Sektor pelancongan di Selangor semakin mendapat mendapat perkembangan positif di mata pelancong tidak kira pelancong domestik mahupun antarabangsa. Ini kerana Selangor terkenal dengan landskap semula jadi yang indah dan tidak ada cara yang lebih baik untuk melihatnya selain daripada berkunjung ke tempat-tempat menarik yang ada di sini.

Oleh itu, bersiap sedia untuk mengisi senarai bucketlist travel anda untuk tahun ini dengan destinasi pilihan kami di Selangor. Bersiap sedia selama setahun penuh untuk anda menempuhi pengembaraan dan yang perjalanan hebat di Selangor!

Sky Mirror, Kuala Selangor

‘Salar de Uyuni Malaysia’ Tersenarai Dalam Destinasi Terbaik Selangor 2019!

Pantai Kuala Selangor adalah tarikan pelancong yang unik dan hanya boleh diakses oleh pelancong dua kali sebulan: semasa awal bulan dan bulan mengambang. Pantai ini terletak kira-kira 3 kilometer dari perkampungan nelayan di Jeram, Selangor.

Selalunya, kawasan pantai ini ditenggelami air, menjadikan pantai ini tidak dicatatkan di dalam peta. Ketika arus air berada di kedudukan yang sesuai, akan muncul satu fenomena yang dipanggil ‘Salar de Uyuni Malaysia’.

Pantai Kuala Selangor terkenal dengan jolokkan nama Mirror of the Sky kerana ketika air cetek, pantai ini akan mencerminkan keindahan langit di atas biasan pantai. Dengan itu, pantai ini mewujudkan banyak peluang fotografi yang unik kepada pelancong.

Pulau ini merupakan destinasi pelancongan yang sempurna untuk anda kerana ia juga menjadi habitat kepada aktiviti marine agriculture.

Royal Klang Heritage Walk (Free Guided Walk Tour)

‘Salar de Uyuni Malaysia’ Tersenarai Dalam Destinasi Terbaik Selangor 2019!

Royal Town Klang Heritage Walk ini bertujuan untuk menonjolkan daya tarikan bandar Klang yang mempunyai watak dan tarikan unik peninggalan penjajah, rumah ibadat, sekolah dan stesen bomba lama, bangunan kerajaan, dan gudang timah yang dibina oleh masyarakat Melayu pada zaman dulu.

Sebagai sebuah bandar diraja dan bekas ibunegeri Selangor, Klang mempunyai banyak bangunan yang mempunyai ciri-ciri bersejarah dan kuno yang diilhamkan oleh struktur tradisional. Tapak-tapak warisan di Klang boleh dikunjungi dengan aktiviti berjalan kaki melalui lawatan yang disediakan percuma oleh Majlis Perbandaran Klang dan Tourism Selangor (Free Guided Walk Tour)

Majlis Perbandaran Klang dan Tourism Selangor telah mengenal pasti 11 tarikan pelancong untuk berjalan kaki. Aktiviti yang dipanggil The Royal Klang Town Heritage Walk ini dipandu oleh pemandu pelancong yang profesional, dan anda boleh pergi ke tempat-tempat eksklusif sekitar Klang melalui aktiviti ini sahaja.

Laluan yang hanya melibatkan jarak berjalan kaki sejauh 3 kilometer ini mudah untuk dilalui oleh semua peringkat umur kerana laluan ini mengikuti laluan pejalan kaki di dalam dan di sekitar pusat bandar. Aktiviti yang mengambil masa kira-kira 2.5 jam ini turut dilakukan dalam bahasa Inggeris.

Kuala Kubu Bharu Hidden Gem Activities

‘Salar de Uyuni Malaysia’ Tersenarai Dalam Destinasi Terbaik Selangor 2019!

Kuala Kubu Bharu adalah bandar yang anda akan lalui jika dalam perjalanan ke Bukit Fraser melalui Rawang. Pekan Kuala Kubu Bharu ini terletak lebih kurang 60 kilometer dari Kuala Lumpur dan berusia kira-kira 80 tahun.

IKLAN

Memandu ke sini dari Kuala Lumpur menggunakan jalan raya dari Rawang akan mengambil masa kira-kira 1 jam. Pekan Kuala Kubu Bahru ini pada asalnya dikenali sebagai Kuala Kubu dan terkenal dengan aktiviti perlombongan bijih timah di Selangor

Ia dahulu menjadi kubu Raja Mahadi ketika beliau bertempur dengan Tengku Kudin semasa perang saudara Selangor dari tahun 1867 hingga 1874. Hari ini, pusat pekan ini dipelihara dengan baik dengan penambahbaikan infrastruktur seperti tempat letak kereta, pokok-pokok yang menghijau dan persekitaran yang bersih.

Anda dapat melihat gunung dari pekan yang menyenangkan dan tenang ini dan terdapat beberapa deretan rumah kedai yang berusia sekitar 80 tahun yang kebanyakannya telah diubah suai dan dicat semula.

Cubalah beberapa makanan tempatan di sana dan cuci mata dengan melihat-lihat sekitar kawasan pekan Kuala Kubu Bahru. Terdapat juga beberapa tarikan di pekan ini seperti Air Terjun Chilling, aktiviti paragliding, white water-rafting, rope-swing, aktiviti basikal gunung, mendaki gunung, glamping dan banyak lagi.

Agro Pelancongan Tanjung Sepat

‘Salar de Uyuni Malaysia’ Tersenarai Dalam Destinasi Terbaik Selangor 2019!

Tanjung Sepat adalah sebuah bandar kecil yang terletak kira-kira 95 kilometer di selatan pusat bandar Kuala Lumpur. Pengunjung sering membuat lencongan ke sini untuk melawat kampung nelayan dan menikmati hidangan masakan tempatan di sini.

Pekan ini juga merupakan destinasi pelancongan eko/agro yang semakin pesat dengan bilangan pelawat yang semakin meningkat sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Suasana deretan bas pelancong yang singgah ke sini adalah pemandangan biasa terutama pada hujung minggu kerana pengunjung tempatan dan asing teruja untuk merasai budaya dan pemandangan tradisional di kampung yang tenang dan menarik ini.

Sesetengah produk pelancongan agro yang ada di sini ialah Bakaugruv Kampung Resort, Kuan Wellness Ecopark dan Homestay Ganofarm. Bagi pencinta makanan, anda boleh menemui beberapa kopi citarasa kopitiam yang asli, kuih pau, fish ball, makanan laut dan banyak lagi.

Pusat Warisan Kajang (Free Guided Walk Tour)

‘Salar de Uyuni Malaysia’ Tersenarai Dalam Destinasi Terbaik Selangor 2019!

IKLAN

Pusat Warisan Kajang adalah sebuah galeri kecil yang terletak di bandar Kajang dan  bersebelahan dengan Maybank. Pusat Warisan Kajang ini penuh dengan koleksi yang berkaitan dengan bandar Kajang dan Daerah Hulu Langat.

Anda seharusnya mengunjungi tempat ini sekiranya berkunjung ke Kajang dan selain itu, pusat warisan ini sendiri menggalakkan penglibatan komuniti dalam membina persekitaran yang lebih menarik melalui sejarah, budaya dan seni kreatif.

Program Budaya dan Warisan di Muzium Sultam Alam Shah (Free Cultural Performance Show)

‘Salar de Uyuni Malaysia’ Tersenarai Dalam Destinasi Terbaik Selangor 2019!

Perbadanan Adat Melayu Dan Warisan Negeri Selangor (PADAT) memperkenalkan program yang diilhamkan daripada budaya dan warisan Melayu setiap hari Ahad, minggu kedua setiap bulan di Muzium Sultan Alam Shah, Shah Alam.

Program ini merupakan inisiatif oleh Kerajaan Negeri Selangor untuk mempromosikan budaya dan seni dalam bentuk tarian tradisional, permainan tradisional, dan sebagainya.

Eco Adventure Activities, Batu Cave

‘Salar de Uyuni Malaysia’ Tersenarai Dalam Destinasi Terbaik Selangor 2019!

Tangga Batu Caves mempunyai rupa baru yang berwarna-warni dan ia sangat cantik. Pelancong kini mempunyai lebih banyak sebab untuk melawat Batu Caves yang ikonik sebagai hotspot pelancongan dengan persekitarannya yang telah dinaiktaraf.

Gua Gelap merupakan salah satu gua utama di bukit Batu Caves yang terletak 15 kilometer dari pusat bandar Kuala Lumpur. Gua Gelap merupakan salah satu tarikan pelancong Batu Caves yang mesti dikunjungi kerana ia menjadi rumah kepada spesis haiwan purba yang berusia 100 juta tahun iaitu labah-labah Trapdoor (Liphistius batuensis), satu daripada labah-labah yang eksotik di dunia.

IKLAN

Gua ini juga mempunyai ekosistem yang unik dan mempunyai kepentingan ekologi luar biasa dari segi sains dan pendidikan. Gua Gelap mempunyai ciri khas tersendiri dalam bentuk struktur dalamannya seperti stalaktit, stalagmit, alur batu, mutiara gua, langsir gua, lajur dan gour-pool.

Gua di sini dilindungi dan ianya adalah sebahagian daripada usaha pemuliharaan di mana pelancongan pendidikan dan lawatan pengembaraan untuk orang awam dijalankan dengan tertib oleh jurupandu profesional. Selain itu, Taman Ekstrem Damai di sini turut mempunyai aktiviti mendaki gunung.

Selangor Fruit Valley

‘Salar de Uyuni Malaysia’ Tersenarai Dalam Destinasi Terbaik Selangor 2019!

Ia merupakan destinasi agro pelancongan terbaik di Selangor dan satu langkah ke hadapan dalam memodenkan sektor pertanian di negeri ini. Anda boleh merokai ladang buah tropika yang luas di Selangor Fruit Valley ini bersama orang yang tersayang.

Kanak-kanak boleh terlibat dalam pembelajaran interaktif dan mencuba aktiviti luar yang menyeronokkan seperti menaiki trem, zoo petting (rusa, arnab, landak dan tikus guinea), melawat taman herba (terdapat 150 spesies herba), melawat taman orkid, aktiviti menanam sayur-sayuran, melawat ladang lebah, bermain mountain bike, aktiviti menoreh getah dan berehat di Rumah Kampung dengan semua haiwan yang ada di ladang ini.

Mövenpick Hotel and Convention Centre KLIA

‘Salar de Uyuni Malaysia’ Tersenarai Dalam Destinasi Terbaik Selangor 2019!

Mövenpick Hotels & Resorts telah membuat penampilan sulungnya di Malaysia dengan hotel dan pusat persidangan yang moden dan menarik berhampiran Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA). Terletak hanya beberapa minit dari KLIA dan KLIA2, hotel ini mempunyai seni bina yang unik, kemudahan tetamu kelas pertama dan kemudahan untuk acara yang besar kerana mempunyai salah satu pusat konvensyen terbesar di negara ini.

Hotel ini mempunyai 333 bilik dan suite dengan teknologi terkini di setiap bilik. Bilik-bilik eksekutif dan suites menawarkan akses ke lounge eksekutif dengan hidangan bufet setiap hari dan pelbagai kemudahan tambahan yang lain.

Mövenpick Hotel & Convention Centre KLIA akan dijadikan tempat utama untuk semua jenis acara, termasuk beberapa pameran dan persidangan antarabangsa terbesar di rantau ini akan datang.

Mitsui Outlet Park, KLIA

‘Salar de Uyuni Malaysia’ Tersenarai Dalam Destinasi Terbaik Selangor 2019!

Mitsui Outlet Park (MOP) terletak berhampiran Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan ia telah memperluaskan lagi kawasan perniagaannya dengan tambahan lebih daripada 20 kedai baru, menjadikan jumlah terkini menjadi 170 kedai.

MOP adalah factory outlet park terletak 60 kilometer dari KL dan 6 kilometer dari KLIA dan KLIA2. Berkonsepkan kedai kilang, MOP menawarkan pelbagai jenama dan produk bermutu tinggi dan mewah dengan diskaun yang menarik.

Tidak dilupakan juga Japan Avenue yang memperkenalkan seni, budaya, muzik dan masakan Jepun. Menerusi pelbagai kumpulan pelanggan, MOP juga menawarkan pelbagai hidangan yang lazat dari masakan Melayu asli, makanan timur dan barat, kafe dan pelbagai lagi hidangan makanan.

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI