Larangan penyediaan ‘straw’ plastik minuman kepada pelanggan sudah diwarwarkan sejak tahun lepas. Malah telah banyak premis makanan dan minuman yang tidak lagi menyediakan penyedut minuman plastik kepada pelanggan.

Straw Plastik ‘Diharamkan’ Di Selangor! Tukar Pakai ‘Stainless Steel Straw’ Lagi Cool

Kalau anda kaki travel tegar, pasti perkara ini bukan sesuatu yang asing. Banyak negara maju lain yang telah pun mulakan kempen tanpa ‘penyedut minuman plastik’. Mereka menggunakan penyedut minuman yang mesra alam dan boleh digunapakai beberapa kali penggunaan. Kos yang ditawarkan untuk setiap penyedut minuman ini juga di bawah harga mampu milik dan sangat rendah.Straw Plastik ‘Diharamkan’ Di Selangor! Tukar Pakai ‘Stainless Steel Straw’ Lagi Cool

IKLAN

Di negara kita, bermula 1 Julai ini, negeri Selangor telah menguatkuasa sepenuhnya semua premis makanan di Selangor dilarang menyediakan straw plastik kepada pelanggan. Premis jualan juga turut dilarang menyediakan penyedut minuman plastik di kaunter untuk diambil secara bebas oleh pelanggan. Negeri lain yang telah pun mulakan larangan penggunaan straw plastik seperti di Melaka dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.

Exco Alam Sekitar, Teknologi Hijau, Sains, Teknologi dan Inovasi Selangor Hee Loy Sian berkata, keputusan itu sebulat suara dipersetujui oleh Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri. Setiap Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) akan meletakkan syarat ini dalam Syarat Permohonan Lesen Perniagaan semasa pengusaha mengemukakan permohonan baru atau membaharui lesen perniagaan masing-masing.

IKLAN

Sebab Utama Larangan ‘Straw’ Plastik

Straw Plastik ‘Diharamkan’ Di Selangor! Tukar Pakai ‘Stainless Steel Straw’ Lagi Cool Straw Plastik ‘Diharamkan’ Di Selangor! Tukar Pakai ‘Stainless Steel Straw’ Lagi Cool Straw Plastik ‘Diharamkan’ Di Selangor! Tukar Pakai ‘Stainless Steel Straw’ Lagi Cool Straw Plastik ‘Diharamkan’ Di Selangor! Tukar Pakai ‘Stainless Steel Straw’ Lagi Cool

IKLAN
  • Dasar itu juga selaras dengan Kempen Bebas Plastik yang sedang dijalankan untuk mengurangkan penggunaan plastik sekali guna (single-use plastics) seperti beg plastik, polistirena, penutup/pelapis makanan plastik dan bahan plastik pakai-buang.
  • Objektif utama dasar ini untuk mendidik dan meningkatkan tahap kesedaran penduduk berhubung kesan jangka panjang penggunaan plastik sekali guna khususnya straw plastik terhadap kesihatan dan alam sekitar.
  • Di samping itu, pelaksanaan dasar ini dijangka akan dapat membantu kerajaan mengawal masalah pencemaran alam sekitar yang semakin ketara dan menggalakkan usaha kitar semula.

Straw Plastik ‘Diharamkan’ Di Selangor! Tukar Pakai ‘Stainless Steel Straw’ Lagi Cool

PBT akan memantau pelaksanaannya dari semasa ke semasa bagi memastikan keberkesanan penguat kuasaan berkenaan. Pengusaha premis makanan dan minuman atau restoran digesa memberikan kerjasama serta bantuan supaya objektif pengurangan penggunaan plastik tercapai.

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI