaran daripada PBT untuk membina kawasan khas merokok dalam skala kecil termasuk premis yang berada dalam lot kedai.

IKLAN
Peruntukan RM1Juta Untuk Wujudkan Kawasan Khas Untuk Perokok
  • Kawasan khas merokok itu perlu mempunyai bumbung
  • Tempat duduk
  • Tempat membuang puntung rokok
  • Boleh dibina secara berkongsi (jika dalam satu lot bangunan itu terdapat lebih daripada sebuah restoran) dengan kos ditanggung mereka sendiri.

Namun bagi kawasan awam pula, PBT diminta membuat permohonan peruntukan kepada KPKT untuk menyediakan kawasan khas merokok dengan KPKT memperuntukkan setiap sebuah pembinaan kawasan merokok itu kira-kira RM5,000. KPKT sudah mempunyai satu model kawasan khas merokok dibina di Ampang yang mempunyai dua pondok kawasan merokok dengan kelengkapan bumbung, tempat duduk dan tempat membuang puntung rokok.

IKLAN

KPKT juga membenarkan pemilik restoran atau kedai makan, sama ada milik persendirian atau PBT, menyediakan kawasan khas merokok di luar premis, pada jarak sekurang-kurangnya tiga meter dari meja makan terdekat. Bagaimanapun kawasan khas merokok terbabit, yang disediakan tempat membuang puntung rokok itu, tidak boleh dijadikan ruang makan dan minum oleh perokok.

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI