Semakin banyak sempadan negara di seluruh dunia telah dibuka kepada pengembara yang ingin bercuti sejak awal tahun ini selepas fasa pandemik yang melanda seluruh dunia akibat COVID-19.

Terbaru kerajaan Rusia pula membuka sempadan untuk dilawati pelancong asing termasuk dari Malaysia.

Sempadan Rusia Pula Dibuka Untuk Pelancong Asing, Malaysia Antara Yang Tersenarai!

Ia ditutup sejak sekian lama selepas kes COVID-19 meningkat mendadak sehingga kemuncaknya ia menjadi negara kedua di dunia catat kes tertinggi selepas Amerika Syarikat pada 2019.

Berita gembira itu diumumkan melalui satu status yang dimuat naik di laman Facebook (FB) rasmi Persekutuan Rusia di Malaysia, beberapa hari yang lalu.

Antara lain, status itu memaklumkan, soal kelonggaran larangan kemasukan semula pelancong Malaysia ke negara itu sudah dipersetujui dan prosedur memproses visa pelancong sudah bermula sejak bulan lepas.

Sempadan Rusia Pula Dibuka Untuk Pelancong Asing, Malaysia Antara Yang Tersenarai!

IKLAN

Tambah status berkenaan, perkembangan terbaharu itu adalah selaras dengan pindaan yang dibuat pada 14 April 2022 terhadap Dekri Kerajaan Persekutuan Rusia Perkara 635-r bahawa ia tidak lagi mengenakan larangan masuk kepada warga antarabangsa.

“Dengan peraturan baharu itu, kedutaan meneruskan semula pemberian semua jenis visa buat rakyat Malaysia yang berhasrat untuk melawat ke negara berkenaan,” kata kenyataan itu lagi.

Sempadan Rusia Pula Dibuka Untuk Pelancong Asing, Malaysia Antara Yang Tersenarai!

Laman FB itu turut menarik perhatian bahawa sehingga kini, tidak semua negara di dunia dibenarkan melawat Rusia, sebaliknya, tetap tertakluk kepada dekri di bawah Perkara 635-r.

IKLAN

Sementara itu, jurucakap di kedutaan Rusia di Malaysia memberitahu, disebabkan tidak lagi tertakluk kepada beberapa sekatan pergerakan berikutan COVID-19, urusan dan prosedur untuk memproses visa pelancong boleh dibuat sama ada menerusi janji temu atau secara ‘walk-in’.

Sebelum ini, selepas dibenarkan masuk ke Rusia pada Oktober lepas, proses mendapatkan visa khususnya bagi pelajar Malaysia dibuat secara janji temu di mana pelajar perlu menghubungi kedutaan atau mengirim e-mel kepada konsul untuk mendapatkan tarikh janji temu seterusnya memohon visa kemasukan ke negara itu.

Peraturan itu, bagaimanapun, tidak terpakai kepada mereka yang memohon visa pelancong memandangkan negara sudah beralih ke fasa endemik sejak 1 April lalu.

Sempadan Rusia Pula Dibuka Untuk Pelancong Asing, Malaysia Antara Yang Tersenarai!

IKLAN

“Bagaimanapun, pelancong yang mahu memohon visa untuk masuk ke Rusia dinasihat berhubung dengan petugas di kedutaan di Jalan Ampang, Kuala Lumpur untuk memudahkan urusan masing-masing,” kata jurucakap itu.

Berikutan kes COVID-19 yang tinggi, Rusia menutup sempadannya kepada kemasukan asing bermula Mei 2020 dan hanya membukanya secara berperingkat pada pertengahan tahun 2021.

Walaupun kes di Rusia secara relatifnya menurun sejak akhir-akhir ini, negara itu pernah mencatatkan kes positif kedua tertinggi di dunia selepas Amerika Syarikat pada April 2020.

Untuk rekod, Rusia sehingga kini mencatatkan kes jangkitan COVID-19 sebanyak 18 juta dengan melebihi 300,000 angka korban.

Kredit: Astro Awani

 

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI