Nak melancong dalam negara boleh dilakukan dengan apa sahaja cara yang suka dan selesa. Ada perancangan, anda memang boleh jejak bukan satu dua negeri sahaja tetapi seluruh Semenanjung Malaysia.

Perkongsian trip pusing satu Malaysia hanya dengan menunggang motorsikal seperti saudari Zahiruddin Zidane Zahiri memang boleh boleh dijadikan idea menarik cara bercuti lepas ni kan?



KAPCAI TOUR X MALAYA X 2020 KILOMETRES

Dale istano ado kota,
Bare kawe pitih demo,
Harap kawe-kawe sudi baco.

Bajet:

  • Minyak-rm120
  • Maakn-rm100
  • Hotel-rm100

Total :RM320

IKLAN

DAY 1
Penang – Kedah – Perak – Kelantan – Terengganu
8. 00pagi- midpoint Petronas Sg.Sluang
– tasik banding
– banjaran titiwangsa
– jeli
– kota bahru
– pasir puteh
– Kuala Terengganu
12.30pg – dungun

DAY 2
Terengganu – pahang – Johor
8. 00pagi- dungun
– kuantan
– pekan
– mersing
12.00pg – johor bahru

DAY 3
Johor – melaka – Negeri Sembilan – Kuala lumpur
8.00pagi – jb
– batu pahat
– melaka
– Negeri sembilan
9.30mlm – Kuala lumpur

DAY 4
11.00pg – Kuala lumpur
– batu caves
– ulu yam
– gopeng
– ipoh
– taiping
– bukit merah
10mlm – penang (Juru)








Alhamdulillah.. Alhamdulillah..Alhamdulillah
Boleh dikatakan ianya Impian childhood aku utk ride kapcai pusing malaya..plan yg pada mulanya di plan oleh 3 org dr team kunyit production, aku, wak Kundang,Ahmad Akhmal Suhaimi..Tp last mnit wak Kundang trpksa tarik dri ats sebab2 diserang sawan..lusa trip dh nk Jln, tp tggal 2org, niat hati mmg nk postpone trip sbb klau 2 org aku jd x smngat skit.. Hahaha..sehari sblom brtolak aku cuba roger geng satu skolah aku dlu Firdaus Ismail, sbb aku taw dia ni suka ride sorang-sorang, alhmdllh dia on nk fllow, pnya gila trip last mnit..

Alhmdllh segala persiapan smua dh rdy, tgai nk boh juboq ats seat mutu tros pulas minyak ja..hari pertama ride,yg mmkan masa lbih kurang 15jam perjalanan trmsuk berhenti rht..hari pertama mental aku dh diuji,setibanya di Kuala Terengganu lebih krang jam 9mlm,sangkaan aku mleset kerana beranggapan k.terengganu-dungun hanyalah sebatang rokok,tetapi aku ditipu hidup2.. Lbih krang 2 3jam perjalanan utk ke sana klau naik kapcai, allahuakhbar bdn dh xtrdaya, pkiran dh nmpk tilam vono maya karin.berbekalkn loceng dlm sluar, aku xbleh mngalah dgn mudah, ini panglima laaa!!!aku nekad truskan prjlan ke dungun, ini kerana utk memudahkan perjalan aku keesokkan harinya yg akn ke jb..alhmdllh tepat 12.30pg kmi tiba di roomstay..allahuakhbar nikmat dunia bila dpt tilam maya karin dgn View berhadapn pantai…ancutt…hari kedua, seawl jam 7pg dh trsdar, sbb nk lyn sunrise dpn roomstay, fuhhh nikmatnyaaa..

8pg kmi memulakan perjalan dr dungun ke kuantan,mengikut maps perjalan akn mmkan masa lbih krang 2jam shj, tp mmndangkn trip santai mmg byk sggah spot2 mnarik utk ambk gmbr..bermula la azab mental koyak aku utk hari kedua,apabila melalui Jln Dr pekan-mersing, masa ni dlm hati dh mla nk cll helikopter mai ambk, tp xjd sbb ank jantan mna bleh mngaku kalah..tkar plan maki najib plak, sbb blas duit byk2 tp xbuat escalator p mersing, Jln pnya la sunyi kiri kanan mmg nature shj..klau hg xda ilmu bercakap dgn moto, jgn lalu Jln ni..alhmdllh pkl 8.30 mlm slamat smpai di mersing.. Allahuakhbar azab dia, Spa yg besa lalu shj akn taw,Jln tu mcm mna..pnya la sronok dh msuk jhr, ingtkn dh abis azab aku..tp aku kena game lg.Perjlanan Dr mersing-jb yg mmkan masa lbih krang 2jam,dlm byk2 Jln yg aku lalu, Jln ni paling kejam & haram j..jln dh xelok 1psal,gelap plak tu tmbah lg sunyi..allahuakhbar nk qeyau ats moto xguna dh,so aku ambk kptusan syair ja ats moto smbil berharap xda hantu lintas dpn muka,side mirror mmg kalih ke dpn dh..alhmdllh pkl 12 tgh mlm slamat smpai jb, fuhh lega dpt hotel besaq arini tmbah plak dpt tilam maya karin sze King mmg selesa laa..Hari ke tiga,bermula jam 8pg kami memulakan perjlanan..utk hari ke tiga,target kami nk tdoq di kolompo. Alhmdllh berjaya..wlaupn smasa dlm perjlanan Mcm2 halangan, onak berliku terjadi tp ttap kental..fuhhh berfalsafah..segala perjalan, kami memalui jln lama..johor ni pn pnya la bsar,pnya seksa nk bg abis jhr utk ke mlaka..

alhmdllh 3ptg kmi slamat smpai ke melakau.selesai berasam pedas trus ke negeri sembilan,yg mna perjlanannya xla jauh mna, di n9 kmi hnya sggah sebentar utk rhatkan bdn sblom truskan perjlanan ke kolompo..alhmdllh utk hari ketiga dpt la checkin awai skit.trima kasih kpd shabat kunyit cwngn kolompo anique Iskandar sbb tlg booking hotel..hari terakhir perjalanan..home sweet home..last day mmg kmi plan nk santai habis smbil lyn nature.kmi ambk kptusan utk kluar lwat sikit. Pkl 11pg dr kl trus ke batu caves..dr batu caves kmi memalui jln dlm utk ke ulu yam utk ke spot air terjun, subahanallah, pnas2 n skit2 bdn hlang seketika seusai bdn melabuh di air terjun ulu yam..lebih krang sejam lyn air terjun,kmi bersiap utk meneruskn perjalan ke gopeng,langit x slalunya cerah, mungkin itu pepatah yg ssuai utk kmi, kerana sepanjang perjalan kmi, di gopeng sehingga ke ipoh shj kmi trpksa ride dlm hjn..alhmdllh sejuk & kecut lynnn..setiba di ipoh alhmdllh cuaca kembali normal,tp dkt sni la moto dh start nk buat psai, lmpu dpn dok kelip2(rpnya dia bgtau dh xlrat Sgt)..ride Dr ipoh ke penang dgn kdaan lmpu sat ad, sat xda,nasib la shabat2 aku ni jnis yg ride xtggal Kwn..smpai ja penang moto trus ok,sry syg mst awk letihkn perjlanan yg pnjang..alhmdllh 10mlm slamat smpai di juru…childhood dream unlock..another achievement…


Klook.com