0 MzWNA013cP6nbp-C

Boleh dikatakan menjadi lumrah pesawat kita naiki 'delay' atau dalam bahasa Melayu tertunda/tertangguh. Bertuahlah anda jika anda kerap menaiki pesawat tetapi sekalipun tidak pernah delay.

Buat anda yang kerap kali mengalami situasi begitu, ini perkongsian ringkas daripada facebook page Jumpa Kat Mahkamah

Flight anda delay lagi? Jangan lupa claim perkara-perkara ini!

IKLAN
  • Flight delayed 2 jam? Anda berhak untuk free meal & free internet.
  • Flight delayed 5 jam? Anda berhak untuk free hotel siap transport lagi.
3 Sebab Kenapa Flight Korang Selalu Delay. Apa Pun Kalau Delay Wajib Claim Balik

Tapi janganlah terlampau marah jika pesawat anda 'delay'. Bukan saja-saja. Ini sebab kenapa pesawat anda kemungkinan terlewat menurut trip jalan.

IKLAN
3 Sebab Kenapa Flight Korang Selalu Delay. Apa Pun Kalau Delay Wajib Claim Balik
  • Cuaca Buruk

Hujan yang sangat lebat, petir, angin yang sangat kencang, bahkan asap tebal adalah situasi cuaca buruk yang menjadi salah satu penyebab utama penerbangan akan ditunda. Jika sudah seperti ini, maka anda hanya boleh bersabar dan menunggu sehingga cuacanya elok. Untuk persedian awal anda boleh melihat terlebih dahulu situasi cuaca melalui internet penerbangan ikut pada tarikh anda.

IKLAN
  • Lalu lintas

Pernah kena kesesakan lalu lintas di jalan raya kerana banyak kenderaan? Hal ini pun dapat terjadi pada udara juga. walaupun ia sudah pun diaturkan tetapi pasti akan ada masalah yang tidak boleh dielakkan sehingga sesak lalu lintas. Lalu lintas menjadi sesak apabila penerbangan yang sebelumnya delayed dan ini menyebabkan kesusahan untuk mengikut jadual take off dan landing yang telah ditetapkan mengakibatkan terminal menjadi huru hara.

  • Kru penerbangan/Kakitangan pekerja

Ini juga salah satu sebab-sebab kenapa flight delay dari pengisian bahan bakar yang lambat, kerosakan/pemeliharaan secara drastik, penggantian jadual kru, pembersihan pesawat, pengangkutan/masalah bagasi, dan lain-lain yang disebabkan oleh pihak kru penebangan seperti flight attendant, pilot dan co-pilot.