Musim-musim rumah terbuka atau kenduri kahwin ini ada yang ambil kesempatan untuk meninjau dewan dan lokasi jemputan majlis tuan rumah. Bukan apa, kadangkala sebagai persedian awal untuk kita merancang pelbagai acara dan majlis yang ingin dilakukan. Di pejabat juga, kadangkala kita disuruh untuk mencari lokasi sesuai untuk mengadakan pertemuan, atau dilantik sebagai pengurus acara untuk sambutan ulang tahun rakan-rakan.

Nah! Ini adalah dewan ekslusif dan hebat yang sangat gah ada di dalam negara kita. Tidak semestinya untuk adakan acara besar sahaja, acara kecil dengan kapasiti jumlah tertentu juga disediakan pakej khas oleh pengendali industri MICE ini. Industri MICE bermaksud destinasi utama pasaran mesyuarat, insentif, acara, konvensyen dan pameran.

Kuala Lumpur Convention Centre, Kuala Lumpur

Ada Duit On Je! Lokasi Dewan ‘Grand’ Untuk Majlis & Acara Impian Ada Duit On Je! Lokasi Dewan ‘Grand’ Untuk Majlis & Acara Impian

Kuala Lumpur Convention Centre terletak dalam radius kota kosmopolitan ibu negara bersama-sama pencakar langit Menara Berkembar Petronas, pusat beli-belah Suria KLCC, Masjid As-Syakirin dan Dewan Orkestra Filharmonik. Berjaya memenuhi aspirasi sebuah destinasi MICE berstatus lima bintang maka tidak hairanlah, Kuala Lumpur Convention Centre tidak memerlukan masa yang lama untuk mendapat pengiktirafan demi pengiktirafan di mata dunia. Dibina untuk acara tempatan dan antarabangsa, Kuala Lumpur Convention Centre berciri futuristik dilengkapi dengan teknologi bangunan yang canggih dan terkini. Kecanggihan teknologi adalah satu kelebihan Kuala Lumpur Convention Centre berbanding destinasi MICE lain.

Ada Duit On Je! Lokasi Dewan ‘Grand’ Untuk Majlis & Acara Impian

Kuala Lumpur Convention Centre mempunyai Dewan Pleno, Teater Pleno, Dewan Pameran, Grand Ballroom, Dewan Persidangan, Dewan Bankuet dan bilik-bilik mesyuarat. Dewan Pleno dan Teater Plano yang dilengkapi dengan pencahayaan dan sistem bunyi yang canggih dengan tempat duduk bertingkat yang mampu menampung sehingga 3,000 orang. Manakala seramai 2,380 orang pula boleh dimuatkan dalam bentuk teater atau 2,000 orang tetamu dalam bentuk bankuet di Grand Ballroom. Dewan bankuet adalah antara tiga ruang terpenting yang terdapat di sini untuk kegunaan mesyuarat yang boleh memuatkan hampir 800 orang dalam satu-satu masa.

Kuala Lumpur Convention Centre
Jalan Ampang, 50088
Kuala Lumpur, Malaysia

Putra World Trade Centre (PWTC), Kuala Lumpur

Ada Duit On Je! Lokasi Dewan ‘Grand’ Untuk Majlis & Acara Impian

Berkeluasan lebih 160,000 meter persegi dengan ruang pameran 240,000 meter persegi, Putra World Trade Centre atau Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) dikenali kerana tahap perkhidmatan peribadi yang tinggi dan pendekatan yang fleksibel untuk pengurusan acara. Lokasi ini sangat popular sebagai penganjur acara, perancang mesyuarat dan menjadikannya sebagai lokasi pilihan utama bagi konvensyen antarabangsa, konsert dan acara berprestij yang lain di Malaysia.

Terletak di kawasan tumpuan ramai ditengah bandaraya Kuala Lumpur. PWTC juga berkedudukan berhampiran dengan kemudahan stesen pengangkutan awam, pusat membeli-belah, restoran, pusat hiburan dan hotel penginapan bertaraf 3 hingga 5 bintang.

Ada Duit On Je! Lokasi Dewan ‘Grand’ Untuk Majlis & Acara Impian

PWTC mempunyai dewan pameran yang terbesar di negara dengan keluasan 23,375,000 meter peregi, ruang ini termasulah Dewan Banquet seluas 4,0220 meter persegi dan 17 bilik mesyuarat. Selain daripada dewan pameran, terdapat juga ruang untuk tapak pameran di luar serta ruang legar..

Putra World Trade Centre
41, Jalan Tun Ismail, 50480 Kuala Lumpur

MATRADE Exhibition & Convention Centre, Kuala Lumpur

Ada Duit On Je! Lokasi Dewan ‘Grand’ Untuk Majlis & Acara Impian

Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) telah membangunkan pusat pameran MATRADE Exhibition & Convention Centre di Jalan Duta dan muncul sebagai sebuah kawasan yang menjadi sebuah lagi mercu tanda kebanggaan negara ini. Dengan keluasan 90,000 meter persegi MATRADE Exhibition & Convention Centre ini mampu memenuhi keperluan untuk mempromosi sektor MICE sebagai satu bentuk perniagaan yang menguntungkan.

Ia adalah satu keperluan bagi Malaysia untuk membangunkan sebuah kemudahan yang lengkap dan mencukupi bagi mempromosikan sektor MICE yang akan turut memberi kesan yang besar kepada sektor pelancongan.

Ada Duit On Je! Lokasi Dewan ‘Grand’ Untuk Majlis & Acara Impian Ada Duit On Je! Lokasi Dewan ‘Grand’ Untuk Majlis & Acara Impian

IKLAN

Dibangunkan oleh Kumpulan NAZA. MATRADE Exhibition & Convention Centre menjadi sebuah pusat pameran dan konvensyen terbesar di negara ini. Di sini mempunyai kemudahan tiga tingkat ruang pameran, 12 buah dewan selain dilengkapi dengan bilik kenamaan (VIP), restoran, dapur tengah, kaunter tiket dan 1,400 ruang meletak kereta. Bangunan ini dihubungkan dengan Menara Matrade sedia ada serta terletak berhampiran dengan pusat bandar. Pusat Matrade ini turut berfungsi bersama pusat pameran sedia ada untuk menjadi lokasi MICE terunggul di negara ini.

MATRADE Exhibition & Convention Centre
Level 3, East Wing,
Menara MATRADE, Jalan Khidmat Usaha,
Off Jalan Duta, 50480 Kuala Lumpur

Putrajaya International Convention Centre (PICC), Putrajaya

Ada Duit On Je! Lokasi Dewan ‘Grand’ Untuk Majlis & Acara Impian Ada Duit On Je! Lokasi Dewan ‘Grand’ Untuk Majlis & Acara Impian

Putrajaya International Convention Centre (PICC), merupakan sebuah pusat konvensyen utama di Putrajaya, Malaysia. Bangunan ini terletak di atas Taman Puncak Selatan Presint 5. Pusat konvesyen ini direka untuk memenuhi ruang seluas 135,000 meter persegi dan sekali gus menjadikannya salah satu pusat konvensyen terbesar di Malaysia.

Bangunan ini telah dibina dari tahun 2001 hingga September 2003. Persidangan pertama yang telah dilangsungkan di sini ialah Pertubuhan Persidangan Islam (OIC) yang ke-10. PICC menjadi mercu tanda terkenal di Putrajaya yang juga merupakan idea daripada Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr.Mahathir Mohamad.

Ada Duit On Je! Lokasi Dewan ‘Grand’ Untuk Majlis & Acara Impian Ada Duit On Je! Lokasi Dewan ‘Grand’ Untuk Majlis & Acara Impian

PICC boleh menampung 10,000 orang dengan lebih 57 dewan dan bilik-bilik kecil yang sedia untuk digunakan. Dewan Besar atau Dewan Plenary boleh menempatkan 3000 orang, manakala Dewan Perdana mempunyai ruang yang boleh digunakan untuk menampung 3,000 pengunjung pada satu-satu masa. Selain itu, PICC juga mempunyai 14 bilik untuk mesyuarat dua hala, VIP Lounge, 10 dewan perbincangan persidangan, 33 bilik mesyuarat, 3 galeri awam, 2 restoran, 3 surau dan 4 kiosk pusat perniagaan. PICC turut mempunyai kemudahan parker bawah tanah yang boleh menampung kira-kira 1200 kenderaan dengan akses lif ke semua tingkat.

Putrajaya International Convention Centre
Dataran Gemilang, Presint 5
62000, Putrajaya

Borneo Convention Centre Kuching (BCCK), Sarawak

Ada Duit On Je! Lokasi Dewan ‘Grand’ Untuk Majlis & Acara Impian

Sarawak menjanjikan satu pengalaman baru kepada para usahawan yang ingin menghadiri acara MICE. Borneo Convention Centre Kuching (BCCK) yang dibina pada Mac 2007 dengan kos pembinaan sebanyak RM195 juta, memainkan peranan utama menjadikan Sarawak sebagai antara destinasi yang kompetitif bagi sebarang pertemuan perniagaan peringkat serantau dan antarabangsa. Secara tidak langsung BCCK membantu meletakkan Malaysia khususnya Sarawak sebagai hub pertemuan perdagangan di Asia.

Ada Duit On Je! Lokasi Dewan ‘Grand’ Untuk Majlis & Acara Impian Ada Duit On Je! Lokasi Dewan ‘Grand’ Untuk Majlis & Acara Impian

IKLAN

Berkeluasan 36,000 meter persegi, pusat konvensyen ini terletak hanya lima kilometer dari pusat bandar Kuching dan menjadi pusat konvensyen pelbagai guna pertama di Borneo. Ia turut dikatakan dapat memberi pulangan sehingga 12 kali ganda apabila pelbagai mesyuarat, persidangan dan pameran antarabangsa dianjurkan di sini. BCCK mempunyai dewan persidangan yang boleh memuatkan sehingga 5,000 peserta selain dilengkapi pelbagai kemudahan canggih seperti internet tanpa wayar dan kemudahan audio visual digital.

Borneo Convention Centre Kuching
The Isthmus, Sejingkat,
93050 Kuching, Sarawak

Mahsuri International Exhibition Centre (MIEC), Langkawi

Ada Duit On Je! Lokasi Dewan ‘Grand’ Untuk Majlis & Acara Impian

Kemampuan Langkawi dari segi kemudahan dan keindahan alamnya sebagai daya penarik, untuk menjadi tuan rumah kepada persidangan-persidangan bertaraf antarabangsa (MICE), tidak boleh disangkal lagi. Sejak Langkawi diisytiharkan pulau bebas cukai, ia mengalami pembangunan pesat yang menyaksikan pelbagai kemudahan infrastruktur dibina antaranya Mahsuri International Exhibition Centre (MIEC). MIEC dibina di atas tanah seluas 71,400 meter persegi dan boleh menampung seramai 3000 orang pengunjung atau tetamu dalam satu masa. Antara kemudahan yang tersedia adalah ruang pameran, bilik pelbagai, fungsi bilik VIP dan ruang pemerhati.

Ada Duit On Je! Lokasi Dewan ‘Grand’ Untuk Majlis & Acara Impian

Keadaan ini menjadikan Langkawi bukan sahaja muncul sebagai destinasi pelancongan utama di rantau ini malah mampu menjadi tuan rumah persidangan dan kejohanan sukan bertaraf antarabangsa seperti kejohanan lumba basikal berprestij, Le Tour de Langkawi, Pameran Udara dan Maritim Antarabangsa (LIMA) dan sukan lasak Kejohanan Ironman Triathlon Langkawi.

Mahsuri International Exhibition Centre
Lot 274 Jalan Lima
Padang Matsirat 07000
Langkawi, Kedah

Melaka International Trade Centre (MITC), Melaka

Ada Duit On Je! Lokasi Dewan ‘Grand’ Untuk Majlis & Acara Impian

Melaka International Trade Centre (MITC) merupakan pusat perdagangan yang terunggul sebagai lokasi MICE yang memainkan peranan penting dalam pembangunan perdagangan. MITC turut merangkumi bandar yang terdiri daripada menara pejabat, kompleks kerajaan, hotel, perhentian bas dan tempat ibadah. Kawasan MITC meliputi keluasan187 hektar dilitupi dengan akses jalur lebar yang membolehkan komunikasi tanpa had. MITC dilengkapi dengan kemudahan dewan pameran dengan keluasan 13,200 meter persegi di samping dewan bankuet, bilik mesyuarat, auditorium, bilik VIP, lobi dan dataran yang cukup luas bagi penganjuran sebarang aktiviti keramaian. Di sini menawarkan ekosistem yang menarik untuk mencipta persekitaran yang kompetitif dan dinamik untuk menggalakkan perkembangan teknologi.

Ada Duit On Je! Lokasi Dewan ‘Grand’ Untuk Majlis & Acara Impian Ada Duit On Je! Lokasi Dewan ‘Grand’ Untuk Majlis & Acara Impian

MITC terletak di kedudukan yang strategik iaitu kira-kira 100 km daripada Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur dan 250 km dari Singapura. Lebuhraya Utara Selatan membolehkan akses mudah ke MITC daripada semua negeri di Semenanjung Malaysia. MITC sememangnya sudah sinonim dengan penganjuran berbagai aktiviti, bahkan dilengkapi dengan pelbagai fasiliti bagi penganjuran MICE.

IKLAN

Melaka International Trade Centre
Level 2, Convention Centre,
Jalan Konvensyen, MITC Complex,
75450 Air Keroh, Melaka

Persada Johor International Convention, Johor

Ada Duit On Je! Lokasi Dewan ‘Grand’ Untuk Majlis & Acara Impian

Persada Johor International Convention merupakan pusat konvensyen pertama di bina di negeri Johor dan terbesar di Selatan Semenanjung Malaysia. Terletak di tengah kepesatan pembangunan dan kerancakan aktiviti perniagaan di Bandaraya Johor Bahru, Persada Johor dibangunkan di atas kawasan seluas 105,000 kaki persegi menjadikan ianya sebagai destinasi unggul dan ideal untuk MICE. Dibuka pada Oktober 2006, pusat konvensyen ini di bina berdasarkan konsep nilai sejarah Johor yang menggabungkan kepelbagaian ciri teknologi moden yang unik dan tersendiri. Senibina utamanya dihalusi dengan unsur senibina tradisional Johor manakala senibina dalamannya pula diserikan dengan ketelitian tulisan khat.

Ada Duit On Je! Lokasi Dewan ‘Grand’ Untuk Majlis & Acara Impian Ada Duit On Je! Lokasi Dewan ‘Grand’ Untuk Majlis & Acara Impian

Terdapat dua tingkat utama dan dua tingkat mezzanin. Tingkat 3 dikhaskan sebagai Dewan Konvensyen manakala di tingkat bawah di khaskan sebagai Dewan Pameran. Dewan Konvensyen utama di sini boleh memuatkan kapasiti maksimum seramai 3,500 orang dalam susun atur kedudukan panggung manakala 2,500 orang dalam susunan bankuet. Dewan Pameran pula boleh menampung sehingga 2500 orang atau 150 ruang pameran pada satu masa. Persada Johor International Convention juga mempunyai 3 buah bilik mesyuarat dan sebuah auditorium. Selain itu, terdapat sebuah jambatan pejalan kaki yang terletak di aras 4 di pusat konvensyen ini yang menghubungkannya terus dengan Hotel The Puteri Pacific.

Persada Johor International Convention Centre
Jalan Abdullah Ibrahim, PO Box 293,
80730 Johor Bahru, Johor

Shah Alam Convention Centre (SACC), Selangor

Ada Duit On Je! Lokasi Dewan ‘Grand’ Untuk Majlis & Acara Impian

Shah Alam Convention Centre (SACC), hartanah Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS), menjadi pengasas dalam menawarkan lokasi mesyuarat, insentif, konvensyen dan pameran (MICE) yang hebat. Pusat konvenysen ini bertindak sebagai platform ideal untuk mesyuarat agung tahunan, majlis graduasi dan pemeteraian perjanjian, seminar dan syarahan. SACC menyasar untuk menjadi lokasi untuk semua segmen pasaran seperti gaya hidup, liburan dan perniagaan untuk golongan muda dan dewasa.

Ada Duit On Je! Lokasi Dewan ‘Grand’ Untuk Majlis & Acara Impian Ada Duit On Je! Lokasi Dewan ‘Grand’ Untuk Majlis & Acara Impian

Mengenai kemudahan MICE, SACC menawarkan sembilan bilik majlis pelbagai saiz dengan dua ballroom dan satu dewan plenari yang menempatkan tiga tingkat ruang konvensyen. Ini termasuk perkhidmatan berkualiti, ruang fleksibel dan hidangan bertaraf dunia yang disediakan oleh pasukan profesional selaras dengan tagline SACC, ‘Bring the World to Shah Alam & Shah Alam to the World’. Pembinaan pusat konvensyen ini bernilai RM66 juta bermula pada 2006 dan siap pada Jun 2009.

Shah Alam Convention Centre
No 4, Jalan Perbadanan 14/9,
40000 Shah Alam, Selangor

Setia City Convention Centre, Selangor

Ada Duit On Je! Lokasi Dewan ‘Grand’ Untuk Majlis & Acara Impian

Setia City Convention Centre menjadi Indeks Bangunan Hijau terkini Lembah Klang bagi ciri-ciri hijau yang terdiri daripada air hujan, panel solar, lampu LED, Sistem Pengurusan Tenaga untuk mengesan utiliti penggunaan dan tempat letak kenderaan pilihan untuk kenderaan hijau. Ia terletak di dalam 240 ekar hab komersial hijau Setia City, di tengah-tengah Setia Alam Perbandaran di Shah Alam.

Ada Duit On Je! Lokasi Dewan ‘Grand’ Untuk Majlis & Acara Impian Ada Duit On Je! Lokasi Dewan ‘Grand’ Untuk Majlis & Acara Impian

Setia City Convention Centre menawarkan pelbagai kemudahan yang komprehensif untuk persidangan, mesyuarat, seminar, majlis perkahwinan, persembahan dan banyak lagi. Bukan sahaja terdiri daripada bilik tarian besar dengan kapasiti 2,000 tempat duduk dan 8 dewan aneka fungsi, ia juga mempunyai rumput hijau yang unik dan menghadap Oval Lawn.

Setia City Convention Centre
No. 1, Jalan Setia Dagang AG U13/AG,
Setia Alam Seksyen U13,
40170 Shah Alam, Selangor

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI