Berbanding perkhemahan biasa, glamping kini semakin digemari kerana ia menggabungkan konsep glamor dan perkhemahan dalam satu lokasi. Percutiaan berkonsep glamping lebih selesa dan mudah buat anda yang tidak gemar bersusah payah ‘set up’ peralatan khemah. Konsep sebegini anda boleh terus masuk ke dalam khemah dan tidak perlu bersusah payah membinanya sendiri.

Selain itu, percutiaan glamping juga selalunya lengkap dengan kemudahan makanan dan tempat tidur yang selesa seperti dilengkapi katil, penghawa dingin dan pelbagai keistimewaan lain sesuai dengan konsepnya penuh glamor.

Sharing untuk yang nak berglamping sebelum camping.

Oleh: Norul Aswin Norzain

IKLAN

Baru-baru ni Awin dengan geng BFF office pergi Girls Trip. Perjalanan dari Rawang ke glamping tak jauh pun lebih kitorang 40 minit je, tapi disebabkan semua teringin nak makan dekat Lemang Tok’ki, kitorang lajak ke Bentong dulu makan-makan.

Ramai yang tanya, best tak staycation dekat sini? Besttt sangat. Tambah pulak sekali sekala dapat me time dengan kawan-kawan kan, seronok sangat hehe.

  • Dekat sini konsep glamping so ada banyak jenis tent. Kitorang pilih Deluxe Emperor Tent, muat untuk 6 orang.
  • Tent ni tak besar sangat, tak sempit sangat. Just nice je untuk kitorang berenam tido, letak barang-barang masih ada space sikit lagi.
  • Setiap tent ada 2 portable fan. Siang agak panas tapi siang kitorang habiskan aktiviti kat luar. Tapi boleh jugak kalau korang nak prepare bawak portable fan yang pakai batery atau USB tu kot tak tahan panas. Especially kalau korang nak datang dengan anak-anak. Dan waktu malam sangat sejukkk ok. Kesejukan masing-masing sampai ke pagi hehe.
  • Ada aktiviti macam-macam korang boleh buat dekat sini. Selain mandi sungai, dekat glamping area ni boleh pusing kampung naik basikal, boleh berkaraoke, ada archery, ping pong dan macam-macam lagi la. Semua nya FREE

Kalau nak BerBBQ, kena sewa Bbq pit dia. Price sewa BBQ pit RM100, nampak agak mahal kan?
Tapi BBQ pit tu dah termasuk arang, dia hidup kan api dan provide pinggan, mangkuk, penyepit semua tu. Lengkap dah, korang tinggal bawak makanan untuk BBQ dan grill sajaa. Sesuai la dengan tema glamping kan.

Overall glamping kat sini memang best & harga pun sangat affordable
Facilities:

  • Toilet: Sharing toilet tapi bersih
  • Plugpoint: Ada. Extension pun ada dalam tent
  • Kitchen: Ada open kitchen. Boleh masak, ada basic barang macam minyak, Garam, gula Ada Coway juga
  • BBQ pit: Sewa with charge
  • Parking: Near campsite
  • Phone coverage: Maxis, Celcom, Digi slow
  • Safety: Ok
  • Lokasi: Canopy Villa Glamping Park, Janda Baik
  • Harga: Boleh direct wassap PIC or beli thru Agoda, Booking etc. Kitorang booking thru Agoda RM460 6 pax so RM76 per pax
Klook.com