Semporna Sabah menjadi antara destinasi popular untuk dikunjungi. Keindahan lokasi di kawasan sekitar menjadikan Semporna antara ‘wish list’ bagi kaki travel.

Rugi untuk melepaskan pengalaman bercuti ke sini dan jika ada peluang, terus saja book tiket penerbangan ke Sabah.

Tetapi sebelum itu ada beberapa tip perlu ambil tahu sebelum anda memulakan perjalanan atau percutian ke Semporna Sabah ini.

Perkongsian sahabat Backpacker Buddies Malaysia Mohd Tarmizi Alias memberitahu tip untuk ke sana.

Tips Ke Semporna, Sabah

1. Bukan senang nak dtg sini. Jadi stay lah lama sikit jika ada bajet lebih. 4/5 hari sgt berbaloi. Dicadangkan 1 malam di pekan semporna, 2 malam di hotel atas air, 1 malam di tawau.

2. Hari 1st, better stay di pekan semporna 1 malam. Korang boleh melawat muzium di bukit tengkorak & tengok view bohey dulang dari puncak bukit tengkorak tue. Pulau mabul pun boleh nampak juga. Nie juga sebagai mukadimah nak mendaki di bohey dulang.

IKLAN
Bohey dulang
Bohey dulang. Kalau air surut, boleh nampak dulang
I Love Mabul
Mandi laut di hotel
View Mabul Water Bungalow Resort

3. Hari 2nd, pemandangan anyg cantik di puncak bohey dulang. Tapi sebelum itu, kena mendaki lebih kurang 700m ke atas puncak. Fuhhhh mencabar & penat sangat-sangat bagi saya yang tak fit nie. Nasib baik semalam dah panjat bukit tengkorak. Sampai atas, view sangat-sangat awesome.

4. Pada sesiapa yang belum tempah hotel atas air, boleh try stay di pulau mabul, banyak hotel2 yang tawarkan bilik atas air. Makanan sedap, view cantik, laut depan mata, yang penting tidur lena sebab ade aircond. Hahahah

Seafood di Mabul
Lobster sedang-sedang saiznya

5. Stay di pulau mabul, korg bole jalan-jalan sekitar kampung kat sana. Lebih kurang 40minit untuk pusing pulau. Korang boleh tengok kehidupan penduduk kat sana. Korang juga boleh ke Mabul Water Bungalow Resort untuk amik gmbar dengan ‘I Love Mabul’. Sangat-sangat cun view resort nie.

IKLAN

6. Di hotel yang korang stay nanti, sepatutnya korang akan dapat snorkeling di sekitar resort yang mana korang bole berenang dengan penyu-penyu yang cari makan kat kawasan sekitar. Awesome guys.

Kayak yg boleh diguna sepanjang masa klo stay di seahorse sipadan scuba resort
Orang-orang bajau laut jual saefood. Pandai-pandai la nego
Kawasan penyu cari makanan sekitar hotel
Bukit Tengkorak

7. Makanan kat resort ini sangat sedap. Free flow untuk minuman panas 24jam. Kalau tak cukup, korang boleh beli seafood dengan orang-orang bajau laut yang sentiasa pusing-pusing untuk jual seafood diorg. Nak murah, kena pandai nego. Tapi berbaloi & puas hati. Upah pihak hotel untuk masakkan seafood yang korang beli itu.

8. Snorkeling takya cite la, memang super awesome laut diorang. Paling menarik di sekitar pulau mabul jer, spot Panglima Reef. Mantabuan & sibuan island view yang sangat cantik. Ada askar berjaga di sibuan island.

10. Malam last, saya stay di Tawau. Stay sini sebab nak cari ikan bilis kat pasar tanjung. Lepas tue, cari seafood untuk makan malam. Harga murah & sedap.

IKLAN
Cari dinner di pasar malam Semporna
Oil rig yg sekarang dah jadi hotel katanya
Rehat-rehat di hotel
View di hotel
Sibuan Island
Sibuan Island

Apa-apa info berkenaan trip saya nie, korang bole terus DM saya untuk info lanjut ya.
Thank you admin.

Artikel Berkaitan:

7 Hotspot Restoran Nasi Daun Pisang Paling Mantap Sekitar Negeri Selangor

Pulau Pinang Sekali Lagi Dipilih CNN Sebagai Di Antara Destinasi Pelancongan Terbaik Dunia!

Trip 4H3M Ke Utara, Layan Perak & Kedah Guna Perkhidmatan Awam. Jimat, Berbaloi & Menyeronokkan!