Seperti yang kita, pintu sempadan sudahpun dibuka kepada mereka bagi yang mahu bercuti di luar negara.

Jadi bagi mereka yang mahu travel ke sana dalam bajet sederhana, Uzbekistan antara negara yang menawarkan segala yang kita perlukan.

Ayuh, ikuti perkongsian sahabat Backpackers Buddies Malaysia, Arie Hassan yang menyenaraikan tempat menarik ketika berkunjung ke Uzbekistan.

Uzbekistan
Negara yang murah untuk budget traveller.

Dalam banyak-banyak negara di Central Asia yang sesuai untuk budget traveller pada pengalaman saya adalah Uzbekistan. ( paling murah ya, bukan paling best). Negara yang selamat dan sesuai juga untuk solo backpacking.

Musim panas 2019 saya sempat berkelana ke beberapa negara di Central Asia termasuk Uzbekistan. Jika mau cari destinasi yang agak murah berbanding negara-negara jirannya yang lain bole la datang sini.

Jika melalui jalan darat ada beberapa pintu masuk untuk memasuki uzbekistan (land border crossing), i.e
– border tajikistan (panjakent) – uzbekistan (samarkand),
– border krygyzstan-uzbekistan,
– border turmenistan-uzbekistan, etc

 

IKLAN

Cuma risiko border bole ditutup bila-bila masa jika melibatkan isu-isu keselamatan seperti serangan pengganas.

Uzbekistan juga dikenali sebagai The Heart of The Silk Road. Beberapa bandar utama seperti Samarkand, Bukhara, Khiva, adalah laluan penting the silk road.

Ramai cendikiawan Islam lahir di sini spt imam Al-Bukhari, imam Al-Tirmidzi, Ibnu Sina dan ramai lagi.

Visa – pemegang passport malaysia boleh memasuki uzbekistan tanpa visa (visa-free 30 days) 80% adalah muslim (majoriti sunni)

Pengangkutan
– Untuk perjalanan jarak jauh (inter-city) bole menggunakan shared taxi (jln bila dah penuh), train (fast train, slow train), serta bas.
Jika ada banyak masa anjgn lepaskan peluang untuk bergerak ke bandar lain menggunakan slow train yang lebih klasik, masih menggunakan bangku kayu serta dpt beramah mesra dengan locals menggunakan bahasa ayam itik .
-Untuk jalan dekat-dekat boleh naik public bas tambang flat rate,, atau taxi tak mahal pun dlm RM5-6 je. Kalau di Tashkent ada Yandex Go (macam grab).

Penginapan.
– Untuk penginapan budget jika di Samarkand atau Bukhara bole stay di B&B family-run guesthouse.
– Di bandar an yg lebih modern macam Tashkent banyak backpacker hostel yang diusahakan oleh golongan muda.

Makan minum
-RM8-10 dah bole dapat makan sedap & kenyang. Makanan pun sedap-sedap. Jadi tak payah la susah payah nk bawak beras berkilo-kilo dari msia. Enjoy their local cuisine.

IKLAN

Bandar-bandar utama
Samarkand
– Tak sah rasanya jika datang ke uzbekistan tak datang samarkand, kota tertua di Central Asia. Ia juga kota paling penting untuk laluan sutera.
– Banyak madrasah2 peninggalan zaman kegemilangan tamadun Islam yg bole dilawati.
– Boleh juga datang melawat makam imam Al-Bukhari. (Imam Al-Bukhari dilahirkan di Bukhara dan disemadikan di Samarkand).
– Antara monumen2 bersejarah yang patut di lawat di sini seperti Registan, Shah-i-zinda, masjid Bibi-Khanym, Amir Temur Mausoleum Gur-i Amir Сomplex, dan beberapa lagi anda akan terpesona melihat senibina nya yang indah.

Tashkent
– Metro di Tashkent – ibu negara Uzbekistan.
– Tashkent Metro merupakan sistem rangkaian pengangkutan bawah tanah yang pertama di Central Asia yang mula beroperasi pada 1977 semasa ianya masih di bawah jajahan Soviet lagi.
– Sistem rangkaian metro di Tashkent juga berfungsi sbg ‘bomb shelter’ atau ‘house bunkers’ untuk warga kota Tashkent dan dianggap sebagai salah satu kawasan military dan melibatkan keselamatan negara, jadinya sebarang aktiviti fotografi atau video dilarang sama sekali di dalam kawasan metro sehinggalah June 2018 barulah larangan tersebut ditarik. Jadi dah bole ambil gambar di dalam kawasan metro sekarang. Gambar antara beberapa stesen yang sempat saya rakamkan dgn handphone saya.
– Setiap stesen ada rekabentuk, nilai seni & tema tersendiri yg berkait rapat dgn sejarah negara mereka. Pasti tertarik dgn keunikan rekabentuk setiap stesennya. Ada yang reka bentuk kubah masjid, ballroom, plaque figura sejarah Russia spt Yuri Gagarin.

IKLAN

– Tambang metro kat sini murah je. Setiap perjalanan hanya 1400 uzs (0.15 usd, RM 0.60). Jadi kalu turun byk2 stop selagi blm kluar dari stesen cuma byr RM0.60 saje.
– Kalau dah takde apa nak buat kat Tashkent ini bole cuba metro tour kat sini. Cuma elakkan amik gambar pihak security yang bertugas atau orang-orang tanpa kebenaran mereka. Paling saya suka di stesen Kosmonavtlar, (Cosmonauts) rekabentuk potret-potret angkasawan Russia pada panel dinding seramik.

– Salah satu aktiviti bajet yg bole di buat tanpa menggunakan belanja yang banyak.
– Jangan lupa juga utk pegi ke local bazaar spt Chorsu bazaar, Navoi Opera theater, juga perpustakaan kompleks Hast-Imam yg menyimpan mashaf al-quran tertua di dunia.
– Sblm keluar dari Uzbekistan jangan lupa untuk menukar semua matawang UZS di sempadan sebab kat negara lain dah tak laku matawang UZS nak jual balik.

Artikel Berkaitan:

Trip Makan-Makan Di Terengganu, Ini Lokasi Spot Makanan Sedap Kalau Ke Pantai Timur

Menjelajahi Negeri Selangor Dengan Pengembaraan Solo, Banyak Aktiviti Boleh Anda Lakukan!

Selain Airnya Sejuk, Pengalaman Camping Di Lata Kolam Air Deru Ecopark, Besut Bagai Masuk Dunia Lain!