Taman Laut Mersing, Johor dibahagikan kepada enam kumpulan gugusan pulau iaitu Pulau Tinggi, Pulau Aur, Pulau Sibu, Pulau Pemanggil, Pulau Besar dan Pulau Rawa. Kelebihan kepulauan Mersing terletak pada kejernihan air laut, kehalusan pasir pantai serta keindahan batu karang yang sihat dan cantik hingga mendapat jolokan sebagai Maldives Malaysia.

Pulau Tinggi, pulau di kepulauan Mersing yang jarang diperkatakan berbanding pulau jiran yang lain seperti Rawa, Aur atau Pulau Besar. Namun jangan tidak tahu pulau ini mempunyai keistimewaan tersendiri sama seperti pulau cantik yang lain.

Pulau ini boleh diakses hanya 45minit perjalanan dari jeti dan kerana itu ramai yang memilih Pulau Tinggi ini sebagai lokasi percutian singkat. Nak tahu apa yang menarik ada di Pulau Tinggi, boleh baca pengalaman percutian daripada Sabrina Ahmad ini.

IKLAN

SHORTVACAY 2D1N : TINGGI ISLAND, MERSING

Jiwa meronta nak holiday, so kita terjah je pulau ni. Benda plan lastminute mesti menjadi. Actually ini bukan private island, tapi masa i pergi tak ada orang pun. So, kira private jugak lah ek. Hihi. So dun worry, still stay safe. Tak jumpa orang pun kat sini. Yeahaaa! Sekarang diorang tak izinkan tetamu dari negeri lain untuk masuk. Tenang, bertenang. I share simple Itinerary for those yang nak mencari ketenangan with nature dan menikmati keindahan alam ciptaan Allah.

Hari 1 :
Arrived at Tanjung Leman Jetty. Tepat 12 tengah hari kami naik speedbot untuk ke Tinggi Island about 30mins only. Trip kali ini syiokk, sebab speedbot tu cuma team kami je yg naik. Haha heaven giler!

  • 12.30PM – Arrived at Tinggi Island. Kami disambut dengan Welcome Drink & terus check in at SHAZ RESORT
  • 3.00PM – Snorkelling at Mentinggi Island by speedbot about 8mins only. Feel free to snorkelling about 1hr30min. Nemo why so cute!
  • 5.00PM – OOTD, rest&relax tepian pantai sambil menikmati SunSet. MashaAllah cantek sangat!
  • 8.00PM – Dinner (makanan yg dihidangkan ala ala kampung ! Paling best ada Asam Pedas)
  • 9.00PM and above : Free activity (kitorang duduk tepi pantai, bersantai di buaian sambil menikmati bunyi deruan ombak)

Hari 2 :

  • 7.00AM – Breakfast (makanan yg dihidangkan sangat best dan mengenyangkan)
  • 8.00AM – Mandi manda di tepian pantai, air laut sangat jernih dan bersih! Pulau yg sangat privacy tanpa gangguan
  • 9.00AM – Berbasikal keliling pantai dan jetty + OOTD (basikal sewa 1hr RM15/pax, tapi rezeki kami dapat RM5/pax)
  • 10.00AM – Check out
  • 11.00AM – Naik bot untuk pulang ke darat. Goodbye TINGGI ISLAND, we will miss youuu

TOTAL HANGUS: RM312.50 per pax
(All In) : Accomodation Resort, Return Boat, Snorkelling Packages, Swimming Pool with Slide, Mini Zoo, 1x Welcome Drink + 1x Dinner + 1x Breakfast

Jom cuti-cuti ke Negeri Johor!

Klook.com