Penulisan ini adalah sambungan daripada link ini

Baca: Suka Duka Trip Mendaki Gunung Alam Kuh, Gunung Ke-2 Tertinggi Di Iran – Part 1

IRAN DAMAVAND – SIRI 2
Selepas turun dr Alam Kuh, gunung kedua tertinggi di Iran (4,850m).. kitaorg meneruskan misi utk menjejakkan kaki ke puncak tertinggi Iran iaitu Gunung Damavand berketinggian Damavand 5,610 meter.. ada perbezaan lebih 1,000m… makna nya bukan mudah Insiden tragis membabitkan rakyat Malaysia pernah berlaku di gunung ini. Pada November 2016, dua pendaki Malaysia dipercayai hilang (meninggal dunia). Jasad seorang itu ditemukan enam hari kemudian dan seorang lagi selepas setahun iaitu Oktober 2017. Ketua trip atau orang panggil Gogo yg aku ikut kali ini adalah gogo yang sama bawa kumpulan pendaki yang hilang tu. Sedikit sebanyak dapat tahu kisah sebenar yg berlaku.

DAY 5
8 pagi


Bangun pagi sarapan kt homestay.. siap2 kemas beg apa yang patut.. Lepas Zohor naik jeep dalam 1jam..separuh jln bertar sehingga sampai kt pintu masuk gunung. Ada diletakkan gambar pemandangan gunung Damavand mengikut musim. Lepas tu jeep ikut laluan offroad utk ke Camp 1.. berdebu giler.. difahamkan time musim sejuk, laluan offroad ni dh penuh salji tebal. kena jalan kaki. Pkl 2.50 petang, sampai di lokasi sebuah masjid dikenali sebagai Masjid Sahib Zaman..masjid ni berada di ketinggian 3,050 meter. Memang cantik view kwsn ni. belakang tu gunung Damavand. cuaca baik panas tp tetap sejuk

DAY 6
Ini view sekitar masjid tu.. kami akan bermalam di sini mlm ni.. belah belakang dlm bangunan masjid ada bilik penginapan. Ada kedai jual air.. tp mahal la..ramai pendaki bru smpai dari puncak dan yg baru tiba cam kitaorg. kwsn ni dh berketinggian.. sudah semestinya sejuk.Ni bilik tidur.. ada 2 bilik besar. masak pun dalam bilik je tepi katil. ketua rombongan masak sendiri utk kitaorg. Tong putih besar tu tangki air tepi tandas.. xde paip kt tandas. isi air dalam bekas pink tu bw masuk tandas.. sejuk giler mmg x terfikir nak mandi pun. cukup renjis2 air di badan.

3.45 petang
Lepas rehat sekejap, kitaorg akan mendaki sikit utk penyesuaian diri atau pendaki sebut acclimatise dgn ketinggian. Ada lubang kuar air dari mata air kot. xpasti.. bunga merah tu adalah bunga popi.. Org kata bunga ni digunakan utk perubatan.. time musim bunga (spring) memang meriah la bunga ni kt sini.. konpem view lawo. kitaorg mendaki dlm 1jam je setakat ketinggian 3,170m. Musim panas, jadi pemandangan sekeliling gunung nampak batu2 je la.. Xde pokok menghijau.. pstu turun semula ke masjid tadi. Menu makan malam daging salai masak lemak cili api.. Memang padu makan time cuaca sejuk.. n siap2 beg utk pendakian ke base cam esok

DAY 7
6.30 pagi

Awal2 pagi, ketua rombongan dh siap-siapkan sarapan. Masing2 akan cek peratusan oksigen dalam badan n kadar denyutan nadi. Penting sebab semakin tinggi, semakin rendah oksigen..Bila dh melepasi ketinggian 2,500m risiko tinggi kepada ketidakselesaan akut pergunungan atau org sebut AMS. Kami pikul beg isi barang penting je.. Barang len dibawa oleh binatang dipanggil Baghal.. Kalau tak silap, baghal ini kacukan kuda betina dan keldai jantan. Ari ni kami akan naik ke satu lagi base camp iaitu Barghah Sevom Camp yg berketinggian 4,200meter. Dlm pkl 9pg mula mendaki.. Dlm perjalanan akan melalui lurah bukit laluan sungai tapi xde air. Musim panas. Pkl 1.30 ptg benti sekejap isi perut makan tengah hari.. Nasi segera je, nasi ayam halia.. Boleh lah time2 lapar ni.. Yg penting senang, isi je air kosong.. Berasap la nasi tu sampai masak.

5.30 petang
Selepas hampir lapan jam, sampailah di Barghah Sevom Camp. Lereng bukit yang penuh dengan khemah2 pendaki.. Kitaorg menggunakan khemah yg dikendalikan oleh anak muda 16 tahun bernama Amer Rezza. Khemah muat 3-4 org.. Sejuk tu sudah kemestiannya.. Ada khemah dijadikan dewan makan.. Rehat kan badan apa yg patut sementara tunggu makan malam.Gambar last tu view matahari terbenam dari pintu khemah.. Malam mmg tido awal sbb letih dan sejuk.. Habis semua lubang khemah tutup.. Time angin kuat, bergoyang2 khemah.Memang tak mandi la.. Lap pakai wet tissue je pstu baru lap ngn air panas…wuduk pun pakai air panas.. Bila dh berada di tempat tinggi, minum air masak dlm kuantiti banyak adalah satu kewajipan.

DAY 8
6 pagi
Tu view sebelah kiri plak matahari terbit.. Tepi khemah aku Kicok tengah masak sediakan sarapan. Tandas jauh ke atas plak.. Tapi kena gak jugalah..slow2 pn mau 5 minit panjat bukit. Sbb tandas kt bawah x buka. Sumber air semula jadi.. Xtau dr mana dtg. Samada sungai atau air bawah tanah. Air paip dialirkan je berterusan.. Tu bila malam sejuk keras..Matahari naik skit nanti baru cair semula. Nk masuk tandas ken bawa air dlm bekas cam jug air. Pagi ni x de wat apa pun.. Rehat shj sebab petang nanti kitaorg akan mendaki skit lagi utk proses acclimatise yg seterusnya.

3 petang
Geng lelaki sahaja mendaki utk acclimatise sbb empat orang akak2 belum cukup recovery tenaga… dalam dua jam mendaki ke ketinggian 4,200 meter. Kt kawasan gunung ada diletakkan tempat brg2 penyelamatan dan ubatan. Turun semula ke khemah dan selepas makan malam.. Rehat n tidur awal. Semua makanan kitaorg di sini dimasak oleh ketua rombongan.. Sudah termasuk dalam pakej mendaki.

DAY 9
6 pagi
Tandas kt sebelah bawah berdekatan dgn khemah dh buka. Selesa skit.. Nak gosok gigi pun macam bercinta.. Sejuk tulang2 gigi berkumur.. Sarapan roti canai. Hari ini xde mendaki..rehatkan badan sahaja.. Ini pun proses penyesuaian diri dengan ketinggian.. Tapi x digalakkan tidur.. Tu menu makan tengah hari..daging masak kicap.

5 petang
Blkg tandas tu ada batu besar ada bendera Iran.. view pun cantik. Depan tandas tempat port Baghal melepak..penat angkut barang gaya nye.. Bosan dah dok dlm khemah.lepas makan malam..masuk khemah..kemas beg apa yg patut.. rehat dan tido. kena bangun awal pagi sebab esok adalah misi utama iaitu menuju ke puncak

DAY 10
2.30 pagi
Bangun siap2 beg.. sarapan skit alas perut.. pendakian ke puncak dijangka makan masa 8-9 jam. Cuaca baik.. sejuk tu sudah pasti. ada angin lagi la rasa sejuk.. makin tggi semakin kurang oksigen.. bernafas cam bese je cuma aku akan hembus perlahan2..melangkah pun setapak setapak.. xleh langkah luas..guide kitaorg nama Mehdi.. sgt bagus. Solat Subuh on treck je. memang ramai pendaki. rasa beratus gak org.. ada la jem kt trek. Pkl 6 pg.. matahari nak mula naik sikit2. Pkl 7pg dah terik.. akan lalu tepi ice waterfall.. air terjun yg dah beku… salji xde.. cuma ada glacier.

11.50 pagi
Tak pasti di ketinggian berapa ni.. akan jumpa kawasan berbatu besar yg ada sulfur.. nampak macam dah dah dekat je puncak.. tp perit.Melangkah pun dah semakin perlahan.. setapak demi setapak.. waktu ni, ketahanan mental sangat teruji.. x kuat semangat memamg bleh give up. Guide sgt memainkan peranan.. dia pandai kawal step dan tarik sikit2 supaya group x berpecah

1.30 petang
Akhirnya hampir 10 jam. sampailah di puncak Gunung Damavand. Alhamdulillah.Ini gunung berapi. makanya puncak adalah kawasan luas yg mempunya kawah. tapi xde la kawah yg penuh sulfur tu..asap2 sulfur ada merata2.Kebiasaan masa akhir utk ditetapkan utk sampai puncak adalah pukul 2 petang.. sebab nk turun jauh lagi ni. Daripada 10 org pg tadi.. hanya 8 shj berjaya sampai ke puncak.. dua lagi terpaksa berpatah balik. sorg sakit mata sakit n penglihatan makin kabur..tp power gak sbb dia dh berumur 50an.. sorg lagi sudah kehabisan tenaga. Kt puncak gunung ni.. ada papan tanda puncak..ramai pendaki.. berebut la nk bergmbar.. boleh naik atas batu paling tinggi utk amek gambar view keliling. Cuaca baik tapi sekeliling luar puncak berkabus.. xdpt tgk view 360.. sikit2 je buka ikut pergerakan kabus. Trip ni ada sorg abam bomba. yg len mcm2 latar belakang. yg penting semua sempoi.

3 petang
Dah siap bergambar dan makan nasi segera, kitaorg mula turun.. laluan turun tak sam dengan naik.. turun lebih cepat sebab laluan berbatu kecik yg boleh melunsur. Dlm 6.30 petang, sampai semula di khemah.. rasa abes dah tenaga.. rehat kejap sementara tunggu makan malam.. x sabar nak tidur sebab letih sangat.

DAY 11
8 pagi
Bangun sarapan dan siap2 kan beg.. hari ini akan turun semula ke masjid dan akan naik jeep pulang ke homestay aritu. Kitaorg gerak turun dlm pukul 11 pg. Dlm perjalanan turun, terserempak dengan sorg brader Iran yang naik moto dengan misi sampai ke puncak.Moto rare giler.. tayar tu dia bikin sendiri.. ayah dia pernah bawa moto tu smpai puncak sebelum ni.. xingat tahun bila.. kira brader tu nak mengulangi kejayaan ayah dia. Lbh kurang pkl 4 ptg, sampai semula di masjid.

4.30 petang
Jeep dah sampai, waktu utk pulang dan tiba di homestay dalam pkl 6 petang.. lega sungguh rasa. Pukul 9mlm, makan malam meraikan kejayaan.. semua muka keletihan.. tapi tetap berselera makan.Esok akan ke Kota Isfahan yang terkenal dengan ketamadunan Islam di Iran

IRAN ISFAHAN
SIRI 3 (TAMAT)

Selesai mendaki dua puncak tertinggi Iran, kami meneruskan perjalanan ke Kota Isfahan yg merupakan bandar ketiga terbesar di Iran. Terkenal dengan seni bina Parsi dan menjadi kota terpenting dalam peradaban Islam.. sesuai utk mereka yg suka kn sejarah. terlalu rumit aku nak faham..haha. Ada hadis yg menyebut Dajjal akan keluar diikuti 70,000 yahudi dari Kota Isfahan. sesuatu yg menarik utk difahami. Persekitaran dan cara kehidupan di kota ni nampak berbeza dgn Malaysia.. seni bina bangunan terutama masjid, memang nampak gah.. memang hebat arkitek zmn dulu. Rasa nak kembali ke sini.. siapa yg suka bergambar, sgt sesuai la berkunjung ke Isfahan

DAY 12
6 pagi
Siap2 nak bergerak dari homestay ke Isfahan.. perjalanan memang jauh la sebab dalam 400km gak.. pondok simen cendawan tu adalah pondon rehat masa benti kt rnr.. lalu highway..ada tol. highaway kebanyakkan lurus..tepi bukit2 kering sbb musim panas. air rasa macam sirap selasih. memang sedap sesuai time panas

1 petang
Kami berhenti di sebuah perkampungan tradisional/purba dikenali sbg Abyaneh yg dikatakan wujud sejak 2,500 tahun lalu. Masih ada penduduk tinggal di sini tapi x ramai. yg tua2 je kot. Terletak di kaki gunung Karkas dalam wilayah Isfahan. Nampak mcm panas tapi angin tetap sejuk. kalau musim sejuk, suhu takat beku. Yg menarik, rumah2 dibina menggunakan tanah merah bercampur sekam.. dah sama cam kaler gunung.. sgt unik dan sebijik cam dlm cite zmn2 dahulu kala.. sistem perparitan guna air sungai. jernih giler. Kt pintu masuk rumah, ada penanda utk lelaki (kanan) dan perempuan (kiri).. kalau org yg datang tu lelaki, kena ketuk pintu sebelah lelaki. jadi tuan rumah tahu jantan ke pompuan dtg

1.30 petang
Dlm kawasan kg ni, ada satu tempat suci syiah disebuat Abyaneh Holy Shrine.xtau la pe ke benda. ada kubur kt dlm tu.. mcm tempat keramat la kot. Luas kg ni. nk berjalan pun letih. kami rehat makan tengah hari di restoran dlm kg ni.. restoran tu ada aliran sungai. ada pondok makan, air mengalir kt bawah. bdk2 pn ada tempat mandi. Lepas makan, sambung perjalanan naik bas.

