Ada yang beranggapan kerajaan tidak benarkan jual beli makanan secara online seperti ramai yang lakukan ketika PKP ini.

Ramai yang merungut, tidak dapat merasa juadah lain, terpaksa masak sendiri dan sebagainya. Bukan ya..anda masih boleh mendapatkan juadah berbuka pilihan hati menerusi iklan di laman sosial atau group whatsapp tempat tinggal anda. Jual beli sebegitu dibenarkan pada bulan puasa nanti.

Bazar yang kerajaan tidak benarkan adalah bazar pandu lalu atau bazar berkelompok hanya untuk peniaga sahaja yang menjual dan dihantar melalui ‘runner’. Mereka ingin gelarkan bazar sebegini sebagai e-Bazar. Cadangan operasi e-Bazar Ramadan ini menerusi kaedah pandu lalu dan ‘pick-up’ yang kerajaan tidak benarkan beroperasi sepanjang tempoh penguatkuasaan Perintah Kawalan Pergerakan.

Ramai Keliru Konsep Bazar Ramadan Bagaimana Yang Tidak Dibenarkan Beroperasi?
Foto: astro awani

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata perkara itu diputuskan pada mesyuarat khas menteri-menteri mengenai pelaksanaan PKP selepas menimbang kesan yang akan berlaku sekiranya ia dilaksanakan.

IKLAN

“Kalau kita wujudkan bazar contohnya, 50 bazar duduk sekelompok (walaupun tiada pembeli yang datang) dan e-hailing datang mengambil barang itu selepas menerima pesanan, ia tidak boleh dilakukan kerana bazar dan gerai seperti itu tidak dibenarkan. Tetapi perniagaan e-hailing biasa yang sekarang dilaksanakan dan hantar ke rumah, perkara itu diteruskan seperti biasa,” katanya

Sebelum ini terdapat cadangan perniagaan makanan berkonsepkan tiga kaedah iaitu pandu lalu, bungkus dan ambil serta e-hailing sebagai alternatif menggantikan bazar Ramadan yang tidak dibenarkan beroperasi di seluruh negara bagi membendung penularan wabak COVID-19.

IKLAN

Sumber: Bernama

Ramai Keliru Konsep Bazar Ramadan Bagaimana Yang Tidak Dibenarkan Beroperasi?

IKLAN

Menerusi facebook Public Health Malaysia, mereka ada memberi sedikit penerangan mudah untuk rakyat memahami konsep yang dinyatakan.

Konsep tempah dan ambil melalui e-hailing tidak boleh dibenarkan kerana ia memerlukan gerai beroperasi.Sebagai contoh, ada 50 bazar dalam satu kelompok dan e-hailing ambil di bazar itu selepas (pelanggan) melakukan pesanan, ini tidak boleh dilakukan sebab bazar tidak dibenarkan beroperasi. Bagaimanapun, e-hailing biasa yang ketika ini sudah dilaksanakan iaitu penghantaran (makanan) ke rumah diteruskan seperti biasa

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI