Jika travel ke negara orang kita mempunyai pilihah memilih mana-mana penerbangan yang best.

Tidak semestinya hanya memilih sistem Airline kita MAS yang memang terbukti sangat cemerlang servis diberikan.

Tetapi kita juga boleh memilih perkhidmatan syarikat penerbangan lain yang tidak kurang bagus servis diberikan.

Salah satunya perkongsian ahli Grup Backpackers Buddies MalaysiaRaja Intan Ris yang ada pengalaman menaiki Vietnam Airline.

Walaupun ramai ragu-ragu tetapi servis diberikan syarikat ini sepanjang penerbangan sangat memuaskan hati termasuk menawarkan makanan halal untuk Muslim.

Vietnam Airline Tawar Makan Halal Sedap

Salam guys..

Today nak cerita sikit tentang my experience dengan Vietnam Airline. I rasa ramai juga yang nak tau kan. Ramai rasa was was untuk naik VN airline ni.

Tapi kalau ada salah silap info di dlm tulisan ini, maafkan saya. Lagi satu, bukan tujuan saya utk jatuhkan darjat Airline tempatan.

Since last year memang everytime pergi Seoul, we all ambik Vietnam Airline. WHY??? Because…

IKLAN

1) Harga lebih murah dari AA. Paling murah i dapat is RM980 incl 30kg + 7kg + halal meal all leg. Ni last year ye. Kalau this year, bila uols beli promo ticket, hanya dpt 23kg(1 pc) + 12kg handcarry(2pcs max)

2) Selesa sebab seat lebih besar dan legroom lebih luas. Inflight entertainment yg uptodate utk long haul. Kalau dr kl-hcmc/hanoi, takde entertainment(sebab smaller fleet).

3) Boleh request halal meal. Yg ni kita kene request sendiri ye. Once tiket dah beli, trus la contact Vietnam airline KL office. Free flow of whatever food they have. Ringankan mulut untuk request, kenyang la korang throughout the journey, I juga penah diberitahu bahawa food VN yang terbang dari/ke KL mempunyai sijil HALAL.

Makanan dia sedap sedap. Penah dapat beriani daging/roasted chicken sebesar penumbuk dwayne johnson(kenyang giler). Tapi penah juga dapt food yang tak berapa ikut selera i. Diorang akan serve special meal dulu baru orang lain dapat meal. Cuba bayangkan kita makan orang sebelah dok jeling jeling

4) Cabin service yang peramah. Pakaian tak berapa menjolok mata. Steward/stewardess yang lawa dan handsome

IKLAN

5) Ada blanky/ bantal. So tak payah bawa neck cushion sendiri. Kadang-kadang dapat suviner

Flight entertainment for long haul flight only.

Setback Vietnam Airline hanya lah:

1) Kekecohan dari their own people. Kadang pening juga. Tapi situasi ini berlaku je dalam mana mana airline kan.

2) Luggage yang diorang bawa mostly berkotak-kotak sebab diorg ini mostly peniaga yang berniaga di Seoul. So masa sampai Incheon, memang mr dog akan target luggage-luggage kita. Tapi kalau kita tak bawa barang terlarang, tak payah risau tentang ini.

3) TRANSIT. Actually transit not a problem to me. Transit gate tak jauh pun. Sebab Malaysian tak perlu visa, lagi la mudah. Lagi lagi kalau transit Saigon kena overnight. Boleh shopping-shopping. Kalau transit Hanoi and kene overnight, banyak hotel-hotel murah berdekatan airport.

Jalan kaki pun boleh. My last trip, i duduk hotel RM60/night. Siap pick up lg. So boleh la rest rest kat situ. Tapi korang kena standby overnight food dari destination sebelumnya sebab memang takde halal food area airport. Kalau nak tido Hanoi City tapi uols sampai dah malam, Kena standby food juga sebab halal resto kt city tu tutup pukul 5pm kalau tak silap i.

IKLAN

So i guess info ini agak lengkap. Generally i think my info valid for all Vietnam Airline destination, not only Seoul. Kalau ada apa apa yg korang nak tau lagi, sila comment di bawah. I sertakan beberapa gambar tentang food yang di serve.

1st pic – KL-Saigon (sedap)

Kl-Saigon (flight malam) sedap sweet sour fish.

2nd pic – Saigon -Seoul (sedap)

Saigon-Seoul ( flight tengah malam) sedaap beriani daging.

5th pic – Seoul -Hanoi( kenyang giler)

Seoul-Hanoi ( flight petang, sedap & kenyang giler, roti canai pun ada).

6th pic – Hanoi-KL ( not my taste)

 

You can share this posting with your friends.

HAPPY TRAVEL UOLS!!