4.30 petang
Berhenti di Majis Jamek Natanz.. cukup gak dgn seni bina yg hebat.. xtau la sejak kurun ke berapa wujud masjid ni. sgt berlainan sbb reka bentuk x sama mcm Malaysia tempat ambil wuduk guna aliran air sungai. sejuk bangunan lama kt Iran memang besar2 dan sgt mewah. batu marmar dan ukiran yg rumit. Ada ruang masjid lama. tempat baca khutbah dan tulisan lama di dinding.

5.30 petang
Di sebelah luar belakang masjid tu, ada sebuah rumah lama zaman Safavid dibeli dan dibina semula oleh Prof Saeed Tavassollian. suasana rumah ni sgt berbeza dgn kehidupan di Malaysia. cara hidup, susunan kelengkapan rumah, ada unggun api, tempat berehat di luar. Ada disediakan bilik untuk penginapan..menarik utk dicuba. Tuan rumah sgt peramah. layanan tetamu terbaik.

9 malam
Sampai di Piroozy Hotel di bandar Isfahan. jarak dr Tehran sejauh 430km.. ketinggian 1,300 meter dari paras laut. mmg sejuk la. ada lebih 1.3juta penduduk. malam mkn kt cafe hotel je.. letih dh badan nk merayau

DAY 13
9.30 pagi
Hari ni sambung berjalan. mula dgn melawat Jambatan Sio Se Pol yg merentasi Sungai Zayandeh. Dibina kurun ke-17 ketika era Abbas 1, Shah (Raja) Safavid ke-5

10.30 pagi
Singgah di satu lagi jambatan bersejarah iaitu Jambatan Khajoo. Dibina pada kurun ke-17 zaman pemerintahan Abbas II, Shah (Raja) Safavid ke-7.. kira-kira 360 tahun yg lalu. sungai yg sama difahamkan ada 11 jambatan merentasi sungai ini.

11.30 pagi
Kami berhenti pula untuk sesi shopping.. mula dgn sebuah kedai karpet.. ada murah ada mahal beribu2. Jalan belakang skit, ada satu bazar besar jual bermacam barang..mmg dah wujud lama. Singgah solat di Masjid Shah. ukiran dan reka bentuk, seni bina masjid ni sgt gah. Kat masjid ni bleh nampak cara sembahyang org syiah. kami solat jamak berjemaah di bahagian belakang. siap solat, ada org letak snack kt dpn. kita pelik tgk cara orang syiah solat, diorg pun tgk pelik cara kita solat.

4 petang
kami masuk ke Istana Abi Qapu.. dlm istana ni ada sistem iaitu ruang2 mengikut turutan bagi tetamu yg nak jumpa sultan. ada ruang kolam mandi air panas beramai-ramai. guna kayu api atau arang kot. ada kisah sejarah yg x berapa aku nak faham. ada bilik muzik dgn seni kejuruteraan yg luar biasa. nmpak sangat mengkagumkan. Di ruang anjung istana.. boleh nampak sekeliling bazar. luas giler. tak larat dah nk berjalan, kami balik semula ke hotel. jalan kaki je dlm 500 meter

8.30 malam
Kuar makan malam. xjauh dr hotel.. baru nampak betapa meriahnya bandar ni. siap makan, pusing kejap kawasan bandar. pastu balik hotel rehat.Esok hari terakhir.

DAY 14
10 pagi
Bergerak dari hotel menujuk ke Kashan. masih dalam wilayah Isfahan. berhenti di sebuah taman dipanggil Fin Garden. uniknya taman ni ada saliran air dari bawah tanah yang disalurkan tanpa pam. air pancut pun tak pakai pam reka bentuk taman ini dibina menggunakan unsur air, tanah, angin dan api.Taman ini dijadikan sebagai Harta Negara pada 1935 dan telah diiktiraf oleh UNESCO sebagai World Heritage Site pada 18 Julai 2012. Ada pokok yang dh beratus tahun. Ada sebuah tempat mandi beramai2 yg bersejarah. Di sini berlaku Amir Kabir, seorang Perdana Menteri di Era Nasiruddin Shah (1848 – 1851) dibunuh. Kemudian kami berhenti di makan tengah hari sebelum singgah shopping di Merh-O-Mah di Qom.

7.30 malam
Sampai di Imam Khomeini International Airport.. flight delay 2 jam. 12 tengah malam penerbangan balik Malaysia.. rindu nak makan nasi lemak. Insha Allah.. ada rezeki nak teroka lagi Iran.. byk tempat menarik.

Sumber: Mohd Ridzuan Abu Hassan