tip pergi Korea

Sebelum ‘terbang’ ke destinasi pilihan, sudah tentunya anda perlu melakukan persiapan terlebih dahulu agar semuanya berjalan lancar. Sekiranya ingin melancong ke Korea, terdapat beberapa tips pergi Korea boleh dijadikan panduan untuk anda.

Tips yang dikongsikan oleh Elisa Zamri di bawah ini menitikberatkan 5 perkara penting yang anda perlu ikut. Barulah imigresen bagi masuk!

Tip Pergi Korea, Patut Anda Tahu

Tip Pergi Korea, Patut Anda Ambil Tahu Kalau Nak Mudah!

 

Kebelakangan ini nampak macam ramai yang tak lepas. Jadi, saya nak kongsi pengalaman sendiri ketika berada di imigresen Korea. Ini adalah pertama kali saya ke Korea.

1. Imigresen titik beratkan pendapatan sesiapa sahaja yang masuk. Dekat K-ETA kita ada letak pendapatan berapa, mungkin atau tidak ini menjadi satu point untuk pihak berkuasa tengok.

IKLAN

Tapi kalau nak tipu, nanti dia tanya tunjuk bukti tapi tak boleh kemukakan pun jadi masalah. Jadi jujur sahajalah.

Tip Pergi Korea, Patut Anda Ambil Tahu Kalau Nak Mudah!

2. Sampai malam di Korea menjadi peranan imigresen akan lepas banyak sebab pegawai paham tetapi pegawai boleh jadi grumpy juga sebab mengantuk.

Suami saya dapat yang garang tetapi semuanya ok.

IKLAN

Tip Pergi Korea, Patut Anda Ambil Tahu Kalau Nak Mudah!

3. Tak kisah pesawat apa, pastikan jaga penampilan. Tak perlu pakai baju mahal-mahal cukup sekadar kemas sahaja. Jangan bawa banyak hand carry. Plastik-plastik tak berkenaan semua tak perlu.

Yang perempuan cukup bawa beg tangan dan lelaki 1 begpack sahaja.

IKLAN

4. Itinerary and details. Please bincang dengan group dulu sebelum pergi. Cash tak perlu banyak. Jika ditanya, jawab sahaja menggunakan kad.

Saya print semua and letak macam ini. Kalau dia perlukan sebarang dokumen, dia boleh ambil.

5. Kalau boleh cakap Korea, cakap la Korea. Orang Korea sangat baik dan saling hormat menghormati.

Haa… jangan sesekali pergi serbu ya! Pastikan anda buat kajian dan membaca dulu sebelum datang dan kalau ada niat nak jadi PATI di sana, batalkan niat itu.

Semoga bermanfaat!

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI