Untuk pergi bercuti tak perlu bermalam, sebaliknya perjalanan day trip juga sangat berbaloi.

Asalkan dapat hilangkan stress dan bonding bersama insan tersayang. Kadang kala perjalanan sehari begini lebih menyeronokkan dan lebih puas hati.

Seperti perkongsian sahabat di Cuti-Cuti Low Bajet, Nurul Hani Suhadah, yang mengambil kesempatan day trip ke Sekinchan saja. Perjalanan pun tak ambil masa berjam-jam dan balik semula ke rumah sebelum menjelang tengah malam.

Ayuh, kita lihat perkongsian itinerary yang boleh dicuba bagi yang berminat untuk bercuti cara begini.

Dia turut menyenaraikan apa aktiviti menarik dan port makan best kena cuba kalau ke Sekinchan.

Day Trip To Sekinchan! Ya Kat Selangor Je!

Tour packages tgk sini: https://invol.co/cl8zlm0 booking 10% discount: https://shp.ee/8bqcydh

Cadangan aktiviti dan port makan best ;
– Sewa basikal di AMG Bicycle Rental (boleh waze AMG Bicycle Rental)
– Basikal boleh naik solo/duo RM 10 sejam
– Basikal boleh naik 4 orang RM 50 sejam
– Kayuh keluar ke jalan besar dan akan terus nampak bendang terbentang luas. Cari port ngam untuk berhenti dan boleh terus photoshoot.
– Kena budget masa ya, ingatkan sejam tu cukup, campur termengah-mengah kayuh basikal dan gambar tak nampak kurus lagi lah, it take longer time sebenarnya.
– Naik yang solo/duo better sebab tak penat sangat, tapi if naik basikal berempat dia ada joy tersendiri sebab ko boleh bergaduh sape tak kayuh or sape kayuh paling laju bla bla.
– Laman Tebu Aidil
– Selain bendang, ladang tebu ni dah macam port wajib kalau orang datang Sekinchan kot. Jadi haruslah ambil gambar. Cuma masa kami datang hari Rabu, kedai ni tutup.

IKLAN

IKLAN

Cadangan makanan :
1. Breakfast : Warung Kasuni (kena waze Pasar Awam Pekan Pasir Panjang Sekinchan, kedai dia kat sebelah pasar ni)
Sini port favourite orang kampung makan roti sarang burung cicah kari kambing. Ada banyak pilihan menu sarapan lain seperti nasik lemak, lontong, mee goreng bodo.

2. Lunch : AZR Mentarang Fresh Sekinchan
Port ni dah dua kali sis datang. Memang onz. Kalau nak try menu rare belangkas dan mentarang pun ada. Paling favourite mentarang celup tepung dan pepahat masak lemak cili api. Ada option untuk yang alergik takleh makan seafood, boleh opt for ikan.

3. Dinner : Nasi Goreng Melimpah (NGM)
Nasi goreng dia sedap. Portion besar dan recommended for sharing. Kalau ramai boleh je terus ambil set yang RM 79.90, ada semua jenis haiwan atas tu. Tapi personal recommendation adalah ayam dan kambing. Kopi ais dia padu.

IKLAN

Mohon banyak-banyak bersabar ya kalau datang sini time peak hour especially waktu weekend atau public holiday.

Kalau nak menginap, boleh try vila ni, best gila, lawa sangat.

Villa tepi sawah ini dekat Sekinchan je. Siap ada private pool lagi. Jadi kita dah tak payah susah-susah nak travel jauh-jauh, kita bercuti di destinasi desa yang tenang, simple tapi view cantik. Nanti boleh bawa keluarga ke sini.

Alamat:
Villa , Jalan Tali air 11 Ban, Sekinchan,Selangor