Macam-macam cerita negatif tentang Iran. Ramai yang anggap negara ini tak selamat untuk dikunjungi disebabkan keadaan bergolak atau berperang. Namun apabila aku sampai di sini, persepsi itu jauh berbeza. Orang-oranng Iran ini pun ramah mesra dan bila sebut dari ‘Malayzi’. Respon mereka begitu positif. Kali pertama jejak kaki ke negara Parsi dan tujuan utama untuk mendaki dua puncak tertinggi Iran. Mt Alam Kouh 4,850 meter dari paras laut dan Mt Damavand 5,610 meter. Selesai mendaki, melawat beberapa lokasi bersejarah berkaitan ketamaduanan Islam di Isfahan. Aku kongsikan perjalanan penuh mengikut turutan gambar. Moga sahabat lain juga dapat merasai pengalaman sama.

Memandangkan perjalanannya panjang, aku pecahkan kepada beberapa posting. senang nak faham
1) Mt Alam Kouh
2) Mt Damavand
3) Isfahan

Moga bermanfaat. lebih byk kita memberi, lebih banyak kita dapat.. Amin

HARI 1

1.

  • 5 petang

Memandangkan 14 hari nak park kereta. aku kena cari tempat yg lebih sesuai dgn harga lebih murah. aku pilih Putrajaya Sentral. kalau 14 hari kena charge RM86.. aku park dlm pkl 5 ptg. Pastu malam abg ipar amek kereta ni bawa balik umh diorg kt Purtajaya.. nti hari aku balik semula Malaysia, dia letak semula kt sini.. cara ini sangat penjimatan. Kat Putrajaya Sentral ada tren terus ke KLIA harganya RM9.40.. Flight ke Tehran jam 11.30 malam menggunakan Mahan Air

HARI 2

2.


2i.


2ii.


2iii.


2iiii.

  • 4 pagi

Selepas 8 jam dok dlm flight, sampai lah ke Lapangan Terbang Antarabangsa Imam Komeini, Tehran. di Iran masa lambat 3jam30minit. Sampai di airport, beli dulu insurans utk pelancong asing.. insurans kt Malaysia kebanyakkan tak cover pelindungan di Iran. Negara berisiko. Kad kredit x boleh guna, kena bawa duit mata wang USD atau EUR. tukar siap2 RM Ke USD@EUR di Malaysia.. di airport ada money changer tukar kpd mata wang Rial. Ingatkan tukar duit Rupiah je dapat juta2.. Rupenye Rial lagi lah berjuta2 dapat lepas tukar.. USD300 dpt 11juta. Mata wang rasmi Iran adalah Rial. tp rakyat diorang lebih suka sebut mata wang tak rasmi dipanggil Toman. apa yg membezakan adalah pengurangan jumlah 0. contoh kalau peniaga kata 10,000 Toman, itu bermaksud 100,000 Rial.. maka kena bayar ikut jumlah Rial.. jadi time nk beli barang, kena tanya harga disebut itu dalam Toman ke Rial. beli sim card. sgt penting supaya dpt berhubung dgn family. senang update apa2. kt Iran dh 5G ye.. paling koman pn 4.5G. Subuh di Tehran adalah pada jam 5.20pg.. tempat solat selesa. cuma jgn lah g ikut diorg letak batu time sujud… wanita xleh pakai seksi atau mengikut bentuk tubuh. longgar + labuh

HARI 2

  • 6 pagi

Rehat2 skjap. kemas barang sbb hari ini nak ke penginapan di tempat permulaan mendaki Alam Kuh. Asingkan barang yg x diperlukan dan simpan di tempat simpanan barang di airpot. kami bertiga shj mendaki Alam Kouh. Geng lain akan dtg hari ke-3 utk mendaki Damavand. Sarapan pagi makan roti cicah telur sambal. X berapa kena selera sebab x pedas. telan je sbb lapar sgt. harga xde mahal dlm belas2 ringgit. Ok lah tu kt airport kan

HARI 2

  • 9.30 pagi

Ketua geng dipanggil kicok uruskan pengangkutan. ambil teksi airport lebih sesuai sbb perjalanan jauh ke kawasan luar bandar. harga minyak sangat murah. Kami akan ke Rodbarak iaitu tempat utk daftar permit mendaki Alam Kuh. dalam 8 jam perjalanan..laluan naik turun lereng gunung dengan pemandangan yg osem. berhenti makan kt kedai tepi jln.. kebab menjadi kelaziman di negara ni. klu kt Malaysia, kebab adalah hirisan daging + roti.. kt sini kebab itu daging yang dibakar.. sedap cuma mknn blake kering xde kuah mkn nasi.

HARI 2

  • 5 petang

Sampai di Rodbarak. kat sini ada pejabat Mountaineering and Sport Climbing Federation (IMSCF) utk daftar permit mendaki Alam Kuh. bayaran seorang USD30. kemudian naik jep ke Vandabon iaitu tempat penginapan utk pendaki.. jalan off road di tepi sungai. ramai org tempatan yg berkelah. biasa je sungai tu. kalau kt Malaysia x hingin aku berkelah dgn keadaan berdebu dan x brpe best. berhenti beli jagung bakar tepi jalan. jagung kurus

HARI 2

  • 6 petang

Bangunan penginapan ni pn dh tinggi tp xingt dh brpe ketinggian. memang sejuk. ada tempat wall climbing. bilik pn selesa. kantin, bleh masak air sendiri. surau n tandas pn selesa. Tak ada buat apa, hanya rehat dan kemas brg. masih rasa letih n mengantok sbb xckup tidur

HARI 3

3i.


IRAN.


3ii.

  • 8 pagi

Siap2 utk ke destinari hari ini iaitu tapak perkehmahan Alam ouh. naik jep ke starting point. jalan off road dalam sejam.. ramai pendaki tempatan. rasa pelik plak bila kitaorg dari Malaysia jadi perhatian. siap ada yg nak bergambar. Biasanya kita yg suka bergambar dengan org asing. mungkin jarang2 org Malaysia mendaki kt Iran. Turun jep, dalam pukul 10 pagi start berjalan. sekarang musim panas, jadi xde la salji. yg ada salji yg dh keras di lereng gunung dan permukaan sungai. atas je beku.. bwh air sungai tetap mengalir..panas terik tapi cuaca sejuk. konpem kulit terbakar oleh panahan cahaya matahari. Pemandangan memang cantik. air sungai jernih kebiruan.. dah macam lukisan di kedai gambar

HARI 3

  • 1.15 petang

Keldai digunakan sebagai porter utk angkut barang atau pendaki yg malas. kami angkut barang sendiri je. nk sampai kt tapak perkhemahan, akan jumpa satu monumen peringatan seorang pendaki difahamkan meninggal dunia di gunung ni. xpasti apa yg berlaku. Ada papan tanda lakaran kedudukan puncak2 di kawasan ini. jadi boleh tahu di mana puncak gunung Alam Kuh.

HARI 3

  • 1.40 petang

Sampai di tapak perkhemahan. dah banyak khemah2 pendaki lain. kawasan luas maka ikut suka lah nak pilih tempat yg sesuai sbb banyak batu kecil. Cari dekat dengan aliran sungai adalah lebih baik. senang nk ambil air masak. Khemah bawa sendiri. Makanan kitaorg bawa yg segera. senang nak urus. pemandangan sekeliling gunung cantik betul.. Mlm bulan terang.. indah sungguh mata memandang.. kena tido awal sbb esk awal pagi nak sambung mendaki ke puncak gunung.

HARI 4

4.


4ii.


4i.


4iii.

  • 3.30 pagi

Bangun siap2. makan megi je paling selera time ni. pendakian ke puncak makan masa antara 6-7 jam.. pendaki2 lain pn dh ramai yg start awal.Solat Subuh on treck. Dalam perjalanan akan nmpk view matahari terbit.. mmg sejuk

HARI 4

  • 9 pagi

Trek berbatu2 kecik. pakai helmet utk keselamatan sbb klu tergelincir, memang jatuh ke gaung berbatu. terasa pewai sbb trek menegak selain faktor ketinggian. Trek ada yg single..ramai pendaki jadi mudah tersangkut. 2 org pak cik otai tu berpakaian tradisional Iran

HARI 4

  • 10.14 pagi

Sampai lah di puncak gunung. ruang terhad kt puncak. nak melepak ramai2 pun xbleh snagat. ada satu je papan tanda Alam Kuh. itu pun bleh diangkat merata2.. susah nak dpt pegang sbb berebut. xpe lah asalkan dpt bergambar kt puncak..pemandangan sekeliling sungguh mempesonakan. ni klu g musim sejuk..konpem lagi lawo view salji. tak lama pun kt puncak.. panas terik tp cuaca sejuk.. lepas bergambar tros gerak turun.. dalam 5 jam gak nak sampai semula ke tapak perkhemahan tadi.

HARI 4

  • 2 petang

Sampai semula kt khemah. letih giler.. makan megi dulu isi perut sebelum kemas2 barang utk sambung balik ke starting point semalam. kami kejar masa sebab nak kena ke airport semula. kawan2 lain akan tiba dari Malaysia lewat pagi nanti. perjalanan turun cepat sikit dalam 2 jam.. tunggu pak cik jep semalam dan bawa keluar sebelum naik teksi ke airport.. jauh gak. Dapat lah melelapkan mata n berehat.

HARI 4

  • 8 malam

Dalam perjalanan, berhenti makan isi perut. makanan pilihan sudah semestinya nasi dan kebab. itu je yg berselera masuk tekak. tapi sedap. nasi memang banyak. patutlah org Iran badan besar2.. kuat melantak. Dalam 1.45pg sampai di airport. x ckup tidur n letih.. g ambil semula beg yg simpan aritu..tidur kejap kt kerusi sementara tunggu rombongan lain sampai

4iiii.

BERSAMBUNG SIRI KE-2…

Sumber: FB Mohd Ridzuan Abu Hassan