Tak lama lagi kita dah nak sambut puasa, dan selepas sebulan daripada tu, kita semua akan bercuti panjang untuk sambut perayaan aidilfitri. Mesti best kan dapat bercuti terutama lagi cuti raya. Dapat jumpa orang tua dan sanak saudara di kampung. Siapa yang tak excited apabila tibanya cuti raya.

Tapi jangan excited sangat nak bercuti tau. Sebelum anda keluar rumah untuk bercuti panjang, pastikan anda buat lima perkara ini dulu.

Cabut plug electrik

5 Perkara Yang Wajib Anda Periksa Di Rumah Sebelum Pergi Bercuti!

Pastikan semua plug elektrik dah dicabut dari socket (kecuali peti ais). Ini untuk mengelakkan berlakunya litar pintas semasa anda tiada di rumah. Satu lagi tip, letak syiling atas air batu dalam peti ais anda. Sekiranya anda balik daripada bercuti seminggu kemudian, syiling tu ada di bawah air batu, maknanya pernah berlaku ketiadaan elektrik di rumah anda dalam jangka masa lama. Maknanya ada barang-barang dalam peti ais anda tidak lagi selamat untuk di makan.

Cabut kepala tong gas

5 Perkara Yang Wajib Anda Periksa Di Rumah Sebelum Pergi Bercuti!

IKLAN

Pastikan kepala gas dicabut dari tong gas. Ini wajib. Cabut terus kepala tong gas, jangan ada dakwa-dakwi lagi. Lebih baik mencegah daripada merawat. Kita tak tahu sama ada akan berlaku kebocoran atau tidak. So pastikan anda cabut semut kepala tong gas yang ada dalam rumah anda.

Tutup paip air

5 Perkara Yang Wajib Anda Periksa Di Rumah Sebelum Pergi Bercuti!

Periksa dan tutup semua kepala paip air (Tutup maincock). Kalau tak tutup, alamatnya beratus la bil air sampai dekat rumah waktu hujung bulan nanti. Lebih-lebih lagi kalau ada kebocoran dalam paip rumah anda. Mana la nak tahu kan? So adalah lebih baik kalau anda tutup terus maincock paip rumah.

IKLAN

Pastikan haiwan peliharaan selamat

5 Perkara Yang Wajib Anda Periksa Di Rumah Sebelum Pergi Bercuti!

Hantar haiwan peliharaan anda ke pet hotel atau tumpangkan di rumah jiran/kawan/keluarga. Jangan sesekali tinggalkan mereka sendirian di rumah. Siapa nak bagi makan, minum dan nak uruskan berak kencing mereka kan? So sebelum rumah anda huru hara apabila balik bercuti nanti, hantar dulu haiwan peliharaan anda kepada penjaga.

IKLAN

Kawasan rumah selamat

5 Perkara Yang Wajib Anda Periksa Di Rumah Sebelum Pergi Bercuti!

Pasang lampu di kawasan rumah yang gelap adalah antara cara untuk mengurangkan risiko rumah anda dimasuki perompak semasa ketiadaan anda di rumah. Bukan bermakna kalau buka lampu, perompak tak datang terus. Tak. Tapi sedikit sebanyak perompak tak berani nak masuk semberono ke dalam rumah yang terang benderang.

Lima perkara ini tak wajib anda ikut tapi sebagai peringatan untuk mengelakkan sebarang kejadian yang tak diingini seperti masalah litar pintas, rumah banjir, haiwan mati atau kediaman anda dikotori najis atau dimasuki perompak. Paling takut, berlaku kebocoran gas dalam rumah, kan?

Jadi, malang tak berbau. Sebelum terkena, sediakan payung sebelum hujan.

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI