Siapa yang masih ingat Terminal Jeti Kuala Perlis yang dulu kalau nak ke Pulau Langkawi? Sekarang kalau anda nak ke Pulau Langkawi melalui terminal jeti ini, keadaan dan persekitarannya semakin selesa untuk kegunaan penumpang.

Baru-baru ini saya ke pulau lagenda itu dan sempat mencuri sedikit masa, sambil-sambil menunggu feri sampai, untuk membuat tinjauan sekitar Terminal Jeti Kuala Perlis.

Perkarangan terminal jeti telah dinaiktaraf. Kalau dulu, anda perlu membeli tiket di kawasan sebumbung dengan terminal jeti. Tapi sekarang, kawasan kaunter tiket telah diletakkan berhadapan dengan terminal jeti. Jadi kalau anda nak naik feri ke Pulau Langkawi dari Terminal Jeti Kuala Perlis, ambil maklum kaunter tiket kini berhadapan dengan terminal jeti.

Bangunan baharu itu buat masa ini masih dalam kerja-kerja pembinaan dan pemerhatian saya sepanjang menunggu feri di sini, struktur bangunannya sudah hampir siap. Selain daripada menempatkan kaunter tiket, bangunan baharu berhadapan terminal jeti ini juga mempunyai pelbagai lot-lot kedai yang menjual serba-serbi kepada pengunjung.

Dek kerana peralihan kaunter tiket telah beralih ke tempat yang lain, kawasan ruang dalam Terminal Jeti Kuala Perlis kini lebih luas, lebih selesa, lebih banyak tempat duduk. Mesra pengunjung termasuk untuk warga emas dan orang kelainan upaya. Saya tak sempat untuk mengambil gambar kemudahan kerusi roda yang disediakan untuk warga emas dan orang kelainan upaya, tetapi kemudahan tersebut ada di sediakan kalau anda memerlukan.

Satu tips yang nak saya kongsikan kepada anda berkenaan pembelian tiket feri dari terminal ini ke Pulau Langkawi. Anda boleh buat pembelian secara dalam talian, ada terus sahaja ke kaunter tiket feri. Tapi perlu peka dengan waktu pelepasan feri dari terminal. Paling awal, feri akan berlepas pukul 7 pagi. Jadi kalau anda nak naik feri paling awal itu, anda perlu berada di terminal feri satu jam lebih awal dan terus beli tiket pukul 7 pagi.

Ini kerana, pemerhatian sewaktu tinjauan saya di sini mendapati jumlah penumpang juga tak kurang ramainya. Takut kalau anda terlewat membeli tiket awal, anda akan terlepas untuk berlepas mengikut masa yang dikehendaki. Kalau anda terlewat dan terlepas masa pelepasan yang dikehendaki, petugas kaunter feri akan memberikan anda tiket pelepasan masa seterusnya.

IKLAN

Sekitar kawasan Terminal Jeti Kuala Perlis juga ada beberapa kedai yang mungkin anda perlukan di sini. Ada kedai runcit, kedai makan, hotel tumpangan, mesin ATM sekiranya anda perlu mengeluarkan duit. Pendek kata, di sini ada tempat-tempat yang boleh anda tuju kalau memerlukan beberapa keperluan saat akhir sebelum bertolak ke Pulau Langkawi.

IKLAN

IKLAN